Здравният министър взе да търси шефове на 10 болници, сред които и на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

20.01.2024 13:17
Христо Хинков обяви, че няма да довърши мандата си.

Директорите на 10 големи български болници преживяха драматични 24 часа - в петък на сайта на Министерство на здравеопазването се появиха заповеди, с които министър Христо Хинков обявява конкурси за съвети на директори в здравни заведения.

Този ход на 70-годишния психиатър е изненадал за втори път колегите му в Министерски съвет в рамките на седмица, тъй като кадърът на "Демократична България" обяви публично, че ще се оттегли и от министерския пост, без да уведоми премиера.

В петък се заема обаче със смени на директори, отново без да сподели каква е целта на кадровите реформи. Определя най-късия срок за подаване на документи според закона - 15 дни. Вероятно министърът, който възнамерява да освободи поста, е имал намерение да направи смените до началото на февруари - месец преди ротацията.

Какво се е случило обаче в рамките на този последен работен ден в петък, не е ясно, но късно вечерта неофициално от ведомството на Хинков чиновници са съобщили на шефовете в 10-те болници, че конкурсите се отлагат.

В събота сутринта обаче на сайта на Министерство на здравеопазването "24 часа" видя, че продължават да стоят заповедите за конкурси в столичните "Пирогов", ИСУЛ, инфекциозната болница "Проф. Иван Киров", педиатрията "Проф. Иван Митев", Националната кардиологична болница, МБАЛ "Свети Наум", Специализирани болници за рехабилитация, Национална болница за физикална терапия, както и най-голямото здравно заведение в Пловдив "Свети Георги" и плевенската "Георги Странски".

На сайта не бе качена официално отмяната на конкурсите. Източници от кабинета на министър Хинков коментираха, че най-вероятно в понеделник това ще направи негов заместник, тъй като професорът излиза в отпуск една седмица.

Странна е ситуацията със здравния министър, който е квота на партията на Атанас Атанасов и един от основателите на ДБ от ерата на Иван Костов.

Христо Хинков на практика оваканти по лична инициатива поста на здравен министър преди ротацията на премиерите Николай Денков и Мария Габриел.

Според източници от правителството управляващата коалиция е била изненадана от неговите действия и изявления, защото не е имало намерения да се търси нов титуляр за здравен министър.

Проф.Хинков през последния месец влезе в остра схватка с екипа на "Пирогов" , искайки смяна на директора д-р Валентин Димитров след одит на обществените поръчки в болницата. Той обаче получи подкрепа в парламента, а от "Пирогов" поискаха оставката на министъра.

В същото време шумно огласената проверка на министерството по казуса "Майчин дом" и сигналите срещу директора му проф. Иван Костов, с които започна късият управленски мандат на министъра, "замръзна" .

В петък Хинков даде остро интервю пред БНР, видимо разочарован от случващото се в здравеопазването. "Има твърде много политика в нашето здравеопазване. Има твърде много овластени хора, които имат претенцията, че разбират най-малкото колкото този, който се е нагърбил с тази задача и екипа около него. Това доведе до разминавания и опити за влияние върху взимане на решенията. До този момент аз наблюдавам това в Министерството на здравеопазването".

Както "24 часа" преброи преди дни в свой анализ на кадровата динамика в министерство на здравеопазването - през последните 30 години в него на всеки 365 дни се е сменял министърът. Това е и най-несигурният пост във всяко българско правителство след 1992 г.

Други от Болници

Повишават квалификацията на медицинските сестри в пловдивска болница

Обучителен курс на тема „Клинико-практични познания и умения при заболяванията в ендоскопската ендоназална хирургия" се проведе в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив

УМБАЛ "Свети Георги" с две отличия в национален конкурс за безопасност и здраве

Пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" спечели първо място в категориите "Големи предприятия с над 250 заети лица" и "Предприятие, инвестирало най-много средства за подобряване на безопасни и здравословни

Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се връща в Хирургиите след ремонт

Основният ремонт на Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив приключи и днес се връща на старото си  място - на 12-ия етаж на хирургичния корпус на "Пещерско шосе"

В Пловдив учат санитари да не допускат вътреболнични инфекции и етично да общуват с пациентите

Как  да подобрят хигиенните норми, да работят правилно с препарати за почистване и дезинфекция, както и разделно да събират битовия и биологичен отпадък

Пловдивски медици учат пациенти на диализа как да се лекуват вкъщи

Алтернативен метод за терапия предлага Отделението по диализно лечение към УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив. Лекарите на университетската болница запознават своите пациенти и им провеждат обучение за

>