Пловдив ще опита с европари да отвори частично зоопарка, изоставен от години

08.02.2024 15:29 Ваня Драганова
Преди близо 9 г. спря работата по зоологическата градина и оттогава изграденото се руши. СНИМКИ: ОБЩИНА ПЛОВДИВ
Зам.-кметът по екология на Пловдив Иван Стоянов, градоначалникът Костадин Димитров и шефът на “Зооветеринарен комплекс” Георги Божев (от ляво на дясно) на оглед в изоставения зоопарк
Недостроената зоологическа градина е в доста запуснат вид.
Дървените части са особено увредени.
Нуждата от ремонт е безспорна.

Ръководство на община Пловдив опитва да реши, макар и частично на този етап, проблема със затворения през 2008 г. зоопарк.

Преди 10 години започна разширяването и модернизирането му, но строителството спря година по-късно - през 2015-а. Оттогава изграденото се руши, а за 16-те години, откакто в града няма зоологическа градина,

израснаха поколения деца, водени до Пазарджик или Стара Загора, да видят животно, различно от домашния любимец

"Първата ни задача е ремонтът на дървените части, които са силно амортизирани. След това ще търсим пари по европрограми за неговото довършване", заяви за "24 часа" кметът Костадин Димитров, който провери на място състоянието на зоопарка.

Вариант за финансиране е програма "Околна среда 2021–2027 г.", по която може да се кандидатства до 5 млн. лв.

"Условията са зоопаркът да е частично въведен в експлоатация, да е проблемен и да не покрива последните изисквания за отглеждане на животни. Затова трябва да намерим начин да отворим част от хабитатите", обясни зам.-кметът по образование и бизнесразвитие Владимир Темелков.

В недовършената зоологическа градина има 22 хабитата и отговор на въпроса кои от тях най-бързо могат да заработят се търси с обществена поръчка за разработване на план за бъдещето й. Фирмите кандидати са 3 и трябва да представят концепции какви животни да има там, дали и как трябва да бъдат преустроени изградените донякъде местообитания, как ще бъде гарантирана сигурността на посетителите. Когато бъде избран изпълнител, ще започне работата по частичното отваряне на зоокъта, за да може след това да се кандидатства за европейско финансиране за цялостното му довършване.

Зоологическата градина беше затворена година след влизането на страната ни в ЕС, защото не отговаряше на новите изисквания за хуманно отношение към животните.  

След това бяха ремонтирани само клетките на маймуните, които останаха там и до днес.

Останалите обитатели бяха изпратени по други зоопаркове

– вълкът Бисер в София, където доживя до дълбока старост, лисицата Лиса – в Кнежа, мечките Габи и Наско заминаха в резервата в Белица, където починаха преди 5 г.

Така на практика Пловдив няма животни. Изключение правят маймуните, които са вече 15, лисицата Ела, прибрана след сигнал до РИОСВ, че безпризорно животно от този вид скита по улиците, и няколко вида диви птици.

"Лисицата Ела вече не може да живее никъде другаде, тя е като домашен любимец. Имаме и нови обитатели - двойка гарвани гробари", обясни шефът на общинското предприятие "Зооветеринарен комплекс" Георги Божев. В парка сезонно живеят и диви патици и гъски.

Когато през 2014-а започна разширяването на зоопарка и изграждането на хабитати, в които животните да живеят в условия, максимално близки до естествените, се предвиждаше да има сервали, оцелоти, рис, сурикати, фламинго, лами, носати мечета, атагонска мара, нанду, камили, черни лебеди и др.

Дейностите бяха прекратени в края на следващата година, когато прокуратурата повдигна обвинения за нарушения в обществената поръчка за зоопарка на стойност 4 599 869 лв.  на тогавашния кмет Иван Тотев, на заместника му Димитър Кацарски и на Димитър Колев, който беше начело на район "Западен", на чиято територия е зоологическата градина.

Тотев беше отстранен от длъжност за една седмица, след това делото беше прехвърлено от Пловдивския окръжен в Специализирания наказателен съд.

Обвинителният акт беше върнат на прокуратурата, която не го внесе отново, а в края на 2021 г. стана ясно, че наказателното производство е прекратено.

Междувременно във втория си мандат – до 2019 г., Иван Тотев нееднократно правеше изявления, че зоопаркът ще бъде довършен. В края на 2016-а премиерът

Бойко Борисов обяви, че ще подари на Пловдив
бенгалски тигър,

когато дойде да провери на какъв етап е обектът, и подметна, че той трябва да се казва Иван Тотев.

След това една от местните партии организира обществено проучване лъв или тигър да има в зоологическата градина, което завърши с констатацията, че голяма дива котка трябва непременно да фигурира след обитателите, независимо че това не е в плана.

Сега за лъв или тигър едва ли вече може да става дума, защото ситуацията в района се промени – около зоокъта вече изникнаха нови жилищни сгради и бъдещето му трябва да е съобразено и с това.

"Акцентът ще бъде върху начина на живот на бъдещите обитатели, които да са в среда, близка до естествената.

Няма да търсим екзотични видове",

обяви Владимир Темелков.

Сред натрупалите се в годините назад проблеми бяха и финансовите претенции на строителя на зоопарка за извършени, но неразплатени дейности. Делата приключиха и общината преведе на фирмата около 800 хил. лв.

"Докато течаха делата, един пирон не можехме да забием там, но сега вече това е приключило. Така че чакаме да бъде изработена концепция за развитието на зоопарка и да започнем да действаме", коментира Георги Божев.

След като се реши какво точно ще се прави със зоологическата градина, ще бъде изготвен детайлен проект и когато бъде отворена Оперативната програма "Околна среда", ще се кандидатства, за да може Пловдив най-сетне да има зоологическа градина.

Ако средствата от 5 млн. се окажат недостатъчни, ще се търси и друго финансиране.

В общината планират да помислят и за зоната около зоопарка - там да има подходящо за деца заведение и други атракции, за да може хората не просто да се разходят и разгледат животните, а и да има причина да прекарат няколко часа там. 

Други от От страната и света

Над половината заявления за гласуване върнати - хората си бъркат името

За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, но от тях едва 9765 са одобрени Над половината от заявленията за гласуване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички

Огромна тапа на изхода на София за магистрала „Тракия“

Огромна тапа се е образувала на изхода на София за автомагистрала „Тракия“. Задръстването започва още от Горубляне в посока Пловдив и е в две колони. На детелината на магистралата има патрули на

Съдът каза “не” на новото движение край НДК (Обзор)

Новата организация на движението около НДК да бъде “безусловно” прекратена. Това постанови Административният съд София-град. Магистратите са приели, че действията на Столична община не се основават

Натискат държавни централи за евтин ток, за да не се вдига цената за хората (Обзор)

АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли в понеделник заявлението си за поскъпване на тока, който произвежда, с 30% от 1 юли и ще внесе ново предложение в КЕВР със значително по-ниска цена

Адмирал Емил Евтимов получи висок френски орден

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бe yдocтoeн cъc cтeпeнтa нa офицер нa националния opдeн зa зacлyги нa Франция. Наградата бе връчена oт началника на отбраната на Франция генерал Тиари

>