Пловдив строи три нови училища - да не се учи на 2 смени. Вижте кои са те

04.01.2024 09:55 Ваня Драганова
Зам.-кметът по образованието на Пловдив Владимир Темелков готви проекти за нови училищни сгради.
Сегашната сграда на гимназия “Св. Патриарх Евтимий” е крайно недостатъчна да поеме учениците.

Община Пловдив ще кандидатства пред образователното министерство за финансиране за строителството на 3 нови училищни сгради. Това е първа стъпка към ученето само на една смяна.

Към момента в Пловдив на двусменен режим са децата в училищата, които ползват едни и същи сгради – от години съвместно съжителстват Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” и ОУ “Драган Манчов”, както и Хуманитарната гимназия “Св. св. Кирил и Методий” и ОУ “Княз Александър I”. Сутрин и следобед се редуват и възпитаниците на ОУ “Яне Сандански”, защото базата им е тясна.

“Средствата, които Министерството на образованието отпуска по всеки проект за подобряване на материалната база в учебните заведения, са до 7,5 млн. лв. Ясно е, че няма да стигнат за нова сграда на всяко от училищата, но ако бъдем одобрени, с тези пари ще поставим началото, а после ще търсим още средства.

Срокът за внасяне на проектите е 10 януари

и с екипа ще работим денонощно, ако трябва, но трябва да се вместим в него”, обясни пред “24 часа” зам.-кметът по образование и бизнес развитие Владимир Темелков.

Предишната градска управа също имаше планове да построи нов корпус на ОУ “Княз Александър I” в двора на общата сграда с Хуманитарната гимназия. По предварителни изчисления стойността би била 7,5 млн. лв., почти 5 милиона от които бяха отпуснати от Министерството на образованието, беше проведена обществена поръчка и

има избран изпълнител. Новият кметски екип обаче се отказва

от идеята. “В договора, подписан в предишния мандат, има срок от 70 дни да се изготви подробен устройствен план и проект, който да се съгласува с Националния институт за недвижимото културно наследство, защото сградата на Хуманитарната гимназия е паметник на културата. Напълно невъзможно е това да се случи за толкова малко време. Дори и подробният устройствен план може да ни забави, защото там не е гол терен, има съседни сгради и може някой да го обжалва. Така че ще прекратим договора и ще пренасочим средствата към решаването на проблема със сградния фонд на ОУ “Яне Сандански”. А ако получим 7,5 млн. лв. за нов корпус на “Княз Александър I”, ще започнем процедурата отначало и ще заложим изпълними срокове. А за проекта ще обявим конкурс”, описа плановете на новия управленски екип Темелков.

Това отлагане обаче носи известно разочарование за директора на Хуманитарната гимназия Емил Начев. “За нас

това означава поне още 2 г. съвместно съжителство

с основното училище, не можем да увеличим приема, отделно си остава двусменното обучение. Просто сме на ръба”, коментира той. “Ние очакваме новата сграда, нашите деца са чудесни и я заслужават. Двусменният режим не е удачен вариант, особено за децата от първи до седми клас”, малко по-търпелива е директорката на “Княз Александър I” Иванка Василева.

С освободените средства от изоставения проект за това училище ще се обновява сградният фонд на ОУ “Яне Сандански”. Основният корпус ще бъде реновиран, старият физкултурен салон – съборен, на неговото място ще бъде изграден нов, а над него – още класни стаи, за да преминат на обучение на една смяна и децата в това учебно заведение.

Ако проектните предложения на община Пловдив бъдат одобрени, най-сетне ще се пристъпи към решаването на проблема със сградата на Математическата гимназия. За нея има отреден терен зад кръговото на булевардите “Санкт Петербург” и “Освобождение”, но в годините назад така и не бяха предприети реални стъпки.

“Там трябва да изградим цял кампус

за това училище – с учебна и административна сграда, физкултурни салони и басейни. Ако ни одобрят, седемте милиона и половина от образователното министерство ще са крайно недостатъчни, но ще можем да започнем проектирането и строителството”, разсъждава Владимир Темелков.

След това решение директорката на Математическата гимназия Веселина Карапеева вече вижда светлина в тунела. “35 години чакаме и ползваме обща сграда с друго училище. Ясно, че няма да имаме нова и само наша за 2-3 години, но приветстваме всяка първа крачка”, казва тя.

През изминалата година беше направен друг опит за осигуряването на самостоятелно пространство за гимназията, чиито възпитаници са донесли много медали на страната ни от национални и международни олимпиади.

Предишният зам.-кмет по образование Стефан Стоянов искаше Пловдив да кандидатства за европари

за построяването на нова сграда на ОУ “Драган Манчов” до Братската могила и нов корпус на Математическата гимназия на сегашното ѝ място. Така всяко от учебните заведения би се снабдило със собствена база. Финансовата рамка беше по-голяма – до 12 млн. лв., но общинските съветници отхвърлиха идеята, защото това би означавало основното училище да се премести в друг квартал. И сега се залага на варианта за строителство на специална сграда на Математическата гимназия, а сегашната да остане за ОУ “Драган Манчов”.

Теренът до Братската могила, който е един от малкото в Пловдив, отреден за образование, няма да остане неизползван. Подготвя се проект там да бъде построен

нов корпус към СУ “Св. Патриарх Евтимий”

- училище, което пловдивчани и до днес наричат “Лиляната” (до 1989 г. се казваше “Лиляна Димитрова”). Гимназията има 2 сгради на ул. “Иван Вазов”, но те са крайно недостатъчни за децата, които искат да учат там.

“Теренът до Братската могила не е в непосредствена близост до сегашния адрес, но не е и много далече. Намерението ни е да построим там нова сграда, но за гимназиалния курс. Малките ученици ще си останат на ул. “Иван Вазов”, а големите сами ходят на училище - тях няма да ги затрудни пътуването”, убеден е зам.-кметът по образованието Темелков. Разширението на наличните сгради на “Лиляната” е невъзможно и директорката Валентина Стоенчева също е приела идеята. “Сегашната ни площ е крайно недостатъчна, така че може би това е решението”, казва тя.

Дори и Министерството на образованието да одобри и трите проекта и да отпусне по 7,5 млн. лв. за нови бази на ОУ “Княз Александър I”, Математическата гимназия и СУ “Св. Патриарх Евтимий”, градската управа ще трябва да намери още пари, за да ги завърши. “Ще търсим средства в бюджета на Пловдив, а има и европейски програми”, оптимист е Владимир Темелков.

С това предизвикателствата пред образованието в Пловдив няма да свършат – крайно необходимо e и изграждането на ново начално училище в бързо разрастващия се район “Западен”.

Други от От Пловдив

Ваня Тонева, ГЕРБ: Ще работя за прозрачност като евродепутат

Ще насърчавам гражданското общество да се стреми към европейско развитие и утвърждаване на ценностите. Стремежът ми, като част от коалиция ГЕРБ-СДС, е да работя за достигането на високи стандарти на

Майката на Митко от Цалапица: Надявам се Рангел да се е осъзнал и да каже истината (Снимки)

Надявам се Рангел Бизюрев да се е осъзнал и да си каже истината. Кой по какъв начин е участвал. Това каза майката на убития в Цалапица Димитър Малинов Атанаска Бакалова на протест пред прокуратурата

Майката на Димитър от Цалапица: Прокуратурата отказа нов следствен експеримент за убийството

Окръжната прокуратура в Пловдив е отказала да направи нов следствен експеримент за убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Това каза пред БНТ майка му Атанаска Бакалова

Обвиненият за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев застава пред съда

Протест пред сградата на прокуратурата в Пловдив организират близките на убития Димитър Малинов и жители на Цалапица. Гражданското недоволство ще се проведе час преди да започне същинското дело срещу

Шофьор на градски автобус в Пловдив посяга на пътници, нарича ги катъри (Снимки)

Свали хората от рейса, защото го хванали, че продава стари билети Това не му е първото нарушение, каза шефът на "Организация и контрол на транспорта" Шофьор по линия номер 21 в Пловдив спрял рейса

>