50 години след построяването й втората голяма батерия на НЕК е обновена (обзор)

13.02.2024 19:21 Марияна Бойкова
Шефът на “Белмекен” Георги Паскалев (вляво) показва системата за управление на централата на премиера Денков и на енергийния министър Румен Радев.
Министър Радев и премиерът Денков разглеждат обновените турбини на “Белмекен”.

България и Румъния кандидатстват за финансиране на предпроектното проучване за хидровъзела Никопол - Турну Мъгуреле, по първи предварителни оценки ще струва 6 млрд. евро

Завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ “Белмекен”, която е една от трите големи водни батерии на НЕК, заедно с “Чаира” и “Орфей”. Мощността на тази помпено-акумулираща централа е 375 мегавата, които произвеждат електричество и 104 мегавата в помпен режим. Това означава, че при пренасищане на пазара с ток и той е евтин се включват помпите, които качват водата в язовир “Белмекен”. Два от петте хидроагрегата са за работа и в помпен режим.

Лентата на обновената ПАВЕЦ прерязаха премиерът Николай Денков, министърът на енергетиката Румен Радев, изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев.

Приключилата рехабилитация на “Белмекен” е финалът на обновяването на вецовете в цялата каскада Белмекен - Сестримо - Момина клисура, което струва към 20 млрд. евро. 70 на сто от финансирането е от фонд “Козлодуй”. Модернизацията на “Белмекен” е за 10 млн. евро и приключва точно в момента, когато централата навърши 50 години. Последното ѝ обновяване е било през 1999-2000 г.

Премиерът Денков не скри възхищението си от инженерните постижения на поколението на 60-те и 70-те години на миналия век, което е построило хидроенергетиката у нас. “В голяма степен го дължим на нашите родители, които направиха България една от водещите държави в помпено-акумулиращите ВЕЦ с “Чаира” и “Белмекен”, каза акад. Денков.

Той акцентира на ролята на тези големи батерии сега, когато технологиите позволяват по-лесно да произведеш енергия, отколкото да я съхраниш.

“Няма да спрем дотук”, увери премиерът и припомни, че се работи по проекти за нови ПАВЕЦ.

“24 часа” попита министъра на енергетиката Румен Радев планира ли се хидровъзел Никопол - Турну Мъгуреле. Радев потвърди, че НЕК и румънската “Хидроелектрика” са подали заявление в Брюксел по Механизма за свързана Европа. Шефът на НЕК Мартин Георгиев поясни по-късно, че то е за финансиране на актуализацията на предпроектното проучване. Идеята за този хидровъзел е от 70-те години, а проектите - технически и екологични, са от по-късно. По предварителни оценки изграждането му ще струва 6 млрд. евро.

До края на годината единият хидроагрегат на ПАВЕЦ “Чаира” ще бъде пуснат, което добавя още 197 мегавата помпи. Така общо в режим на ползване на ток от помпи на трите батерии ще е 350 мегавата. При мощности на солари от 2000 мегавата в пикови часове на производство помпите ще са от полза.

Турбината на агрегата на “Чаира”, в която се появиха пукнатини, е невъзстановяема и през март ще бъде обявен търг за подмяната ѝ.

Други от От страната и света

Върховният лидер на Иран призова народа да се моли за президента Ебрахим Раиси

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова народа да се моли за здравето на президента Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия IRIB. „Народът на Иран да не се тревожи

Армията търси президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обзор)

Иран мобилизира армията си и изпрати 40 спешни екипа да търсят по суша и по въздух президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан, които потънаха в неизвестност в неделя

Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената на тока

„Искам да успокоя българското население, че съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има. Имахме среща заедно с премиера Главчев и с министъра и вицепремиер на

Шофьор блъсна мъж и двамата паднаха в изкоп на строеж във Варна, пешеходецът загина

Пешеходец загина при тежък пътен инцидент във Варна. 27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си, качил се е на тротоара и е блъснал мъжа, а след това са паднали в изкоп на строеж

Върховният водач на Иран свика извънредно съвета по сигурност

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, пише Tehran Times.  Спасителните екипи все още издирват президента Ебрахим Раиси

>