Легендарен състезател и треньор откри обновената зала по акробатика в Г. Оряховица

04.02.2024 12:34 Дима Максимова
Огнян Стоянов, Иван Стойчев и състезателка по акробатика, заедно с м.кмета Николай Рашков, прерязаха лентата на обновената зала. СНИМКА: Община Горна Оряховица

Трите горнооряховски клуба се обединяват в един с името на Иван Стойчев, ще има по-сериозна подкрепа от Общината

Основателят на акробатиката в Горна Оряховица, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор Иван Стойчев, преряза лентата на обновената зала по акробатика. Заедно с легендата на този спорт бяха председателят на горнооряховския общински съвет Огнян Стоянов и кметът Николай Рашков, който обаче реши една от младите спортни надежди да пререже лентата вместо него, посочват от местната управа.

В речта си по време на церемонията кметът поздрави екипите от администрацията, конструктори, архитекти и изпълнители, които са работили по обновлението на уникалната спортната зала, която е вече на 40 години. Тя е сред малкото у нас, строени специално за нуждите на акробатиката.

Николай Рашков съобщи и новината, че трите горнооряховски клуба по акробатика „Локомотив 21", „Акро Нова", „Джим Денс" се обединяват, а новият клуб ще носи името на Иван Стойчев. „Гордея се с нашите спортисти, с постиженията в акробатиката и с плеядата от уникални състезатели, които Иван Стойчев е създал", каза той.

Кметът на Горна Оряховица се обърна към акробати и треньори с думите:

„Вие показвате, че обединението прави силата, имате обещание от мен, че ще получавате по-сериозна подкрепа за развитието на спорта и специално – на акробатиката". Николай Рашков бе категоричен, че спортът в общината по никакъв начин няма да бъде забравен и няма да бъде пренебрегнат.

Специални гости на събитието бяха президентът на Българската федерация по спортна акробатика Недко Костадинов, селекционерът на националните отбори по акробатика Драгомир Драганов и дългогодишният изпълнителен директор и основател на Британската федерация по акробатика Матей Тодоров.

Присъстваха също емблеми в спорта като носителката на световната купа и световен шампион по акробатика при двойки Снежана Андонова-Гавазова, олимпийският шампион Панайот Димитров, европейският шампион Георги Стоянов.

Отец Зоран отслужи водосвет, пожелавайки здраве и много успехи.

Обновената зала вече е домакин на национален тренировъчен лагер по акробатика. След церемонията гостите имаха възможност да видят атрактивни изпълнения и демонстрации, подготвени от горнооряховските спортисти, както и от състезатели на клубове от страната.

Извършеният ремонт е по проект на стойност 1.66 млн. лв., изготвен през 2016 г. Финансирането е осигурено от Министерство на младежта и спорта.

Условията в сградата са подобрени, като е подменена ВиК инсталацията, изградена е нова отоплителна и вентилационна система подменена е ел.инсталацията. Изцяло са обновени санитарните възли, съблекалните, треньорските помещения и тренировъчните зали. Покривът е ремонтиран,  положени са топло и хидроизолация. Монтирани са заземителна и мълниезащитна инсталация. Фасадите е с топлоизолация и силикатна мазилка. Старата метална дограмата е подменена с алуминиева. Направен е дренаж около сградата.

Други от Други спортове

Фюри: Дадоха победата на Усик заради войната в Украйна

"Усик спечели няколко рудна, но аз съм убеден, че спечелих повече. Страната му е във война и хората обикновено застават на страната на тези, които са във война. Вярвам, че спечелих този мач

Петър Стойчев стана първият българин, проплувал протока Молокай в Хавай!

Легендарният български плувец в открити води Петър Стойчев прибави и хавайския проток Молокай към прекосените от него. Ето какво написа той във фейсбук след подвига: "От тъмно до тъмно

Наш борец стигна до схватка за олимпийска квота

Българският национал Магомед Рамазанов направи перфектна серия от победи с техническо превъзходство на олимпийските квалификации по борба в Истанбул, а Миглена Селишка преодоля първите две от общо

Йоана Илиева - от “аз бях най-слабата” до вдъхновение за бъдещето на фехтовката!

Изключи социалните си мрежи и спечели най-нервното състезание, за да стигне до Париж. Сега има не мечта, а цел, защото вярва в нея - олимпийски медал Едно лъчезарно българско момиче през 2023 г

Стилияна Николова спечели историческата европейска купа с първите "крос битки"

На полуфинал с бухалки Стили отстрани Боряна Калейн в българско дерби Стилияна Николова спечели първата в историята европейска купа по художествена гимнастика.  Състезанието се провежда в Баку

>