Промишлени вентилатори – видове и приложения

04.01.2024 11:20 24 часа Пловдив онлайн

Ефективната вентилация, особено в промишлеността, е от ключово значение, както за добрите условия на труд, така и за високата производителност на оборудването.

Наличието на качествено и ефикасно решение в индустриални помещения е от ключово значение, особено при работа на по-висока температура или при наличие на замърсители.

Добро проучване на нуждите ви може да ви спести както много главоболия, така и пари, затова се съобразете с най-важните фактори при покупка.

Аксиални – Основната характеристика на промишлените вентилатори от този тип е, че те се охлаждат от въздушния поток, който преминава през ротора. От ключово значение при него е да подберем специален модел според нуждите ни – ако се касае за замърсена среда, може да блокираме ротора, а ако температурата е по-висока от обичайната има риск от прегряване.

Аксиалните вентилатори се отличават с повишен дебит на въздушни маси, което ги прави изключително ефективна опция при вентилация на големи закрити площи.

Центробежни – Този тип се дели на два основни вида – с турбина, която е монтирана на оста, както и такива с изнесен двигател ( т. нар. охлюв). Докато тези с монтаж на оста са сходни на аксиалните и страдат от идентични проблеми, индустриалните вентилатори от вида охлюв най-често имат отделно охлаждане за двигателя, задвижващ турбината. По този начин се постига много по-висока ефективност при работа със дим, агресивни примеси и високи температури.

Каналните вентилатори са третият основен вид. Те са сред най-разпространените опции и стоят в основата на вентилационните системи в офис помещения, аспирация в ресторанти, складове и други. Тръбни вентилатори често можем да видим дори в ежедневието си, понеже дори обикновения вентилатор за баня е от този вид.

Защо да поставим вентилатор в помещението

Поставянето на вентилатор в работно помещение е неизбежно. Особено ако се касае за агресивна среда, честата циркулация на въздуха ще направи разликата.

Ефективно охлаждане

Прекалено високата температура винаги е проблем. Ако става дума за производствени площи, висококачествен вентилатор с голям дебит би могъл да се справи с проблема. Но ако се касае за аспирация или система за отопление, то специалните високотемпературни модели са най-доброто решение, понеже се справят с температури над 150 градуса по Целзий.

Контрол на влажността

Високата влажност в помещението не води само до дискомфорт. Влагата е враг на много индустриални предприятия – ускорява корозията, поврежда електрониката и е враг на хартията. И ако искате да избегнете проблеми с нея, качествената вентилация стои в основата. Ако средата, в която работите се отличава с много висока влажност, има вентилатори с IP рейтинг, които са защитени от негативните влияния на водата.

Отвеждане на замърсявания

Корозионна среда, прахови частици, химически изпарения – всичко това са фактори, които биха могли да повредят обикновена вентилационна система. При такива условия е нужно да заложите на турбина тип охлюв с изнесен двигател, който да е предпазен от всички външни влияния на средата. 

 

Други от Техно

Защо хора като Мъск успяват, а други провалят живота си - подсъзнанието държи ключа

Премиерата на книгата "Хиперсъзнание" ще е в София на 25 април, четвъртък, от 18 ч в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Защо човек продължава да пуши, дори когато разбира

Защо автоматичната кафемашина е незаменим помощник в офиса?

В динамичния ритъм на работния ден, автоматичната кафемашина се превръща в незаменим помощник в офиса. Тя не само спестява време на служителите, но и повишава ефективността

Слънчевото затъмнение идва с мощни слънчеви бури

Пълното слънчево затъмнение на 8 април, при което Луната ще закрие нашата звезда, ще съвпадне с пика на слънчева активност, характеризиращ се с мощни експлозии с изхвърляне на маса от горния му слой

Ето защо Алберт Айнщайн стана най-големият фен на слънчевите затъмнения

Списание "Космос", младежкият научен фестивал "Ало, Космос" и Ratio канят всички фенове на слънчевото затъмнение на 8 април в София Тех Парк, където астрофизикът Камен Козарев и археологът проф

С чип в мозъка от Мъск парализиран пациент показа как с мисълта си играе шах онлайн

Ноланд Арбау получи импланта през януари Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск показа първия си пациент - парализиран 29-годишен мъж, който

>