Над 100 души на ден с грип търсят помощ в най-голямото ДКЦ в Пловдив (снимки)

06.02.2024 13:23 Радко Паунов
Яна Кашилска от 2 години е начело на ДКЦ-V, има докторантура по здравен мениджмънт.
Коридорите в ДКЦ-V са пълни с пациенти, но тъй като здравното заведение е строено навремето по всички правила и стандарти, разстоянията са големи и няма струпване на болни.
Диагностично-консултативният център е единственото здравно заведение в район "Тракия".
Възстановеният фонтан пред ДКЦ-V в район "Тракия".

Сега започваме да лекуваме последствията от вируса - изтръпвания, схващания, конюнктивити, казва управителката Яна Кашилска

Макар пиковите стойности на грипа в Пловдив да спадат, коридорите с пациенти в ДКЦ-V в район "Тракия" са пълни, видя "24 часа".

"По над 100 души минават на ден, много хора търсят лекарска помощ основно с респираторни проблеми", казва управителят Яна Кашилска.

Общинското здравно заведение, което носи името "Свети архиепископ Лука", е единствено в район "Тракия" и е най-голямото за извънболнична помощ в Пловдив. Бившата поликлиника в "Тракия" е строена навремето както трябва и е помислено и за лекарите, и за пациентите.

Коридорите са широки и това не позволява струпване на кашлящи и кихащи едни в други. Детската консултация е съвсем отделена и се минава през друг вход. Така здравите бебета нямат досег с останалите пациенти.
"При нас работят 49 специалисти от 25 различни направления. Хората първо минават през джипатата. Те ги лекуват, доколкото могат и след това ги насочват към специалист. Някои вследствие на грипа са с неврологична симптоматика, получават изтръпвания, схващания. Има и такива, които болестта ги е ударила в очите. И сега тепърва започваме да лекуваме последствията от грипа", казва Кашилска, която от две години е начело на здравното заведение.

Управителката с докторска квалификация по мениджмънт твърди, че на този етап не изпитва дефицит на кадри. "Имаме щастието да живеем и работим в университетски град като Пловдив и нямаме тези проблеми, които имат колеги в други населени места. Медицинският университет е донор на кадри. Съумяваме да предложим добри условия за лекарите. През последните 2 г., откакто съм управител тук, имаме назначени над 20-ина млади доктори, което си е сериозен успех. Залагаме на младите хора и от средния медицински персонал - например рехабилитаторите", посочва амбициозната шефка.
Тъй като преди е била директор на болницата за рехабилитация в град Баня, Карловско, тя има поглед върху този вид здравна дейност. И през настоящата година фокусът й е насочен към обновяване на физиотерапията. "Ще поискам разрешение от общинския съвет да инвестираме именно в това направление. Искам да подобрим физиотерапията в ДКЦ-V с нова апаратура. Така ще можем да поемем повече пациенти с неврологични, ортопедични и УНГ проблеми. След хирургични интервенции рехабилитацията също е много подходяща", смята Кашилска.
Уточнява, че имат неписано правило с колегите от общинските лечебни заведения да не се конкурират помежду си и да няма дублиране на дейности.
В клиничната лаборатория на ДКЦ-V цялата апаратура е сменена. "В продължение на години един човек е прекарвал по 8 часа под микроскоп, за да описва какво вижда в урините. Купихме апарат, който прави по 60 проби в час и така пестим време и човешки ресурс", уточнява Кашилска.
Най-голямата й гордост е оборудването с високотехнолочина апаратура, която я няма на друго място в Пловдив. "Закупихме кардиопулмонален стрес тест. Той изследва сърдечносъдовата, дихателната и метаболитната система. Представлява тест с натоварване, провежда се от кардиолог, а самото разчитане може да стане съвместно и с пулмолог. Изключително подходящо е за спортисти. В този апарат има и качен софтуер, който е за внезапна сърдечна смърт. По принцип това изследване за спортистите и за хора, на които предстоят тежки хирургични интервенции, е златен стандарт в целия свят. В България го гледаме като бижу. С такъв апарат разполага само проф. Иво Петров в София и ние. Дори той се включи, когато го откривахме м.г. на 23 януари. За съжаление пациентопотокът не е толкова голям, защото изследването е платено и струва 160 лева, не се поема от касата. Но когато говорим за здраве, това не трябва да е водещо", обяснява управителката. Инвестицията е 200 000 лева.

Други от Болници

Повишават квалификацията на медицинските сестри в пловдивска болница

Обучителен курс на тема „Клинико-практични познания и умения при заболяванията в ендоскопската ендоназална хирургия" се проведе в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив

УМБАЛ "Свети Георги" с две отличия в национален конкурс за безопасност и здраве

Пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" спечели първо място в категориите "Големи предприятия с над 250 заети лица" и "Предприятие, инвестирало най-много средства за подобряване на безопасни и здравословни

Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се връща в Хирургиите след ремонт

Основният ремонт на Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив приключи и днес се връща на старото си  място - на 12-ия етаж на хирургичния корпус на "Пещерско шосе"

В Пловдив учат санитари да не допускат вътреболнични инфекции и етично да общуват с пациентите

Как  да подобрят хигиенните норми, да работят правилно с препарати за почистване и дезинфекция, както и разделно да събират битовия и биологичен отпадък

Пловдивски медици учат пациенти на диализа как да се лекуват вкъщи

Алтернативен метод за терапия предлага Отделението по диализно лечение към УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив. Лекарите на университетската болница запознават своите пациенти и им провеждат обучение за

>