Само дами в журито за най-хубав вазовски мустак

10.02.2024 09:00 Ваня Драганова
ИВАН ВАЗОВ
ЕТИЕН ЛЕВИ
ДИМИТЪР ЦОНЕВ
КИРИЛ МАРИЧКОВ
ТОДОР БАТКОВ

На 10 февруари призът се връчва в Сопот за 16-и път по време на събора "Да стоплим сърцата с вино и любов"

Всеки български мъж може да получи награда на името на Иван Вазов, дори да няма литературен талант. Но пък трябва да има мустаци, и то поддържани така, че да се нарекат вазовски.

Има и още едно условие - да го забележат жените в строгото, но справедливо жури в родния град на Патриарха на българската литература – Сопот.

От 16 г. местни дами оглеждат и известни, и недотам известни мъже с мустаци и преценяват кой от тях е най-достоен за отличието "Най-хубав вазовски мустак".

То се връчва на старопланинския събор "Да стоплим сърцата с вино и любов", който се провежда всяка година около 14 февруари на любимата на Вазов Манастирска поляна над Сопот.

Тази година събитието е на 10 февруари и победителят ще е местен човек. Кой е той, организаторите пазят в тайна, за да има изненада в надпреварата.

Но в годините назад за най-хубав вазовски мустак са отличавани  и национално известни личности като Димитър Цонев, Етиен Леви и д-р Стоян Сопотенски.
Идеята за майтапчийския конкурс се ражда през 2009 г. в разговор на общественици от Сопот с отношение към културата и тогавашния кмет Веселин Личев.

"Вазов се е славил с добре изглеждащите мустаци, слагал си е специални щипки през нощта,

за да не се промени формата им и да си останат малко по-дълги и леко щръкнали настрани. Той е известен не само като изключителен писател, а и като истински естет – държал е на външния си вид, а на мустака е отделял особено внимание – това е едно от мъжките достойнства", казва Личев.

Мустаците наистина са неизменна част от визията на големия творец.

"За пръв път видях лицето и завинаги го запомних. Младо, здраво. Гъсти балкански вежди. Дебели мустаци", описва Елин Пелин как е изглеждал Вазов, когато младият писател сбъднал мечтата си да срещне Народния поет отблизо.

Мустаците са акцент в творчеството на Вазов и в неочаквани моменти – например при прословутото описание на вездесъщата сплетница на Бяла черква Хаджи Ровоама.

"Госпожа Хаджи Ровоама слушаше всичките тия брътвения (дискусиите кой е появилият се неочаквано в града Бойчо Огнянов – б.а.) и се подсмиваше под мустак - тя ги имаше два", пише Вазов в "Под игото".

С мотивацията как е редно да бъдат почетени и мустаците на Вазов, преди 16 г. бързо е решено да се организира конкурс и жени да определят кой е най-достоен.

"Вазов е наричал сопотненци чичовци, а жените от града – стринки, но с уважение. Бил е и почитател на женската красота и мъдрост и затова се спряхме на 3 изявени местни дами, които да формират журито", спомня си още Веселин Личев.

В женския триумвират влизат бизнесдамата Нонка Сабахова, чийто съпруг е един от авторите на идеята за приза, Антоанета Ранчева, главен специалист по култура и образование в община Сопот, и директорката на професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" Катя Адърска.

Регламентът е въпрос на импровизация – няма вариант за подаване на заявления за участия, дамите оглеждат хора с мустаци от градчето или национално известни личности, приемат и идеи на съграждани.

Съберем се трите, посмеем се и решим,

обяснява как са избирали победителя Нонка Сабахова.

Първият носител на приза през 2009-а е 84-годишният местен жител Стоян Минчев, който споделя, че си е пуснал мустаци през 1939 г. и оттогава не ги е бръснал. Той получава плакет, а класираният на второ място Георги Константинов – баща на Пламен и Юлиян Константинови, си тръгва с грамота.

С времето конкурсът се разраства и през 2014-а носител на приза става хирургът от "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски. Съмненията, че е избран, защото има връзка с града на Вазов, са разсеяни бързо. Фамилното име на лекаря идва от язовир "Сопот", който се намира между Троян и Ловеч. Родът на д-р Сопотенски е от близкото до водоема село Желязна.

През следващата година за вазовски мустак е отличен телевизионният водещ

Димитър Цонев, който преборва конкуренцията
на Кирил Маричков и Тодор Батков

На събора казва, че само веднъж си е бръснал мустака – заради облог със Слави Трифонов, но повече няма да го допусне. И обявява идеята си да основе клуб на гордите притежатели на вазовски мустаци. Тя остава нереализирана заради внезапната му кончина година по-късно.

През 2016-а журито награждава поддържаните мустаци на актьора Красимир Ранков, а година по-късно призът отива у музиканта Етиен Леви. След като кметът по онова време Деян Дойнов му връчва плакета, Етиен споделя, че е роднина по сватовска линия с Иван Вазов.

Жена от майчиния му род, който е от Казанлък, се омъжила за племенник на Патриарха на българската литература, когото като дете музикантът наричал чичо Митко Вазов.

"В известни периоди от време имаме прилика с Вазов в начина на оформяне на мустаците", казва още Етиен Леви.

Още един телевизионер допълва списъка на наградените за вазовски мустаци – Емил Розов.
"Догодина правя 40 години с мустак, досега само веднъж съм го махал", казва пред "24 часа" през 2018-а, когато получава плакета. И той жертвал обичания мъжки атрибут един път, но не заради бас, а в името на изкуството.

"Имах рубрика в първия нощен блок на обществената телевизия - "1002 нощи". Тогава изпълнявах ролята на Розовия детектив. Влизах в разни такива ситуации. В едно от предаванията трябваше да попадна в националния женски отбор по хандбал.

Тогава режисьорът Пламен Масларов ме извика и каза: "Ти няма как да се внедриш в тоя отбор с мустак. Съгласен ли си да го обръснем в ефир?", описва случката Розов. Раздялата с мустака е документирана за историята, защото няма да се повтори.

За хората без мустаци, но с умения да редят думите, в Сопот връчват и националната литературна награда "Иван Вазов". Това се случва всяка година на 9 юли – рождения ден на Вазов. В градчето се гордеят, че носителят се определя от местни интелектуалци, а не от Министерството на културата.

С този приз са отличени творци като Димитър Талев, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Георги Господинов и Боян Биолчев. Последните му носители са Георги Бърдаров и Теодора Димова.

Други от Възход и падение

Ето кой шие костюмите за Dancing Stars

Екипът зад впечатляващите тоалети работи денонощно и поставя 3000 камъка на един от тези на Натали Трифонова Най-големите им гафове били с шал по ръката на Дара, който се оплел около врата ѝ

Дъщерята на Том Круз се отказа от фамилията на баща си

Дъщерята на Том Круз се отказа от фамилията на баща си. 18-годишната Сури е решила да приеме второто име на майка си - Кейт Ноел Холмс.  Не е ясно дали наследницата на Том Круз ще се откаже от

Рекорд - трейлърът на филма за Георги Аспарухов-Гунди с 2 500 000 гледания (Видео)

Трейлърът на филма за иконата на българския футбол и "Левски" Георги Аспарухов - "Гунди - Легенда за любовта" е навъртял над 2 500 000 гледания във всички платформи

Как внукът на Алла Пугачова избяга от войната

Крие, че го мобилизират и 3 дни по-късно напуска Русия пеша с диагноза параноя и полипи в жлъчката Сватбата му през 2017 г. е истински фурор, баба му му подарява вила

Джони Деп подстрига дългата си коса (Снимка)

Скорошна поява на Джони Деп предизвика шока на феновете му заради различния му външен вид. Известният актьор присъства на премиерата на последния си филм с нова визия - с видимо по-къса прическа

>