Природонаучният музей в Пловдив отесня – ще му търсят нов дом

15.02.2024 15:59 Румен Златански
Директорът на Природонаучния музей в Пловдив Огнян Тодоров  пред витрината с едри гръбначни животни, които скоро ще може да се видят и на сайта на музея.
Даниела Сариева работи за реализиране на дигитализацията.
Най-отровната риба почти се е сляла с камъка.

Най–посещаваният музей в Пловдив – Природонаучният, отесня и в него почти няма място за нови екземпляри и експонати.

Ще му търсят друг дом, дори вече се оглеждат два варианта. Докато това стане, музеят трябва да осъществи два проекта, финансирани изцяло от Министерството на културата. Всеки от тях е за 30 000 лв. Единият е за работа с деца. Идеята е да се доразвие предишен проект, който създаде материали в помощ на учителите. Другият е за дигитализацията на фонда.

"Над 100 атрактивни експоната от фонд "Гръбначни животни" ще се  дигитализират. Това ще позволи на хората от страната да се запознаят подробно с екземплярите и при интерес да пристигнат на място, за да ги разгледат", съобщи директорът Огнян Тодоров.

"Вече започнахме работа, трябва да завършим проекта до 30 юни. Освен че ще предизвикаме по-голям интерес сред любителите на природата, ще създадем и стабилна среда за съхранение на екземплярите, които са с голяма научна стойност", каза Даниела Сариева, експерт в музея. Тя работи по проекта за дигитализацията му и поясни, че всеки експонат ще бъде заснет от няколко ъгъла.

Снимките ще бъдат качени в специална секция в сайта на музея, а под тях ще има информация какъв ареал обитава, среща ли се екземплярът в България,

къде е намерен, застрашен вид ли е и кой го е донесъл

"Ще бъде изписано и наименованието на латински", добави Даниела Сариева.

Сред най-атрактивните екземпляри, които ще бъдат дигитализирани, са лъв, тигър, мечка, вълк, лисица, двугърба камила, пума.

"Тигърът, който м.г. загина в пазарджишкия зоопарк, вече е при нас и ще завършим препарирането му. От бургаския зоопарк пък ни подариха загинала антилопа адакс", допълва Огнян Тодоров.

С този проект ще се подобри връзката с други музеи не само в България, но и в чужбина, а сътрудничеството между тях може да се задълбочи.

"Планираме и създаването на мобилна версия

за телефон и таблет. Така хората ще могат да се запознават с експонатите по всяко време", каза Сариева.

По проекта за работа с деца пък ще бъдат създадени 4 образователни книжки за ученици от I до IV клас. Все още се уточнява съдържанието им, но във всички случаи то ще е свързано с изучавания материал в клас.

Предвидено е и провеждането на 9 тематични беседи в две пловдивски училища – СУ "Симеон Велики" и СУ "Братя Миладинови". Ще има и работилници за деца.

"Добре е, че и за двата проекта не се предвижда съфинансиране от наша страна. Парите са изцяло от Министерството на културата", доволен е директорът на Природонаучния музей в Пловдив.

До дни ще отвори леденият аквариум

с ракообразни видове от северните географски ширини.

В ледената зала още преди година бе изградена нова витрина  с полярни животни и там има място. В плановете на ръководството влизат  закупуването на  полярна лисица, полярен заек, полярен пор и полярна сова, за да се  потопят  посетители в най-северните и най-южните географски области.

Не така обаче стоят нещата за крокодила Хектор, който през последните  години порасна значително.  В момента ръководството се чуди как да разшири терариума. Експозиционните  площи почти са запълнени и свободни пространства трудно се намират.  

"Длъжни сме да развиваме музея, защото хората очакват това. Миналата година имахме 22 600 посетители повече в сравнение с 2022 г. и приходите ни се увеличиха. Поради тази причина трябва спешно да увеличим експозицията си с нови пространства. Вече уведомихме община Пловдив.

Срещаме разбиране от кмета Костадин Димитров и неговия заместник Пламен Панов, отговарящ за културата. Търсят се решения.
Вариантите са два - единият е

сградата на КНСБ или тази на обредния дом,

която е близо до нас. В момента изложбената ни площ е 1700-1800 квадратни метра, а екземплярите, които може да се видят - 15 000", каза Огнян Тодоров.

"Обмисляме как да помогнем на музея с общинска собственост, за да се разшири. Дали ще бъдат обаче сградите на обредния дом и на КНСБ, още не е ясно", казаха от отдел "Култура" в общината.

Преди година оттам помогнаха за разширението на Етнографския музей в града.

"Търсим пространства и тепърва ще решаваме къде да се отворят нови площи за музея. Ще предвидим и средства за проектиране", каза зам.-кметът Пламен Панов.

Най-отровната риба в света привлича посетители

Най-отровната риба в света привлича посетители в пловдивския музей. Каменната риба е от клас   Лъчеперки, обитаващи главно Индийския и Тихия океан. Видовете от този род са известни с това, че имат най-мощните невротоксини от всички отровни риби.

Те се секретират от жлези, намиращи се в основата на техните остри гръбначни перки. Името им произлиза от отличния им камуфлаж, благодарение на който се маскират като камъни.

"Човек няма шанс да оцелее от отровата на тази риба и загива мигновено", уточни шефът на музея Огнян Тодоров.  

Каменната риба достига  35 см дължина. Може да бъде намерена сред пясък и кал в заливите на дълбочина до 40 метра. "Легнала" на морското дъно, изглежда  като камък.

Яде малки риби и скариди. Когато минат покрай нея, тя отваря устата си и ги поглъща с изключителна скорост. "Това става толкова бързо, че на хората ни е необходимо специално оборудване, за да видим как всъщност рибата е погълнала плячката си. Цялата атака трае 0,015 секунди!", разказва Тодоров.

Други от От Пловдив

Авария остави без вода част от район "Южен" в Пловдив

Авария на водопровод на ул."Никола Карев" в район "Южен" в Пловдив наложи да се спре захранването в съботния ден. Очаква се водата да бъде пусната в 17 часа, съобщават от ВиК

Цяла нощ екшън в Пловдив. Полицаят с убитите родители разбра чрез "24 часа", че отива в затвора до живот, и се барикадира (Обзор)

Бях дотук, промълвил Венцеслав Караджов на адвокатката си, която до сутринта води преговори и с него, и със силите на реда Направил опит да се обеси, но въжето се скъсало и се предал Спецчасти

Костадин Димитров и Николай Бухалов гостуваха на студентите от ПУ „Паисий Хилендарски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов бяха гости на традиционния празник на ПУ „Паисий Хилендарски" по повод Деня на българския спорт 17

Прокуратурата разследва измами при продажба на имоти на бившия полицай от Пловдив Венцеслав Караджов

Районна прокуратура-Пловдив разследва вещно укривателство  при продажба на имоти на бившия  полицай Венцеслав Караджов, осъден на доживотен затвор за убийството на родителите си

120 абитуриенти не се явиха на матурата по български език в Пловдив и региона

120 абитуриенти не се явиха на днешната матура по български език и литература в Пловдив и областта. Това съобщи шефката на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова

>