Събирачите на дългове – само с лиценз и без да притискат длъжника

16.02.2024 18:46 Румяна Денчева
Пари Снимка: Архив

Събирачите на неплатени дългове  да преминат от сегашния регистрационен режим на лицензионен. Това предвижда проект на Закон за лицата, обслужващи кредити и купувачите на кредити, който финансовото министерство обяви за обществено обсъждане.

В проекта е предвидено отнемане на лиценза на фирми, които прилагат агресивни практики в събирането на неплатени задължения.

Колекторските агенции да бъдат задължени да предоставят ясна и коректна информация на длъжниците, да зачитат неприкосновеността на личния им живот, да поддържат етична комуникация с тях.

Комуникацията с длъжниците да се осъществява само по телефона, писмено и с електронни съобщения, без личен контакт, предвижда проектът.

Всеки длъжник трябва да знае на кого банката или финансовата институция е прехвърлила събирането на задължението му, да получи информация за самото задължение, неговия размер, кога е станало изискуемо, както и за размера на погасените и дължимите суми. Те пък трябва да му бъдат представени с разбивка  за главница, лихва, такси и да бъде обяснена методиката за изчисление, пише в текстовете на новия проектозакон.

 Проектът предлага да има таван за търсеното задължение - то да не може да бъде по-голямо от дължимото по договора с първоначалния кредитор плюс лихва за забава, която не може да е по-голяма от законната лихва, т.е. 10% + основен лихвен процент.

Надзорът върху колекторите ще се осъществява от БНБ и от Комисията за защита на потребителите. Централната банка има право да освобождава управител на колекторска фирма, да забрани сключването на нови договори за обслужване на вземания за определен срок, да забрани временно изплащането на дивиденти, да забрани или спре определени сделки, дейности или операции.

Най-сериозната санкция е отнемане на лиценза. Глобата за извършване на дейност без лиценз е от 200 000 лв. до 5 млн. лв., или 5% от общия годишен оборот - зависи коя сума е по-голяма.

Други от От страната и света

Фотожурналистиката е жива - доказват 30 снимки в изложба

Демонтажът на паметника на Съветската армия, войната в Украйна, земетресението в Турция са само някои от събитията през последните две години, които 30 фотографии ще припомнят в изложба

Само в "24 часа" на 14 май - Населението намалява, оръжията се увеличават - 700 хиляди българи носят пушки и пищови

Населението намалява, оръжията се увеличават - 700 хиляди българи носят пушки и пищови Юлска жега с тока: мек и хард вариант за скок – 4% или 10% Във фонда, който плаща компенсации за бизнеса

Днес църквата почита св. мчк Исидор, вижте кои са имениците

Св. Исидор. Св. мчк Йоан Български. Св. мчк Райко (Йоан) Шуменски Св. мчк Исидор бил християнин, взет насила във войската на император Деций. Военачалникът поискал от него да се отрече от вярата си

Техники да се борите с лошия навик да отлагате неприятна работа

Страхът от наказание е силен мотиватор, но много ефективно е и да се самонаграждавате "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Под възглавница на пейка децата открили пистолета, с който депутатският син рани 12-годишната си леля (Обзор)

Преместиха в болница в София момичето, улучено в крака Повдигат обвинение на Димитър Бонзов, оставил оръжието с куршум в цевта на партито. Законът предвижда до 10 г

>