Смъртта на син и обвинения в корупция погубиха Франц Бекенбауер

10.01.2024 05:16 Константин Ботушаров
Франц Бекенбауер и Лотар Матеус

На 7 януари тихо в съня си почина Франц Бекенбауер. Към името му със сигурност може да бъда прикрепени определения като легенда, емблема, икона, но може би най-точното е символ.

Великият Кайзер Франц бе и остава и след смъртта си символ не само на германския футбол, но и на световния. Един от символите на онези поколения от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, благодарение на чиято магия най-популярната игра с топка на планетата е това, което представлява в момента.

Бекенбауер почина на 78 г., а последните от тях явно са били

изпълнени с голямо страдание - психическо и физическо

Причините са две - спечелилият всичко във футбола германец погреба един от четиримата си синове и бе нападнат с обвинения за корупция.

Второто бе заради събитието, което трябваше да бъде короната в живота на Кайзера - световното първенство в родината му през 2006 г.

Бекенбауер беше председател на организационния комитет за мондиала. След успешното провеждане обаче започнаха скандалите.

Списание “Шпигел” обяви, че от гиганта в производството на спортни артикули “Адидас” са превели по сметка на оргкома 6,7 млн. евро.

Вследствие на това се появиха подозрения, че с въпросните пари е “купено” домакинството на Германия. “Билд” излезе с информация за договорки с малтийската федерация и члена на Изпълкома на ФИФА Джак Уорнър да подкрепят кандидатурата на Германия. Бекенбауер категорично отрече това, но неприятният вкус остана.

И това не бе краят. Разследване срещу Кайзера доказа и че са му били платени поне 1,7 млн. евро от Република Южна Африка - за консултантски услуги в подкрепа на кандидатурата на страната за световното през 2010-а.

Години по-късно разследването заключи, че Бекенбауер наистина е нарушил правилата на ФИФА относно подкупи и корупция, но етичният комитет на централата реши, че обвиненията са изтекли по давност.

Сагата точно позаглъхва и през 2013 г. Кайзера получава кошмарна новина.

Единственият му син, който се ориентира към футбола - Щефан, има тумор на мозъка

2 години Бекенбауер е почти неотлъчно до него. Опитват се всякакви терапии при различни специалисти по света. Последната надежда е нов модел имунотерапия, но и тя не дава резултат. На 31 юли 2015 г. Щефан си отива от този свят.

И оттук нататък следва тотален срив за здравето на Кайзера. Получава инфаркт на дясното око, с което почти не вижда. Претърпява няколко сърдечни операции. Идва и паркинсонът, придружен от деменция.

Бекенбауер все по-рядко се появява в обществото. През август 2022 г. за последно е на мач от Бундеслигата. Гледа “Хофенхайм” - “Аугсбург”, тъй като провежда поредно лечение в близост до Зинзхайм.

Последната снимка на Кайзер Франц е от 6 януари миналата година на традиционната вечеря с шаран, провеждана в Кицбюел. “С оглед на обстоятелствата се чувствам сравнително добре. Ако това положение се запази, ще съм доволен”, казва тогава той пред “Билд”.

Това обаче не се случва. “В последните си дни Франц беше зле.

За него смъртта бе облекчение”,

сподели пред създаденото от самия него списание “Фокус” Хелмут Маркворт - дългогодишен приятел на Бекенбауер. 87-годишният Маркворт е поливалентна фигура, като през живота си се изявява като артист, журнлаист, медиен продуцент и политик. От 2003 до 2014 г. е член на надзорния съвет на “Байерн”, а в първите 6 г. президент на гранда е Бекенбауер.

Според него през последните месеци Кайзера целенасочено се е уединил. “Не искаше да вижда приятелите. Беше един самотен стар човек. Душата му бе ранена заради журналистически атаки през годините. Медиите го предадоха и оцапаха. Това го разболя. Накрая едва говореше и гледаше”, споделя Маркворт.

Наистина звучи като много тъжен край на един живот, 2/3 от който премина бляскаво. На 12 г. Франц играе за “1906 Мюнхен” и планът е да премине в школата на “Мюнхен 1860”. В мач срещу този съперник обаче бъдещият футболист от световна класа се спречква със съперник и получава шамар. Това го кара да отиде в “Байерн” заедно с други момчета от отбора си.

Следва история, изпълнена с трофеи от всякакъв калибър. Бекенбауер е 5 пъти шампион на Германия (веднъж с “Хамбургер Шпортферайн”). 4 пъти вдига купата на Германия с баварците. С “Ню Йорк Космос” е 3-кратен носител на трофея в Северноамериканската сокър лига.

С “Байерн” е 3 пъти европейски клубен шампион и веднъж световен. С баварците печели и КНК.

С капитанската лента Бекенбауер извежда Германия до европейска (1972) и световна титла (1974). Като наставникът на бундестима ликува с купата на мондиала в Италия през 1990 г.

В треньорската си кариера с “Байерн” има още титла в Германия (1994) и трофея от турнира за купата на УЕФА, като в състава тогава е Емил Костадинов (1996).

В личния си живот Бекенбауер има 3 брака. От първия с Ингрид Грьонке има син Томас. Бригите Вигман му ражда 2 момчета - Михаел и починалият през 2015-а Щефан. Последната му съпруга Хайдрун Бурместер става майка на 4-ия син на Кайзера - Жоел, и единствената му дъщеря - Франческа.

Те бяха заедно с него в последните му мигове в дома им в Залцбург. Има известна символика в това, че Бекенбауер почина именно в Австрия.

Посещение в тази държава стана причина той да носи прочутия си прякор. През 1971 г. “Байерн” гостува на “Аустрия” (Виена) за приятелска среща по повод 60-годишнината от основаването на виенския клуб.

В деня преди мача, завършил 4:0 за гостите, те имат в програмата си посещение на прочутия замък Хофбург. Там Бекенбауер застава до бюста на управлявалия 68 г. император на Австрия Франц Йосиф І. Фотографът Херберт Зюндхофер улавя момента. На 16 август 1971 г. снимката излиза в “Кикер”, а под нея пише: Двама Кайзери се срещнаха в Хофбург.

Сега спокойно може да се каже - това, което е Франц Йосиф І като историческа величина и значимост, е Кайзер Франц за футбола.

Други от Футбол

"Ботев" със златен ритон от Панагюрското съкровище, подари им го кметът на Пловдив (Снимки)

Фонтанът пред общината бликна в жълто Невиждана еуфория заля площад "Стефан Стамболов", а фонтанът с пеликаните бликна в жълто. Стотици изпълниха пространството и скандираха "Ботев"

"Купата е наша" и "Жълти богове" огласят с бомби, тъпан и димки Пловдив (Снимки)

Над 100 полицаи охраняват феновете на "Ботев", а шофьори ги приветстват с клаксони и търпеливо ги изчакват да се изнижат Щастливи от снощната победа, стотици фенове на "Ботев" Пд се събраха на

Наказаха солено "Ботев" Пд след финала за Купата

Дисциплинарната комисия към БФС наказа "Ботев" (Пловдив) с близо 10 000 лева глоби и предупреждение за лишаване от домакинство за провинения на феновете по време на финала за купата на България срещу

След инвестиция от нови 33 млн. лв. стадионът на “Ботев” (Пд) ще приема мачове и от Шампионската лига

Средствата са осигурени от държавата, а до края на юни местният парламент ще реши дали да обяви конкурс за нов строител, или ще се довери на сегашния Обследват нуждата от монтиране на система за

"Ботев" (Пд) започва участието си в Лига Европа от първия кръг

"Ботев" (Пловдив) започва от първия квалификационен кръг участието си в Лига Европа по футбол, след като спечели Купата на България след 3:2 над "Лудогорец" на финала

>