Владо Пенев разказва за размазващата конкуренция на Димитър Еленов в документален филм

10.02.2024 16:10 Мария Начевска
Медийният и културен експерт Розита Еленова, която е и съпруга на Димитър, е режисьор на лентата.
Владо Пенев е сред хората, които разказват спомени за Димитър Еленов.

50 актьори и режисьори си спомнят за театралния педагог в лентата "Свободен, по-свободен, Димитър"

Току-що завършил Театралната академия и с добро самочувствие, с усещането, че съм Много Голям Гъзар и отивам да дам на Варна всичко, което един много голям млад гъзар може да даде с чара и таланта си. И изведнъж се появява Той (Димитър Еленов - б.а.)! И аз не виждам конкуренция, аз виждам размазваща конкуренция в негово лице.

Думите са на Владо Пенев, който е сред многото актьори и ученици, които разказват спомените си за Димитър Еленов в документалния филм и книга, посветени на живота му.

Режисьор на лентата “Свободен, по-свободен, Димитър” е медийният и културен експерт Розита Еленова, която освен всичко е и негова съпруга.

Димитър Еленов е актьор, режисьор и преподавател в множество детски студиа, който умира на 22 ноември 2020 г. В театъра едни от най-ярките му роли са тази на Стенли Ковалски в “Трамвай Желание” с режисьор Красимир Спасов, Мак Мърфи в “Полет над кукувиче гнездо” и Хамлет.

“Интересното в неговата кариера е, че той е играл в две постановки “Хамлет”, почти невъзможно е в актьорската кариера да играеш два пъти в едно и също Шекспирово заглавие”, казва Розита Еленова. Актьорът се превъплъщава в самия Хамлет в постановката на Недялко Йорданов, както и в Клавдий в спектакъла на Вили Цанков.

Категорично безспорен талант и безупречен морал – с тези две неща Димитър Еленов е известен в артистичните среди, разказва съпругата му.

“Филмът е направен с огромна любов, но не е само за хората, които познават Димитър Еленов”, добавя още тя. Целта му е да бъде вдъхновяващ и да е мотиватор. “Димитър беше такъв за приятелите си, колегите си и за учениците си – мотивираше всеки да даде най-доброто от себе си”. А посланията на лентата са за това човек да бъде силен, свободен, красив и достоен в този свят.

Преди да се появи идеята за документалния филм, един ден предлагат на съпругата му да направят книга за него. Тя се съгласява с условието да не участва, защото преживява много труден период след смъртта му. С времето обаче Еленова осъзнава, че за да се получи хубава книга, трябва да има човек, който е бил близък на актьора. Затова предлага на негови ученици, колеги и приятели да разкажат истории и спомени за него, които да бъдат включени в книгата.

Когато един ден Розита отива в дома на Владо Пенев, тя го заварва как с телефона си, сложен на стойка, той се записва, докато говори. “В един момент Владо Пенев започна един толкова красив разказ, при което на мен само ми капеха сълзите.” Именно тогава у Розита се появява идеята за филма.

В него, както и в книгата влизат историите и спомените на 50 известни актьори, режисьори и приятели на Димитър Еленов. Сред тях са Димитър Рачков, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Ясен Гюзелев, Асен Блатечки, Стефания Колева, проф. Светослав Кокалов, проф. Красимир Спасов, проф. Георги Каприев, Николай Поляков.

В лентата присъстват и имена като Катя Паскалева, Георги Черкелов, Гриша Островски, Анани Явашев, Вили Цанков, Константин Джидров, Жана Стоянович, Илка Зафирова, Иван Раев, Леон Даниел, Крикор Азарян.

Любопитното е, че в книгата има QR кодове, които препращат читателите към видеозаписите на хората, които разказват спомените си за Еленов. Иначе към година и половина отнема на Розита Еленова да подготви целия проект, посветен на живота на съпруга ѝ.

Неслучайно книгата и филмът са със заглавие “Свободен, по-свободен, Димитър”. “Той беше крайно независим и най-свободният човек”, казва Розита. Това е и най-големият урок, който тя научава от него – да е свободна, а и той все ѝ казвал: “Само няма да се плашиш”.

Също като него Розита Еленова е завършила ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) и 15 години работи като актриса. Пет години води собствено културно предаване, била е пресаташе на министър, както и член на Съвета за електронни медии. От три години насам се занимава с школата на мъжа си, където преподава.

Първата ѝ среща с Димитър е, когато е ученичка в 6 и 7-и клас. “В Бургас имаше легенди, че най-красивият и най-талантливият актьор в цялата Вселена е дошъл”, спомня си тя. Тогава заедно със Светлана Янчева, Рени Врангова, Деляна Хаджиянкова, Златко Кулеков и др. се явяват на конкурс за неговата студия в пионерския дом. “Толкова беше покоряващ, че като влезе, замръзнахме от респекта му, който обаче не те кара да се затвориш в себе си, а вади от теб най-свободния ти дух”, обяснява Еленова. С невероятна харизма, с характерно облекло - дънки, дънково яке и ботуши, а цигарата не се вади от устата, описва го тя. Любимата ѝ негова роля е тази на Мак Мърфи, дори така го наричала.

Още в началото на актьорската си професия Димитър Еленов започва да прави детски театрални студии. Като преподавател бил строг с много високи критерии, но много е обичал и помагал на учениците си. “Димитър правеше неща, които никой друг не смееше да прави”, обяснява тя. Включвал в спектаклите си деца и професионални актьори, които играели на голяма сцена и за постановките им се продавали билети.

Когато режисирал “Много любов” по “Сън в лятна нощ” на Шекспир, Теди Москов му дал идеята да включи деца, които да играят майсторите. Но Еленов прави точно обратното – главните роли оставя на децата, а професионалните актьори стават майсторите.

Документалният филм е кoпродукция на БНТ и фондацията “Димитър Еленов” с подкрепата на община Бургас, където беше излъчен съвсем наскоро. Само преди дни екипът на филма се срещна с министъра на културата Кръстю Кръстев, под чийто патронаж е премиерата на лентата, с председателя на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков и с владиката на католическата църква.

Филмът ще бъде показан по БНТ утре, 11 февруари, от 15 ч по повод рождения ден на театралния педагог. Голямата премиера обаче ще бъде през октомври в рамките на десетото издание на фестивала “Синелибри”. Предвижда се и турне, с което лентата ще бъде представена в българските културни центрове в Европа.

Други от Възход и падение

33х24 - вече и партитура за 20 г. на виртуозния “Виенски оркестър” на 24chasa.bg

Станимир Въгленов и Данка Василева - лауреати на "Оная награда" Станимир Въгленов - журналистът, който създаде сайта на “24 часа” преди 20 години, и Данка Василева, под чието ръководство 24chasa

Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли очакват първото си дете (Видео)

Певецът Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли ще стават родители. За щастливото събитие съобщи Хейли в инстаграм профила си. Тя публикува емоционален пост с видео и снимки

Мария Бакалова и още 16 българи са вече част от Европейската филмова академия

Мария Бакалова и още 16 българи от областта на киното са вече част от Европейската филмова академия.  Академията прие общо 709 нови членове, сред които актьори, режисьори, сценаристи

Павел Иванов повтаря на екрана трите гола на Аспарухов в знаменития мач със 7:2 срещу ЦСКА

Пелето - футболната легенда на "Левски", прави спортната хореография на филма за Гунди Футболната легенда на "Левски" Станислав Ангелов - Пелето е направил цялата спортна хореография на филма за

Максим Бехар записа второ рап парче с Мишо Шамара

Runaway се казва новата песен, която PR експертът записа с Мишо Шамара, неговия син Lil Sha и кънтри певицата от Нешвил Сара Харалсън. За втори път премиерата на парчето е в американския ефир в

>