Рибарите скочиха на плановете да се поставят ВЕИ в морето

26.01.2024 12:38 Дияна Райнова

"Рибарската общност по Северното Черноморие е категорично против Закона за енергия от възобновяеми източници в морските пространства във варианта, както е приет на първо четене в Народното събрание в четвъртък", заяви Емил Милев, председател на риболовно сдружение „Черноморски изгрев" с център Варна.

"Поканени сме на кръгла маса на 6 февруари и се надяваме позицията на рибарите да бъде взета предвид. След това ще мислим да протести. Подкрепяме и икономиката на страната, и зелената енергия, но искаме този закон да бъде съобразен с нашите риболовни полета. Прекалено ни е бедно морето, малка е ивицата, в която работим, и сме категорично против да бъдем ограничавани още", добави той.

Гласуваният вчера на първо четене закон разбуни рибарската общност по Северното Черноморие. В България рибарите са над 150 000 души, на север работят около 30 000 – 40 000, според Виктор Лучиянов, рибар от Балчик.

"Притесненията сред рибарската общност са свързани най-вече с това, че не е организирана широка публична дискусия. Никой не е поискал мнението й за начинание, от което зависи поминъкът им. Важно е да имаме и конкретика за местата, където ще бъдат поставени ВЕИ-тата", каза Нелко Йорданов, председател на местната инициативна рибарска група "Шабла-Каварна-Балчик". Според него, рибарите се интересуват най-вече от това къде ще бъдат разположени съоръженията.

"Ако те са разположени в полета в морето, където традиционно се извършва риболов, най-вероятно рибарската общност ще иска да разбере детайлно режимите на достъп, както и да чуе мнението на научните среди за влиянието на тези съоръжения, за да може да се формира информирано мнение.Засега отношението на рибарите е по-скоро негативно", добави той.

"Ако този законопроект се реализира по начина, по който е описан, това означава, че ще гледаме риба от Черно море само на снимки и най-вероятно ще я сънуваме", алармира рибарят Виктор Лучиянов, председател на общинския съвет в Балчик. "Ще дам пример, като сложиха вятърните паркове и соларните панели в полетата на Добруджа по пътя на птиците „Виа Понтика", изчезнаха пъдпъдъци, бекаси и други традиционни птици, които бяха много. Същото ще се случи и с рибите – сафрид, карагьоз, лефер, паламуд, цаца, хамсия и т.н. Вибрациите смущават естествения им хабитат и те ще си намерят друго място. Такива съоръжения трябва да бъдат достатъчно навътре в морето", добави Лучиянов.

Той е сигурен, че този закон ще предизвика много протести след рибарската общност в крайморска Добруджа, които ще бъдат подкрепени и от много други хора, които не са рибари. Сред рибарите се говори, че, що се отнася до този закон, „мачът е свирен". „От известно време се правят промени в Закона за околната среда, които биха улеснили поставяне на ВЕИ в морето", добавят те.

Други от От страната и света

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Бенямин Нетаняху

Международният наказателен съд (МНС) е издал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант, както и трима лидери на "Хамас"

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Започна зацветяването на Вазата в Парка на младежта. За целта ще бъдат използвани над 35 000 килимни цветя, след като в края на миналата седмица основата бе подготвена от специалисти по озеленяване

Собственикът: Симеоновският лифт вече не може да се ремонтира. Трасето под него е застроено

"Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк „Витоша" попада в обхвата на общественото внимание и се политизира за пореден път

Почина Франк Айфийлд - певецът, популяризирал "Бийтълс" (Видео, снимки)

Почина музикалната легенда Франк Айфийлд, който завладя Обединеното кралство през 60-те години на миналия век. По време на кариерата си той има четири хита под номер едно в британската класация за

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка. По неофициална информация причините за това са лични. Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

>