73-годишен спаси трима – най-възрастният донор от над 20 г. (Обзор)

31.01.2024 22:11 Константина Костова
Първата донорска ситуация за 2024 г. бе реализирана успешно след съвместна работа на екипите на четири болници. СНИМКА: ВМА
Със самолет „Спартан” във Варна пристигат екипи на Военномедицинска академия и УМБАЛ „Александровска“ СНИМКА: ВМА

Четири болници работят по първата донорска ситуация за 2024-а

73-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима души. Това е първата донорска ситуация за 2024 година, а мъжът е най-възрастният донор от над 20 години у нас.

“Преди сме имали донори на 72 и 78 г., но това беше преди повече от 20 г.”, коментира проф. д-р Красимир Янев, ръководител на трансплантационния екип в Александровска болница. По думите му донорските ситуации в България са рядкост, а когато ги има, се предпочитат по-млади донори.

“Възрастните много често имат заболявания - съдова болест

или пиелонефрит например”, обясни проф. Янев пред “24 часа”.

Донорската ситуация е възникнала на 29 януари в МБАЛ - Силистра. Тогава е регистрирана мозъчна смърт при 73-годишен мъж, който е постъпил с черепно-мозъчна травма.

Вечерта пациентът е бил транспортиран в УМБАЛ “Св. Марина” – Варна.

На следващия ден самолет “Спартан” пристига от София. В него са екипи на Военномедицинската академия и УМБАЛ “Александровска”. Лекарите извършват експлантация на черен дроб и бъбреци.

Черният дроб е присаден във ВМАна 53-годишен мъж. Интервенцията е продължила около 6 часа.

“В момента пациентът е в стабилно състояние”, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.

Бъбреците са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност. Реципиентите са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи, съобщиха от “Александровска”.

Единият мъж е бил на хемодиализно лечение от 13 г.

Той е на 43 години от Пазарджик.

Другият е на 44 г. от Плевенска област, бил е на диализно лечение от две години и половина.

Трансплантираните са в добро общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница.

837 души се нуждаят от трансплантация

към 3 януари, показва статистика на Изпълнителната агенция “Медицински надзор”.

787 от тях чакат бъбрек, 16 - черен дроб, а 28 се нуждаят от сърце.

През изминалата година 48 пациенти получиха шанс за живот след донорски ситуации в страната, съобщават от агенцията.

Други от От страната и света

В половината общини заетостта е 50%, трябват таргетирани регионални политики

В над половината общини у нас заетостта е около и под 50%. За да се преодолеят дисбалансите на регионите в България са необходими регионални политики. Това стана ясно по време на представянето на

Йорданка Фандъкова: Договорът за Симеоновския лифт е до 2032 г., собственикът може да бъде санкциониран

„Договорът за Симеоновския лифт е до 2032 година. Ако не бъде изпълняван, той може да бъде разтрогнат и да има санкции. Собственикът, който при новите обстоятелства нарушава договора

Джанет Йелън ще призове САЩ и Европа да използват заедно замразените руски активи

Американският министър на финансите Джанет Йелън се очаква да призове Европа и САЩ да застанат заедно срещу руската агресия и иранската "подкрепа за тероризма"

БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни заеми

Задължи всички банки да дават заем при спазване на 6 задължителни критерия и да се отчитат на всеки три месеца На поне 6 критерия трябва да отговаря всеки, който иска да получи ипотечен заем

Амал Клуни, съпруга на холивудския актьор, събирала доказателства срещу Нетаняху

Амал Клуни, съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни, е събирала доказателства срещу премиера на Израел Бенямин Нетаняху.  В понеделник Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за

>