Хинков обяснил на премиера защо не ще да е министър, днес спират смените в големи болници

22.01.2024 07:00
Здравният министър проф. Христо Хинков обяви, че няма да остане в правителството след ротацията.

Болници в България - 10 големи и 14 малки, пламнаха в петък, но не от вирус, а от слухове кой директор пада до дни.

От декември на сайта на здравното министерство една след друга излизаха заповеди за конкурси с възможно най-краткия законов срок - 15 дни за подаване на документи.

В същото време министър Христо Хинков публично обяви, че се кани да се раздели с поста заради “прекалената политика в здравеопазването”, а от понеделник не е на работа за седмица, като не стана ясно дали е в командировка в чужбина, или в отпуск.

С тези действия 70-годишният психиатър е объркал съвсем колегите си в Министерския съвет, тъй като кадърът на “Демократична България”, не е съгласувал с правителството намеренията си. Очаква се зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов в понеделник да отмени конкурсите. Или по-точно ще ги отложи, тъй като на част от тях наистина изтичат тригодишните мандати и по закон между 2 и 4 месеца преди края им трябва да има ново състезание.

И в неделя заповедите за конкурсите стояха на сайта на МЗ, видя “24 часа”. Сред тях е смяна на ръководствата на “Пирогов”, ИСУЛ, инфекциозна болница “Проф. Иван Киров”, педиатрията “Проф. Иван Митев”, Националната кардиологична болница, МБАЛ “Свети Наум”, специализирани болници за рехабилитация, Национална болница за физикална терапия. В списъка е и най-голямото здравно заведение в България - университетската болница в Пловдив “Свети Георги”, както и плевенската университетска болница “Георги Странски”.

Отделно има конкурси за още 14 по-малки болници - във Велинград, Балчик, Роман, Мездра, Трявна, Троян, Котел и др.

Всички директори на държавни болници са реално с изтекли или изтичащи мандати,

защото по закон договорите им са 3-годишни, а ГЕРБ направи конкурсите преди изборите на 4 април 2021 г. Точно както сега проф. Хинков “за довиждане” обяви конкурсите, тогава проф. Костадин Ангелов инициира пълна смяна на бордове и изпълнителни директори. Повече от половината бяха спечелени от предишните директори, които бяха единствени кандидати.

Държавните болници винаги са във фокуса на партиите, защото преразпределят милиарди левове през обществени поръчки към строителни фирми, доставчици на апаратура, лекарства, медицински изделия, консумативи, услуги и др. Когато към това се прибавят и очакваните евромилиони по плана за възстановяване и устойчивост, апетитите стават по-големи.

Един от малкото нови през 2021 г. бе Благомир Здравков - настоящ изп. директор на педиатрията “Проф. Иван Митев”. Той бе кандидат за здравен министър в предложения от ГЕРБ кабинет на проф. Николай Габровски в 48-ото НС.

Доц. Цветан Луканов кара втори мандат начело на УМБАЛ “Д-р Г. Странски” - Плевен, като през 2021 г. беше единствен кандидат, но сега може да се появят и нови.

Кой ще се кандидатира за шеф на ИСУЛ като конкурент на досегашния директор Любомир Пенев, не се знае.

Очакванията в медицинските среди в Пловдив са проф. д-р Карен Джамбазов, който е изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги” от 2010 г., да се кандидатира отново. Той се счита за фаворит, но като негов конкурент може да се яви и бившият му заместник в болницата проф. Момчил Мавров, който в края на миналата година беше избран за подуправител на здравната каса, но само за ден. И двамата не бяха открити за коментар.

По-особен е случаят с шефа на “Пирогов” д-р Валентин Димитров. Той спечели конкурса преди година, но тогава бе обявено, че ще оглавява болницата до април 2024 г., тъй като трябва да довърши мандата на съвета на директорите на лечебното заведение. Проф. Хинков опита да го смени преди 2 месеца, но ГЕРБ и ДПС застанаха в негова защита, а Димитров оспори уволнението си. Започна нов одит на болницата. Хинков обясни, че ако е подведен, “че има тежки нарушения в “Пирогов”, ще даде оставка.

Пред БНР през уикенда самият министър разказа, че е разчел като вот на недоверие решението на здравната комисия на парламента да оттегли заповедта за уволнение на директора на “Пирогов”.

“Конкретният скандал с “Пирогов” е доказателство как едно политическо назначение може да доведе до такива кризи”, обясни Хинков и поиска закон за лобизма.

В петък ръководители на клиники и отделения в “Пирогов” поискаха оставката на министъра и заради “непреставащия натиск през медиите за случая “Даная”. “Това е много странно. Тези хора нима не виждат реалността и състоянието на болницата”, каза Хинков.

Странна е ситуацията със здравния министър, който е квота на партията на Атанас Атанасов и е един от основателите на ДСБ от ерата на Иван Костов. Хинков на практика оваканти по лична инициатива поста на здравен министър преди ротацията на Николай Денков и Мария Габриел. Според източници от кабинета управляващата коалиция е била изненадана от неговите изявления, защото

не е имало намерения да се търси нов титуляр за здравен министър

“Общо взето, съм работил в синхрон с политическата сила, която ме е издигнала. Не беше много коректно това, което излезе в медиите. Не съм казал, че нямам подкрепа от силата, която ме е издигнала. Казах, че нямам усещането за политическа подкрепа, след като изтече този мандат и нещата бъдат поети от друга сила”, обясни Хинков през уикенда. “Взел съм решение, че трябва да се оттегля след ротацията. Говорих и с премиера. Обясних моите мотиви”, каза той.

Както “24 часа” преброи преди дни в свой анализ на кадровата динамика в Министерството на здравеопазването - през последните 30 г. в него на всеки 365 дни се е сменял министърът. Това е и най-несигурният пост във всяко правителство след 1992 г.

Други от Болници

Повишават квалификацията на медицинските сестри в пловдивска болница

Обучителен курс на тема „Клинико-практични познания и умения при заболяванията в ендоскопската ендоназална хирургия" се проведе в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив

УМБАЛ "Свети Георги" с две отличия в национален конкурс за безопасност и здраве

Пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" спечели първо място в категориите "Големи предприятия с над 250 заети лица" и "Предприятие, инвестирало най-много средства за подобряване на безопасни и здравословни

Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се връща в Хирургиите след ремонт

Основният ремонт на Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив приключи и днес се връща на старото си  място - на 12-ия етаж на хирургичния корпус на "Пещерско шосе"

В Пловдив учат санитари да не допускат вътреболнични инфекции и етично да общуват с пациентите

Как  да подобрят хигиенните норми, да работят правилно с препарати за почистване и дезинфекция, както и разделно да събират битовия и биологичен отпадък

Пловдивски медици учат пациенти на диализа как да се лекуват вкъщи

Алтернативен метод за терапия предлага Отделението по диализно лечение към УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив. Лекарите на университетската болница запознават своите пациенти и им провеждат обучение за

>