Контра за отпадане на медицинските бележки: Амбулаторният лист не може да се носи в училище, разкрива лични данни

30.01.2024 07:00 Константина Костова
Здравният министър Христо Хинков има идея медицинските бележки в училище да отпаднат изцяло, а учениците да извиняват отсъствията си с амбулаторен лист.
Христо Хинков
Николай Брънзалов

Лекари и родители против, и МОН с опасения към идеята на здравния министър Христо Хинков

Медицинските бележки в училище да отпаднат изцяло, а учениците да извиняват отсъствията си с амбулаторен лист. Идеята на здравния министър проф. Христо Хинков стана ясна в неделя вечерта, но още в понеделник срещна неодобрението на лични лекари, учители и родители. 

Предложението на министъра идва две седмици след като родители сигнализираха, че

лични лекари искат от тях по 10, 20, 30 и дори по 57 лева за бележка

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до Хинков бележките да станат безплатни. Вероятно за да реши проблема, здравният министър предложи те изцяло да отпаднат и да се заместят от амбулаторния лист, който се издава при прегледа и за който не се плаща.

Каква част от “чувствителната” информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея? Този въпрос зададоха от Българския лекарски съюз, както и родителите, с които “24 часа” разговаря.

“Къде ще попаднат данните на децата и ще бъдат ли защитени?”, пита Камелия, майка на двама синове.

В медицинските бележки досега лекарят посочва името на пациента, години, адрес и диагноза. Амбулаторният лист обаче съдържа данни за лекаря, включително неговия уникален идентификационен номер, данни за пациента - имена, ЕГН, данни от лична карта. Задължително се посочват освен датата и часът на извършения преглед, така и видът му. Вписват се всички документи, издадени във връзка с извършения преглед: направления, талони за ТЕЛК или медицинска експертиза, болничен лист, рецепта, бързо известие, етапна епикриза, основната диагноза на пациента, придружаващите заболявания, анамнеза, обективно състояние, изследвания и терапия.

“Имаме принципното одобрение за отпадането на бележките от Българския лекарски съюз. Очакваме това да се финализира в най-скоро време”, обясни министърът пред bTV в неделя.

От съсловната организация отрекоха да са давали съгласието си

“За пореден път българските лекари се информират от медиите за подготвяни промени в сектора, без те да са обсъждани и консултирани със съсловната организация”, твърдят лекарите. И в писмена позиция обявиха, че не са водили разговори с проф. Хинков по темата.

“Амбулаторният лист съдържа информация, която не трябва да достига до всеки. Той не може да замени извинителната бележка. Лекарят слага отметка в него, че детето е болно. Но той не извинява отсъствия”, коментира общопрактикуващият лекар и зам.-шеф на Управителния съвет на БЛС Николай Брънзалов пред “24 часа”. 

Като крачка назад определи идеята на министерството личният лекар д-р Георги Миндов. “Ще се върнем отново на хартиените носители. Лекарите да принтираме амбулаторния лист, да го даваме на ученика и родителя, а те да го носят в училище и там учителите да го разнасят”, обясни той. Според д-р Миндов с отпадането на медицинските бележки ще се затрудни работата и на лекари, на родители и на учители. За личния лекар също не е ясно къде ще се съхранява информацията за детето.

“Амболаторният лист съдържа най-чувствителна лична информация

Това ще трябва да носят децата в училище. И най-вероятно да я предоставят на немедицински лица, а немедицинско заведение да осигури съхранението и защитата на медицински документи”, написа бившият здравен министър Стефан Константинов във фейсбук.

До тази седмица в национална електронна информационна система са постъпили над 1,6 млн. е-медицински бележки за извиняване на отсъствия на ученици. Системата работи много добре и не са провеждани разговори с Министерството на здравеопазването за тяхното отпадане, коментира просветният министър Галин Цоков.

Научихме за идеята за промяна от медиите и сме готови да участваме в сформиране на междуведомствена група, която да обсъди подобни предложения от страна на МЗ, уточни той. За такава промяна трябват изменения и в нормативни документи.

МОН е готово да обсъжда различни варианти, но следва да се има предвид, че в амбулаторния лист, който се предлага да стане документ за извиняване на отсъствия, се съдържа чувствителна здравна информация за детето, подчертаха и от ведомството на проф. Цоков. Напомниха, че родителите са най-важният партньор в процеса на обучение на децата, затова с цел облекчаване на семействата и намаляване на административната тежест за училищните директори се предложи бройката на отсъствията, които могат да се извинят с бележка от родител, да се увеличи.

Важно е родителите да не бъдат изключвани и от евентуалния диалог за промяна на документа, с който ще се извиняват отсъствията по медицински причини, особено ако той съдържа чувствителни за децата данни, допълват от МОН.

Други от От страната и света

Йорданка Фандъкова: Договорът за Симеоновския лифт е до 2032 г., собственикът може да бъде санкциониран

„Договорът за Симеоновския лифт е до 2032 година. Ако не бъде изпълняван, той може да бъде разтрогнат и да има санкции. Собственикът, който при новите обстоятелства нарушава договора

Джанет Йелън ще призове САЩ и Европа да използват заедно замразените руски активи

Американският министър на финансите Джанет Йелън се очаква да призове Европа и САЩ да застанат заедно срещу руската агресия и иранската "подкрепа за тероризма"

БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни заеми

Задължи всички банки да дават заем при спазване на 6 задължителни критерия и да се отчитат на всеки три месеца На поне 6 критерия трябва да отговаря всеки, който иска да получи ипотечен заем

Амал Клуни, съпруга на холивудския актьор, събирала доказателства срещу Нетаняху

Амал Клуни, съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни, е събирала доказателства срещу премиера на Израел Бенямин Нетаняху.  В понеделник Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за

200 лева глоба за камиона, който се вряза в къща в село Баница

200 лв. глоба е санкцията за шофьора на тира, който вчера едва не събори къща във врачанското с. Баница, съобщиха от полицията. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни

>