Майката на Даная: Не водя война с "Пирогов", искам лекарите да не се държат като животни

28.01.2024 09:14
Ани Стоянова с дъщеря си Даная

"Аз не съм жива. Само така изглеждам", каза Ани Стоянова

„От известно време се притеснявам, че в публичното пространство се казват неверни неща. Аз не водя война с "Пирогов", но искам да има промяна в отношението към пациентите и случилото се с Даная да не се повтаря с с други деца.

Това заяви в студиото на „Събуди се" Ани Стоянова, майката на 15-годишната Даная, която почина през пролетта на 2023 г. Момичето страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт, а органите ѝ дадоха шанс за втори живот на няколко души. 

По думите й претенциите й към "Пирогов" са чисто организационни – въпросът е дали е организиран добре процесът на лечение на дъщеря й Даная. Това според нея са били една верига от забавени, грешно взети решения, които костват живота на детето. Първата грешка при лечението на Даная е в това, че не се прави скенер при постъпването й в болницата, че не е отчетена като нестандартен случай, въпреки устните обяснения и описанието в амбулаторния лист, че детето страда от тромбоцитопения: "Тя просто беше третирана като здраво дете, което си е ударило главата. Попитах няколко пъти за скенер, предложих да си го платя – казаха, че няма нужда да бъде облъчвана и че няма никаква необходимост от скенер. Увериха ме, че няма нужда да бъде оставена и под наблюдение и ние си тръгнахме с обезболяващо."

Тя беше категорична, че отговорност от хората, замесени процеса на лечение на Даня – ще се търси по съдебен път. „Това не е обществен въпрос. Но когато има проблем в такава голяма болница като „Пирогов" и тя е на цената на детски животи – има отговорен. Истината и отговорността в България не е ценна. Тя няма стойност. Ако питате каква е цената...Ето, погледнете ме. Аз съм цената. Аз не съм жива. Аз само така изглеждам. Моля не си мислете, че някой е способен да я плати. Директорът на "Пирогов" трябва да си тръгне, независимо как се казва", подчерта майката на Даная.

Ани Стоянова заяви, че държавата "е абдикирала, няма институции". И настоя - лекарите да спрат да се държат с хората като с животни. "Време е да променим тази система. Когато се отиде на преглед, да има доверие между лекарите и пациентите. Това не е война срещу лекарите. Това не е война срещу "Пирогов". Това е урок по носене на отговорност", подчерта майката на Даная.

„Започнахме чисто институционалната битка. Чакахме „Медицински надзор" пет месеца да излезе с одит. Не съм мълчала и ден. Няма един ден, в който да съм останала вкъщи, да пия вино и да проклинам света. Боря се от първия ден срещу това, което се случи", категорична е Стоянова.

По думите ѝ друго важно нещо, което трябва да се изясни, е аутопсията, която не е правена на Даная. „Беше ми предложена аутопсия. Аз отказах, защото ми беше обяснено, че аутопсията и донорството са несъвместими. Законово няма проблем, но чисто като технология - не могат да се направят и двете. Даная стана донор на четирима души и за мен това беше много важно. Толкова много исках да запазя частици от нея тук и затова се съгласих с донорството. Аутопсията няма отношение към моите претенции. Моите претенции не са медицински. Аз нямам проблем с това как е направена операцията. Моите претенции са само и единствено и относно дали беше организиран добре процесът на лечение на Даная", категорична е майката на момичето.

Други от Докторе кажи

Все по-често се отключват алергии към лекарства

Поленовите алергени стават с все по-голяма сенсибилизираща сила. Промените в климата също променят естествените алергени. Този сезон е по-необичаен, тъй като започна с продължително затопляне през

Бебе на 2 месеца от карловско село заболя от коклюш

Бебе на 2 месеца от карловското село Васил Левски е заболяло от коклюш. Това съобщи д-р Таня Учорджиева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция-Пловдив

Над 1000 са заразените с коклюш у нас

Потвърдените случаи на коклюш у нас 1125. Толкова заразени не е имало от няколко десетилетия, сочат данни на здравното министерство. За сравнение през 2023 г. инфекцията е доказана при едва 20 души

Министър Кондева: До края на май се очакват полети с хеликоптера за спешна помощ

„До края на май очакваме да бъде завършено лицензирането на медицинските екипи и да имаме възможност да извършваме полети с хеликоптер от системата за спешна помощ по въздух"

НЗОК: Под 50% от болничните легла в страната се използват

Използваемостта на болничните легла в страната е 48,94%, показват данните към април от интерактивната карта, публикувана на сайта на Националната здравноосигурителна каса

>