ЕК разследва китайска компания, която участва в търга за 20-те влака в България, дали е получавала субсидии (обзор)

16.02.2024 18:20 Марияна Бойкова
Така изглежда един от електрически влакове на испанската Patentes Talgo, която спря временно поръчка за 1,2 млрд. лв.

Това е първото задълбочено разследване на Брюксел по нов регламент, ще трае 110 дни и ще забави процедурата за доставка на влакове за дълги разстояния

Европейската комисия започва днес първото си задълбочено разследване по регламент от 12 юли 2023 г. за евентуални чуждестранни субсидии, които увреждали общия пазар.  То е по поръчката на Министерството на транспорта за доставка на 20 влака за дълги разстояния със скорост до 200 км/ч, с капацитет от минимум 300 седящи места, за поддръжката им в продължение на 15 години. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 милиарда лева (610 милиона евро), които се осигуряват по плана за възстановяване и устойчивост.

Кандидати са испанският производител на влакове "Талго" (Talgo) и китайската CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co.  Процедурата е на етап преговори с кандидатите, припомниха от министерството на транспорта. Разследването е за участието на китайската CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co и съмнения, че тя е субсидирана и това може да й даде предимство.

Комисията съобщава, че упражнява правомощията си по  Регламента за чуждестранните субсидии и това първо разследване показвало решимостта на ЕК да запази целостта на вътрешния пазар. Брюксел иска да гарантира, че получателите на чуждестранни субсидии не могат да се възползват от несправедливо предимство, за да спечелят обществени поръчки в ЕС в ущърб на лоялната конкуренция.

Съобщава се още, че разследването започнало след уведомление, подадено до комисията от CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно дружество на CRRC Corporation, китайски държавен производител на влакове. 

От министерството на транспорта обаче заявиха, че Европейската комисия е била запитана още преди да започне процедурата как да се действа, ако има кандидати от трети страни. При самата процедура отново, през Министерството на финансите, е отправено запитване дали тя да продължава при участие на китайски компании. Оттам отговорът е бил - да се продължава.

След подаване на офертите ведомството на Георги Гвоздейков е изпратило декларациите, които са задължени да попълват кандидатите, в Европейската комисия. И на база на тях тя предприема своето задълбочено разследване.

От Брюксел, след предварителния преглед на уведомлението, получено от CRRC Qingdao Sifang Locomotive, комисията е сметнала за обосновано да започне задълбочено разследване, защото били налице достатъчно признаци, че на това дружество е била предоставена чуждестранна субсидия, която нарушава функционирането на вътрешния пазар.

Комисията е трябвало да прецени дали чуждестранната финансова помощ представлява субсидия, която пряко или косвено предоставя избирателна полза на дружеството; и дали това позволява на дружеството да представи неоправдано изгодна оферта.

По време на задълбоченото разследване ЕК ще направи допълнителна оценка на предполагаемите чуждестранни субсидии и ще получи цялата необходима информация, за да установи дали те може да са позволили на CRRC Qingdao Sifang Locomotive да представи неоправдано изгодна оферта в отговор на оферта. Подобна оферта би могла да накара други дружества, участващи в процедурата за възлагане на обществена поръчка, потенциално да загубят възможности за продажба.

В края на своето задълбочено разследване ЕК може да приеме ангажименти, предложени от дружеството, ако те напълно и ефективно отстраняват нарушението, да забрани възлагането на поръчката или да издаде решение за липса на възражение.

CRRC Qingdao Sifang Locomotive подаде пълно уведомление на 22 януари 2024 г. Считано от тази дата, комисията разполага с 110 работни дни, до 2 юли 2024 г., за да вземе окончателно решение. Започването на задълбочено разследване не предопределя резултата от разследването.

В прессъобщението има и визитка на китайската компания CRRC Corporation Limited (известно като CRRC). Тя е най-големият производител на подвижен състав в света по отношение на приходите. Тя произвежда локомотиви и вагони, трамваи и други железопътни возила.

Общ контекст на процедурата
Регламентът за чуждестранните субсидии ( РЧС) започна да се прилага на 12 юли 2023 г. Този нов набор от правила дава възможност на Комисията да се справи с нарушенията, причинени от чуждестранни субсидии, и по този начин позволява на ЕС да гарантира еднакви условия на конкуренция за всички дружества, извършващи дейност на вътрешния пазар, като същевременно остава отворен за търговия и инвестиции.

През последните години чуждестранните субсидии изглежда са нарушили вътрешния пазар на ЕС, включително като предоставят на получателите си несправедливо предимство да придобиват дружества или да получават договори за обществени поръчки в ЕС в ущърб на лоялната конкуренция. С РЧС се преодоляват тези нарушения и се запълва регулаторната празнота. Той предоставя на ЕС нови инструменти за ефективно справяне с чуждестранните субсидии, които причиняват нарушения и подкопават еднаквите условия на конкуренция на вътрешния пазар, който се основава на конкурентоспособна социална пазарна икономика.

С РЧС се въвеждат три процедури:

Две процедури, основани на уведомяване, за i) разследване на концентрации, както и ii) оферти в процедури за възлагане на обществени поръчки, включващи финансово участие, предоставено от правителства извън ЕС. Задълженията за уведомяване се прилагат за икономическите оператори от 12 октомври 2023 г.
Служебна процедура за разследване на всички други пазарни ситуации, при която Комисията може да започне преглед по собствена инициатива.

Други от От страната и света

"Тесла" получи разрешение да разшири завода си в Германия

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) съобщи днес, че неговият проект за разширяване на завода му близо до Берлин е бил одобрен от местните власти въпреки съпротивата

По-топло, но отново дъжд и облаци, до 26° в почивните дни

Бури за 24 май в Дунавската равнина и за кратко захлаждане Ще продължи да е дъждовно, но ще се затопля. Така ще е и през следващите седмици. На 24 май са възможни и гръмотевични бури

Днес почитаме паметта на светите Баташки мъченици

Св. Баташки мъченици. Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея

Само в "24 часа" на 17 май - 274 изчезнали българи само за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница

Само в "24 часа" на 17 май четете: 274 изчезнали, сред тях и ученичката Ивана от Дупница. Само за 5 месеца толкова българи са напуснали домовете си и са в неизвестност

Умните трупат не пари, а свои хора за успех в кариерата

Идеята да разчитате само на себе си не води към професионални върхове "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

>