В годината на Дървения дракон: Без скучни моменти

10.02.2024 07:26
Снимка: Pixabay

Бъдете мили и отзивчиви и ще тънете в изобилие

Когато създавал китайския зодиак, властелинът на небесата - Нефритеният император, свикал животните на състезание, за да определи първите 12. Плъхът се метнал на гърба на вола, скочил оттам току преди финиша и се класирал първи. Така му излязло име на амбициозен хитрец, който иска да печели на всяка цена.

Отзад тичали тигърът и заекът, а след тях - драконът. Стигнали до голяма река и на дракона му се удал шанс да литне и да задмине дългоухия. Крилатото чудовище обаче се хвърлило да спасява закъсалото в реката зайче. Или според друга легенда – да пусне дъжд над поразено от суша село. И в двата случая - благородна постъпка, заради която си останал 5-и в хороскопа, но се прочул като най-великодушния негов знак.

От китайската лунна Нова година на 10 февруари вече сме в лапите на Зеления дървен дракон ян чак до 28 февруари 2025 г.

Хората очакват Годината на дракона да им донесе много късмет. Но според китайските астролози това ще стане само ако се придържат към важно качество на този приказен звяр - състраданието.

“Бъдете мили и отзивчиви и ще тънете в изобилие. Използвайте годината, за да култивирате съпричастност и ще влезете в следващата със силна основа, ще успеете във всичко”, казва професорът по азиатско-американски науки в Държавния университет на Сан Франциско Джонатан Ли. Това важи най-вече за родените под този знак.

Драконът - най-популярното създание от зодиака, е

символ на сила,

власт и успех

В Китай от древността той е алегория на императора и още от династията Мин през XIV век властелините го извезват на дрехите си като знак за божественост и мощ.

Той притежава ценни качества като мъдрост, благородство, кураж и харизма.

Смята се, че родените в неговата година имат подобни черти –

те са амбициозни, смели

и страстни, умеят да

вдъхновяват другите.

От тях стават страхотни лидери. Но заради тяхната самоувереност и гордост понякога са груби и арогантни.

Това е най-късметлийската зодия – китайците дават мило и драго децата им да се родят дракончета и дори го правят зорлем с процедури инвитро. Тази царствена зодия въплъщава почтеност и честност. Прями са, понякога до липса на такт. Драконът не е способен на подлост и лицемерие, лоялен е. По-скоро е доверчив, отколкото наивен - лесно могат да го измамят.

Той е несравним по таланти и съвършенство, но е буен по природа и се случва да действа импулсивно. Бърз е и не протака нещата, казва Лау. Пълен с устрем и енергия, мечтае да промени света и измисля креативни начини за това. Тази година се очаква

да се появят

магнетични личности,

които ще вдъхновят такава промяна.

Хората са склонни да уважават драконите, но колективистите ще се сблъскат с техния индивидуализъм.

Животните в китайския зодиак се въртят на 12-годишен цикъл, а елементите земя, метал, вода, дърво, огън – на 5 години. Взаимодействието между тях плюс енергията на ин и ян придава дълбочина и сложност на тълкуването на съдбата и характера на човек. Заради многобройните комбинации между двете Дървеният дракон се явява веднъж на 60 години! Предишният бе през 1964 г., а следващият ще е през 2084 г.

Елементът дърво добавя към знака топлина, практичност, скромност,  връща към естествения начин на съществуване, подпомага израстването и разширяването на възможностите. Според астролозите дървото подхранва елемента огън и така усилва пламенната страна на дракона. Затова емоционалната интензивност ще се повиши, но как ще се отрази това на хората, зависи от способността им да запазят спокойствие.

Знаците, съвместими с дракона, като плъх, заек, змия, петел, да очакват много успешна година, казва Джонатан Ли. Но за родените в Годината на дракона периодът ще е по-труден и предизвикателен. В китайската култура той е известен като “бен минг ниан” - “съдбоносна година”. Ли предрича перипетии и на козата.

“Бъдете готови за непредсказуема и променлива година. “Без скучни моменти” ще е нейният девиз”, казва авторката на “Наръчник на китайския хороскоп” Лора Лау. Китайците вярват, че ако на 10 февруари времето е лошо, следващите 12 месеца ще са още по-непредвидими.

Годината на дракона обещава изобилие, открива прекрасни възможности. Но ще се възползват главно онези, които гонят целите си с енергия и креативност.

Благата ще се сипят

над предприемчивите,

които действат смело и поемат риск.

Съветът е: помогни си сам, за да ти помогне и драконът.

“Виждам годината като период на неограничен потенциал по отношение на просперитета. Възможно е да бъдат разрешени остри конфликти, ако се наблегне на съпричастността - казва Джонатан Ли. Но ако продължим с примитивното и егоистично мислене, това няма да стане.”

Самочувствието на дракона е високо, затова и егото му е силно.

“Конфликтите избухват и се разрастват именно заради егото, обяснява  професорът. – А в конфликтни ситуации човек трябва да потисне егоизма, да бъде медиативен, разсъдлив и да приложи другите качества на дракона – щедростта и алтруизма”, казва той.

Ученият съветва във време на бушуващи по света войни и президентски избори в САЩ към бурните дискусии и спорове да се подхожда обективно и почтено, с искрено желание нещата да се наредят.

Лора Лау пък се надява, че като зодия маймуна, САЩ са съвместими с дракона, затова изборите ще минат по-гладко и ще има ясен резултат.

Драконът е майстор на трансформацията. Той може да се разтегне, свие или изчезне. Да приеме формата на риба, змия, човек. Древни рисунки показват как будистки монах убеждава дракон да се смали, за да влезе в купичка с ориз.

Неговата година е на промяната. Според китайския хороскоп

тя е отлична за ново начало

в посока дългосрочен успех за всички зодиакални знаци. Ако искате обрат в живота, сега е вашият шанс да вземете решения, които сте отлагали.

Поврат ще търпят и отношенията между хората, ще падат маски, приятели  ще се окажат врагове и обратното. Това си има и положителна страна  - слага край на измамата и заблудата.

Като  господар на времето и водите, бълващ буреносни облаци, драконът отприщва  земетресения, наводнения, свлачища. Будистите смятат, че прави това, когато хората го ядосат.

В неговите години не липсват бедствия. През 1964-а рекорден трус от 9,2 удари Аляска. Потоп заля Северна Калифорния, няколко тайфуна пометоха Виетнам. В Лима сблъсъци окървавиха футболен мач, стотици загинаха, хиляди бяха ранени.

В годината на Водния дракон - 2012-а, гибелно наводнение в нашето село Бисер удави 11 души. Силен трус от 5,8 по Рихтер люля  Перник.

И 2024 г.

едва ли ще мине без

природни катаклизми

Мълниите и светкавиците може да са внезапни и драматични. Акцентът ще падне върху борбата с изменението на климата. Дървеният дракон ни насърчава да засаждаме дървета и да се грижим за горите.

Изграждането на тунели и мостове ще има предимство, както преди 60 г., когато бе дадена зелена улица на тунела под Ламанша и кралица Елизабет II откри четвърти висящ мост в Шотландия.

Предстоят пробиви в науката и медицината, тласкани от интелигентността на елемента дърво.

През 2024 г. комбинацията от влияния обещава финансови придобивки и напредък в кариерата с акцент върху технологиите и иновациите. С изобретателност, обаяние и увереност ще изпъкнете и ще ви забележат. Поемайте повече задачи, които подчертават вашите таланти и идеи. Гледайте да не вземате прибързани решения, подведени от импулса.

Преследвайте целите си, но балансирайте работата и личния живот. Наблегнете върху здравето на сърцето - и физически, и емоционално.

Любовният живот на хората от тази зодия е доста хаотичен. Те са по-склонни да се отдадат на поредица авантюри и бракове, отколкото на стабилен ангажимент. Но за останалите тяхната година е щастливо и благоприятно време да се започне нова връзка или да се сключи брак.

Свети в тъмното, слюнката му ухае

За разлика от нашия змей горянин китайският дракон е грациозен, почитан и уважаван. Той е на поне 4000 г. и е герой в много легенди. Според една от тях през зимата драконите живеят под водата, а през пролетта се издигат в небето и правят дъжд. На челото над очите те имат издутина чиму, която им помага да се издигат във висините. Слюнката на дракона мирише сладко. Зрението му е отлично. Може да свети в тъмното. Има 4 крака с до 5 нокътя на всеки. Под брадичката на някои пламти перла – знак на късмет, богатство и просперитет.

Фу Си е легендарен народен герой, на когото се приписва създаването на първите хора. Описван е с глава на човек и тяло на дракон. През XVI век ученият Ли Шижен го описва така: “Природата на дракона е груба и жестока, но въпреки това той харесва красивите скъпоценни камъни и камъка на мрака и обича печените лястовици. Страхува се от желязото, растението уанг, от стоножки, от петцветен копринен конец.”

Много известни личности са родени в Годината на дракона. Сред тях са  Брус Лий, Мартин Лутър Кинг, Владимир Путин.

Щастливи числа, цветове, камъни

Tези, които в Годината на дракона навършват 12, 24, 36, 48, 60 и 72 години, притежават мощна лична енергия, способна да промени света около тях. Влиянието им може да бъде както положително, така и отрицателно, съветват астролози.

Зеленият дракон е символ на привличането, на вътрешните желания и на лявата страна на тялото ви. Трябва винаги да го уважавате.

Всяка година oт китайския зодиак върви с набор от щастливи знаци и символи. Сред драконовите късметлийски числа са 8, 14, 21 и по традиция 9. Те са важни при вземане на бизнес решения или планиране на важни събития. Особено благоприятна е деветката. На гърба си драконът има 81 позитивни люспи ян, равни на 9 по 9 - щастливото число. Активирайте го, като си  окачите картина с 9 коня или дракона. Аквариум с 9 рибки също върши работа.

Щастливи цветове: зелено и синьо-зелено с  пищна и жизнена енергия. Те лекуват и укрепват здравето. Златно и сребърно в дрехата и интериора носят богатство и изобилие. Сиво-бялото дарява с мъдрост. Червеното и лилавото пазят от беди.

Щастливи символи: феникс и еднорог, които допълват дракона. Предмети, символизиращи или съдържащи вода, балансират неговия огън.

Цветя: лоза кървящо сърце, зюмбюл.

Скъпоценни камъни: тази година Дървеният дракон налита на зелено – изумруд,  зелен авантюрин, амазонит, нефрит.

Други от Хороскоп

Вижте какво очаква всяка зодия в годината на Дървения дракон

От китайската лунна Нова година на 10 февруари вече сме в лапите на Зеления дървен дракон чак до 28 февруари 2025 г. Хората очакват Годината на дракона да им донесе много късмет

>