Новиков не иска медал от Париж, желае титла

08.02.2024 18:22 Георги Банов
Атрактивно хвърляне по време на световното първенство по класическа борба
Семен Новиков позира с наградата от ММС “Спортната слава на България 2023”. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Семен с големия си съперник от времето си в Украйна Жан Беленюк
Треньорите подготвят Новиков за решителна схватка. СНИМКИ: LAP.BG
Салто от радост след поредната победа на световното

Здравенякът от Харков вече говори свободно български

“Медал ли? Не, отивам за титлата”, категоричен бе пред “24 часа” Семен Новиков. Той единствен до момента има квота за участие за олимпиадата в Париж от борбата, след като спечели бронзов медал в категория до 87 килограма на европейското в Белград в класическия стил. Губи на 1/2-финала от Давид Лосонци (Унгария), след което надви за отличието с 6:3 опитния азербайджанец Ислам Абасов.

Новиков е роден на 11 декември 1997 г. в Харков. Попада съвсем случайно в борбата. “Имахме един съсед, който бе треньор. Той вече не е между живите. Той ме хареса и говори с нашите, за да отида на тренировка. Бях на 6 години. На него дължах всичко”, обясни Новиков.

Реално дори не му харесва този спорт.

“Много пъти бягах. Най-дългото ми отсъствие бе 6 месеца. Но постепенно видях, че съм добър. И така започна всичко”, с усмивка и на чист български споделя той. За разлика от доста футболисти и футболни треньори, които с години са у нас и продължават да ползват преводачи, Семен вече свободно борави с думите. “Още малко ми трябва.

Ще видите след

година колко

добре ще говоря,

без акцент”, категоричен е състезателят на ЦСКА.

И наистина Новиков е невероятен талант. На световното в Будапеща за младежи до 23 години през 2018 г. печели златото. Надвива кубинеца Даниел Грегорич Ечевария на финала. През следващата година дублира успеха си отново в унгарската столица.

“Но винаги съм бил номер 2 в Украйна”, малко с тъга допълва Новиков. И наистина. Той е в категорията на не кого да е, а на националния герой Жан Беленюк. Първият афроукраинец с две световни и три европейски титли. Сребърен медалист от олимпиадата в Рио де Жанейро след загуба от руснака Давид Чахветадзе. Баща му Венсан Нданджимана е от Руанда и бяга от кланетата там. Майка му е украинка.

На световното първенство през 2019 година в Нур Султан (столицата на Казахстан вече пак се казва Астана)

Беленюк печели

златото и с това и квота

за олимпиадата в Токио. След това обаче се отдава на новата си страст - политиката. От 29 август същата година е народен представител във Върховната рада на Украйна от радикалноцентристката партия “Слуга на народа”. Тя е създадена и ръководена от президента Володимир Зеленски. Формацията носи името на сериала, с който актьорът политик става известен. И е с абсолютно мнозинство в парламента.

Беленюк влиза, въпреки че е 10-и листата. В Радата се явява първи заместник-председател на комитета по въпросите за младежта и спорта. Влиза в групите за приятелство с Великобритания и САЩ.

Точно заради политическите ангажименти на Беленюк той се отказва от участие на европейското в Рим през 2020 г. И на него блясва звездата на Новиков в истинския ѝ блясък. Той прегазва всички в категорията си, и то категорично - технически туш над Хусус Гаска (Испания), 7:2 над Метехан Бешар (Турция), 6:3 над Александър Комаров (Русия) и накрая 7:1 над Виктор Лоринц (Унгария). Безапелационен.

След успеха Семен директно обявява, че той трябва да отиде на олимпиадата в Токио вместо Беленюк. И го атакува в инстаграм.

“Много интересна ситуация. Лидерът на иранската борба ще трябва да защити мястото си на олимпиадата. Олимпийският и двукратен световен шампион Хасан Яздани ще участва в подбора на националния отбор за Токио. Точно той спечели квотата, като стана световен шампион в Нур Султан в свободната борба в категория до 86 килограма. Но сега въпреки всичките му отличия трябва да заслужи правото си да използва тази квота. С двукратният световен шампион за младежи Камар Хасемпур са се срещали доста често и винаги е побеждавал Яздани, но схватките са били доста трудни и разликата е била една или две точки. Същата ситуация е в категория до 87 килограма в класическата борба в Украйна. За последен път се борихме с Жан Беленюк на 1 февруари 2019 година. И от този момент минаха вече две години”, пише Новиков.

Беленюк не му остава длъжен.

“Семен отиде на европейското заради добрата воля на треньора ми и на самия мен. Аз трябваше да пътувам за Рим, но след като той е млад и талантлив, решихме да му дадем шанс да представя родината ни. Но както винаги, когато подадеш на човек пръст, той иска да ти отхапе ръката. Това не е в нашите традиции. Нека тренира и работи, но на тази олимпиада в тази категория аз ще представлявам Украйна, ако съм здрав”, заявява той в интервю.

И както се и полага,

народният

представител

пътува за Япония,

за да спечели

титлата -

единствената

за Украйна

на игрите. По ирония на съдбата във финала отново се изправя срещу унгареца Лоринц и го бие с 5:1. С две точки по-малко от Новиков. И пътят му е доста по-труден. Първо надвива Зураби Датуташвили от Сърбия с 3:1, след това се измъква с 1:1 срещу Бачид Сид Азара (Алжир), а единствената му сериозна победа е със 7:1 над Иван Хуклек (Хърватия).

А Новиков получава обаждане от Гриша Ганчев. С офертата да дойде да се бори за България. “Гледал ме е на европейското и тогава му харесал моят стил. Той е човекът, заради когото дойдох в София”, признава си Семен. А в Киев е обявен едва ли не за предател.

“Неговата постъпка си остава на неговата съвест. Националният отбор на Украйна и държавата в лицето на министъра на спорта Вадим Гутцайта, президентът на националния олимпийски комитет Сергей Бубка и аз лично направихме всичко той да остане. Това е негово решение, негов избор. Може би е по-добре за него, че премина в България. След като човек толкова лесно си сменя гражданството, значи нещо не му е наред. Но ние не пускаме нашите спортисти просто така, борим се за тях. Защото другите трябва да знаят, че не могат просто така да си тръгнат. Все пак държавата е вложила в теб и пари, и сили”, заявява главният треньор на украинската борба Владимир Шацких.

Въпреки това Гриша Ганчев решава всички проблеми.

Според

украинските

медии е платил

трансфер от

10 200 долара

на федерацията, за да освободят Новиков. Защото без разрешение щеше да пропусне и олимпиадата в Париж.

Още в началото на българското си гражданство печели турнира “Никола Петров”. След това е трети на европейското в Загреб (Хърватия). За да дойде и медалът от първенството на планетата. До него на почетната стълбичка е... Жан Беленюк, който взема другото бронзово отличие в категорията.

Единственото му притеснение, разбира се, остава войната в родината му. Родният Харков е само на 40 километра от Русия и е постоянно под обстрел. За последно на 30 януари.

Все пак родителите му са се изнесли на вилата, където е по-спокойно. “И те искат да дойдат в България. Но няма как да напуснат Украйна. Сега всички мъже до 60 години имат забрана да минават границата. А татко е само на 56”, обяснява Новиков.

Той вече е напълно възстановен от контузията, която го мъчеше през последните месеци, и продължава подготовката си за олимпиадата. За да спечели златото за България.

Трети украинец

на игрите

Семен Новиков е третият украинец, който ще представлява България на олимпиада. Първият е Леонид Базан, който участва в Лондон. След това и Володимир Дубов се пусна в Рио де Жанейро и дори достигна до петото място.

Големият удар при натурализирането направи Гриша Ганчев още след олимпиадата в Атланта. Тогава той привлече Армен Назарян. И в Сидни той взе втората си олимпийска титла, но този път за България. С него дебютира и молдовецът Сергей Мурейко.

В Атина Армен спечели третия си олимпийски медал, като стана трети. За втори път там участва и Мурейко. А в свободния стил се появи Николай Паслар от Молдова, който обаче е бесарабски българин.

В Лондон натурализираните борци вече бяха трима. Освен украинеца Базан там бяха албанецът Елис Гури и молдовецът Анатолий Гуйдя. След това в Рио Гури записа втора олимпиада до Володимир Дубов. И на последната в Токио една от квотите бе за арменеца Айк Мнацаканян.

Натурализирането обаче е световен феномен, като в класическата борба се харчат най-много арменци, а в свободната - дагестанци, които са залели всички национални отбори.

Други от Други спортове

Петър Стойчев стана първият българин, проплувал протока Молокай в Хавай!

Легендарният български плувец в открити води Петър Стойчев прибави и хавайския проток Молокай към прекосените от него. Ето какво написа той във фейсбук след подвига: "От тъмно до тъмно

Наш борец стигна до схватка за олимпийска квота

Българският национал Магомед Рамазанов направи перфектна серия от победи с техническо превъзходство на олимпийските квалификации по борба в Истанбул, а Миглена Селишка преодоля първите две от общо

Йоана Илиева - от “аз бях най-слабата” до вдъхновение за бъдещето на фехтовката!

Изключи социалните си мрежи и спечели най-нервното състезание, за да стигне до Париж. Сега има не мечта, а цел, защото вярва в нея - олимпийски медал Едно лъчезарно българско момиче през 2023 г

Стилияна Николова спечели историческата европейска купа с първите "крос битки"

На полуфинал с бухалки Стили отстрани Боряна Калейн в българско дерби Стилияна Николова спечели първата в историята европейска купа по художествена гимнастика.  Състезанието се провежда в Баку

Шахфест с награден фонд 1700 лева стартира този уикенд в Пловдив

Могат да се включат всички желаещи Ежемесечният международен шахфестивал „Първи уикенд" с награден фонд 1700 лева ще стартира тази събота от 9,30 часа в Централния клуб на пенсионера на бул

>