"Невидимите" мръсни неща вкъщи

08.02.2024 18:47 Мила Иванова

Почиствайте редовно дистанционното и сменяйте кухненската гъба – те са по-мръсни от тоалетната

Във всекидневното и ежеседмично почистване на дома обикновено влиза чистенето с прахосмукачка, бърсането на прах, почистването на котлоните и фурната, смяна на спално бельо, дезинфекция и почистване на тоалетна и баня и т.н. Има обаче места и вещи у дома, които събират изключително много микроби, а не са най-очевидните обекти за почистване и ние редовно ги забравяме. Знаете ли например, че кухненската гъба обикновено е по-замърсена от тоалетната чиния? А кога за последно я сменихте?

Не пренебрегвайте тези неща за редовно почистване:

Кухненската гъба

Има няколко начина да се отървете от микробите, които се събират по нея. Или я накисвайте редовно във вода с белина, или я пускайте в съдомиялната машина, или добре напоена, я завъртайте няколко пъти седмично в микровълновата. Разбира се, нужно е и да я сменяте често – веднъж седмично. 

Между уредите

За съжаление, тези места са безкрайно много в дома ни – например разстоянието между хладилника и плота, между кафемашината и микровълновата. Там се събират мръсотии и микроби, които трябва да се отстраняват с прахосмукачка и/или с мокър парцал. 

Текстилната пазарска торба

Тя изглежда нова и чиста като от магазина, но не е. Не забравяйте следващия път, като пуснете пералня, да бутнете и платнената пазарска торбичка за дезинфекция. Още по-добре ще е, ако след това я изгладите.

Рафтовете и чекмеджетата на хладилника

Въобще там, където има храна, се събират много микроби. Затова трябва често да миете с топла вода и сапун рафтовете на хладилника и неговите чекмеджета, особено ако има разсипвани продукти по тях.

Невидимите неща на високо

Това, че не ни избождат очите, не означава, че не трябва да им обръщаме внимание. Събират много прах и мръсотии. Избърсвайте редовно върха на лампите и полилеите, кутиите, които държите върху гардероба си, книгите, които са най-отгоре на лавицата, и други подобни предмети.

Малки джаджи

Никога не ви е хрумвало да почистите дистанционното, нали? А то е един от най-мръсните предмети във вашия дом. Други джаджи, на които трябва да обърнете внимание, са телефоните – стационарните и най-вече мобилните, слушалки и др. Може да ги почиствате с мокра кърпичка, но специално с телефоните внимавайте – използвайте я деликатно и не трябва да е много влажна.

Почистващите средства

Да, те също трябва да бъдат почиствани! И да бъдат подменяни редовно. Става дума за четки за пода, метли, мопове и т.н.

Шапки, шалове и ръкавици

Като всяка друга дреха по тях полепват парченца мъртва кожа и микроби. Редовно ги перете в пералнята, ако материята им позволява. Кожените измивайте с подходящия препарат. Може да ползвате и вълнена кърпа без власинки, да я потопите в слаб почистващ препарат и да изтъркате повърхността на ръкавиците съвсем внимателно. Същото може да правите и с кожените якета и други кожени изделия. 

Сакове и спортни чанти

Ползваме ги при всяко ходене до фитнеса например, след което се прибираме и хвърляме фитнес екипа за пране, а сака прибираме в гардероба. Но това е погрешно!

Ако материята на сака не позволява да се пере в пералня, почистете с влажна кърпа, натъркана в малко сода.

Други от Сила за живот

Отпуск от 3 седмици удължава живота, от 4 дни - топи стреса

Ако сте използвали неработните дни около Великден за отдих, ще сте по-устойчиви на напрежение за месец напред Не си мислете, че иначе здравословният ви начин на живот ще компенсира твърде многото

Криза с детския сън, дори на бебета дават приспивателни

Стресът и прекаленото заседяване пред светещи екрани водят до все по-големи проблеми с безсънието Всеки родител мечтае за усмихнато и спокойно дете, но много често нещата не се случват точно така

Шест сондажа откриват в Шипково единственото у нас находище на сулфатно-калциева вода

Минералният извор е подобен на тези във Видел и Контролсвил, Франция, Кианчано, Италия, и Лостфорд, Швейцария В центъра на курорта е изградена чешма, от която текат 4 вида вода - трапезна и

Регулирането на холестерола може да е ключ към подобряване на лечението на рака

Регулирането на нивата на холестерола може да помогне за повишаване на ефективността на лечението на рака, съобщи електронното издание „Медикъл експрес", позовавайки се на датски учени

Ставайте бавно сутрин при магнитни бури, за да не ви се завие свят

В началото на периода се очаква слаба геомагнитна буря. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина

>