Иван Иванов: Нищо не може да замени живота. Другото не съществува

31.01.2024 23:00

Няма друг актьор в киното ни, станал толкова обичан и харесван след първата си роля като него

Отиде си и Иван Иванов. През последните години той се беше усамотил в къща в пазарджишкото село Оборище и убиваше времето си в писане. На спомени, на стихове, на размисли... Чрез словото искаше да каже на своите многобройни почитатели, че е жив, че ги обича и че не се предава на коварната болест.

Но никой досега не е успял да убие времето. Днес то изпрати любимия актьора на небето и ни остави спомените за него.

Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и заобичан след първата си главна роля като Иван Иванов след "Всичко е любов".

Но колко случайности има, докато стане всичко това!? Само една да не се беше случила, и сега нямаше да четете този текст.

Асеновградчанинът с неартистичното име Иван Георгиев Иванов завършва техникум по механотехника с диплома 3, 00. Кандидатства география, школата в Симеоново, право. Изкарва изпитите, но пустата диплома го връща в изходно положение.

През 1969 г. е републикански шампион по джудо. Става радист на софийското летище. С приятеля си Славчо Миленов дават нощни дежурства. Миленов кандидатства два пъти актьорско майсторство във ВИТИЗ, но го късат. Той обаче не се отказва. И по време на работа току започва да рецитира стихове. Между двамата обикновено се заформя следният разговор:

- Ти полудя ли? - пита Иван.

- Ще ставам артист. Ти нищо не разбираш!

- Проста главо, как от теб ще излезе артист, я се виж!

На следващата година обаче го приемат. И Иван си казва: "Щом Славчо влезе, значи и аз ставам..." Взема материалите му - монолози, басни, стихотворения - и кандидатства. На майтап. Но е приет от раз! Това се случва през 1974 г. Двамата с Любен Чаталов са на по 23 години - батковци на 18-19-годишните първокурсници.

Класът се води от проф. Димитрина Гюрова и Богдан Сърчаджиев-Бондо. В първия час на първия учебен ден той пита всички защо искат да станат актьори.

"Майка ми е режисьор и аз съм отраснал по сцените...". "Аз съм си мечтала за това от дете...". "Защото родителите ми са артисти и искам да продължа традицията...".

По-късно Иван Иванов ще признае, че докато слушал тези отговори, коленете му омекнали. Бил последен в редицата и като му дошъл редът, тихо казал: "Не знам... Случайно. Казаха ми, че може и с по-слаба диплома да се кандидатства. Никъде не ме искат за нищо. А имам и момченце на годинка..."

И се започва. Участия в режисьорски откъси, Димитрина Гюрова го взема в "Много шум за нищо", играе ролята на Сатин в спектакъла "На дъното" на сцената на учебния театър. И запомня една реплика на героя си, която се превръща в нещо като ключ към бъдещата му работа и поведение на бъдещия актьор.

Сатин казва: "Направи така, че работата да доставя удоволствие. Може би и аз ще работя. Мо-же би...". Гюрова много държи Иван да казва провлаченото и ударно Мо-же би... "Тогава не го разбирах, защото Сатин е на 40, а аз - луд за връзване, на 27. След години ми стана ясно какво значи това "Мо-же би. Разбрах, че работата не е цел. Важно е съвършенството...", казва Иван Иванов

Киното забелязва красивия рус и синеок актьор, но го канят за малки роли. Когато е в трети курс, Борислав Шаралиев го вика на проби за бъдещия си филм "Всичко е любов". След дълъг кастинг и колебания Шаро, както наричат режисьора, решава да заложи на основния холивудски принцип, според който актьорите красавци се харесват много повече на зрителите, и залага на Иван Иванов. Уцелва в десетката, защото освен красив Иван е и талантлив. Помага му и неговата младоликост, защото той вече е на 27, а героят му Радо - на 18-19.

"Аз много обичах Шаро" - каза ми преди години Иван Иванов, но не приема, че е негово откритие за киното. "Откритието, това съм си аз и за това няма спор", категоричен бе актьорът.

И като го грабват кинорежисьорите след "Всичко е любов", та не му остава никакво време за театралната сцена.

В Младежкия театър почти няма участия, защото е постоянно на снимки. Иван Добчев успява да го примами във Военния театър с ролята на Ромео. Но критиката не приема радушно решението на режисьора да размие границите между трагедията и комедията и постановката няма особен успех.

Иван Иванов може би използва този момент и напуска и трупата на Военния театър. "Аз съм индивидуалист анархист и не мога да търпя затворени пространства. Стрелец съм не само по зодия, но и по природа. А в театъра декорът е условен...", обяснява актьорът отношението си към това сценично изкуство.

А в киното продължава да влиза от филм във филм: "Юмруци в пръстта", "Ударът", "Лавина", "Комбина", "Мярка за неотклонение", "Романтична история", "Борис I"...

Случва се да снима паралелно в два филма, което води до весели и не съвсем весели истории.

След "Всичко е любов" всички ученички лепят снимката му в лексиконите си. След "Комбина" започват да му подражават тийнейджърите - имитират го като поведение и особено като прическа. Всички момчета от един клас във врачанска гимназия се подстригват точно като героя му Вас.

След 1989 г. Иван Иванов и другите щатни актьори към Киноцентъра - Любен Чаталов, Филип Трифонов, Павел Поппандов, Джоко Росич и др., са уволнени. Иван казва, че тогава едно момиче от "Личен състав" му предлага да работи в хлебозавод.

Българското кино изпада в клинична смърт и за актьора настават трудни времена. Изкарва по някой лев от участие в чуждестранни продукции като "На лов за червения октомври" (1990), започва да дублира филми.

Отива на гости при приятел в САЩ, където изкарва около 2 месеца. Работи като бояджия, чисти апартаменти, боядисва врати, катери се да кастри дървета... "Даваха бакшиш, хората. Бе много екзотично", спомня си актьорът.

Иван все повече се затваря в къщата си в с. Оборище, която купува през 1986 г., и все по-рядко се връща в София. Режисьорите не го канят във филмите си, защото си е извоювал име на "скъп актьор". А и няма роли, достойни за могъщия му талант. "В повечето роли, които са ми поверявали, съм тип, който знае какво иска", казва обаче Иван.

От този период той цени най-много участието си в тв сериала на Румяна Петкова "Гори, гори огънче". "В "Огънчето" се опитах да изиграя "нищото" и смятам, че успях. А това е най-трудното", коментира актьорът участието си в сериала. "Актьорството не е лавина. Не е нито комбина, нито мярка за неотклонение. То е тихо и самотно занимание. И в това е парадоксът: природата му е публична, а се ражда в самота", казваше Иван Иванов, може би разгадал магията на киното и театъра...

Впрочем в последните години почитателите му често публикуваха във фейсбук негови реплики, дори и стихове, от филмите му. Вижте част от постовете:

"Щом осъзнаеш, че нещо ти се е случило, трябва да имаш доблестта да го приемеш. Да се научиш да казваш "ДА". Тогава всичко, което ти се е случило, става съществено. В един човешки живот няма нито миг несъщественост".

"Не ми се играе. Какво друго можех да правя, освен да остарявам на екрана. Край! И хайде! Живеене! Нищо не може да замени живота. Другото не съществува".

"Помня те! Чуваш ли?

Помня как те намерих от нищото, как дойде с измислено име, с цветове, за които не знаех, и поисках да имам ръцете ти, и поисках от теб да останеш...

Помня те...

Липсваш ми...

Знаеш ли?".

"Да броиш люспите на рибата

не губене на време е.

Не е напразно гонене на вятъра.

В съзерцание умът изчезва. Прашката в ръцете на детето не пуска камъка. Стрелата спи спокойно върху тетивата.

А полетът на лешояда е само бронзов отпечатък, свидетелство на нищото.

Така животът властва".

Филмите, в които игра Иван Иванов

"Срещу вятъра" - 1977, дебют. Матрос

"Големият товар - 1978 г., телевизионен, 2 серии

"Всичко е любов" - 1979 г., първа главна роля - Радо

"Юмруци в пръстта" -1980 г., поручик Янкулов

"Ударът" - 1981 г. - човекът от щаба на НОВА

"Лавина" - 1982 г. - Асен

"Комбина" - 1982 г. - Вас

"Жълто" - 1983 г. - актьор

"Мярка за неотклонение" - 1983 г. - Траян

"Стената" - 1984 г. - Марин Маринов

"За госпожицата и нейната мъжка компания - 1984 г.

"Романтична история" - 1985 г. - Кондора

"Борис първи" - 1985 г. - Симеон

"Нощем с белите коне" - 1985 г. - тв сериал, Сашо

"Горски хора" - 1985 г. - Слав

"Мечтатели" - 1987 г. - Димитър Благоев

"Небе за всички" - 1987 г. - Антон Генов

"Тест 88" - 1989 г. - следователят

"8% любов" - 1989 г. - Хари

"Гори, гори огънче" - 1994 г. 4 тв серии - Доктора

"Трафик"- 1995 г. - Бос

"Кървав спорт 4" - 1998 г., САЩ - Цезар

"Асистентът" - 1999 г. - бос на мутрите

"Стъклени топчета" - 1999 г. - Пацо

"Едно дете в повече" - 2004 г., човек от ДС

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 20 май - За 17 години в ЕС – платихме 9 млрд. евро вноски, а получихме от Брюксел 30 млрд.

В "24 часа"  днес четете още: За 17 години в ЕС – платихме 9 млрд. евро вноски, а получихме от Брюксел 30 млрд. Кабинетът ни е с кратък хоризонт, но хората не отлагат живота си до избора на редовен

Успешните думи - разликата между мисля и вярвам е като между светулка и светкавица

Начинът, по който дори наум наричате нещата, има значение за крайния резултат "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

>