Социалните в Пловдив спасиха самотна жена само благодарение на проекта “Грижа в дома”

28.12.2023 20:30 Ваня Драганова
Рехабилитаторка помага на възрастен пловдивчанин да се раздвижи, докато е на посещение в дома му.
Хората разчитат на сътрудници, които да им приготвят храна или да почистят.
Шефката на социалната дирекция в община Пловдив Веселина Ботева разговаря с мъж, който се нуждае от помощ.

Преди 4 г. програмата обхващала 600 души, сега вече са 1100

3 декември 2023 г., неделя. Възрастна и трудноподвижна жена, която живее сама в Пловдив, пада в дома си и си чупи тазобедрена става.

Не може да стане, нито да стигне до телефона, за да извика помощ. На другия ден на вратата звъни социална сътрудничка, която я посещава по проекта на община Пловдив "Грижа в дома". Никой не отваря и тя си тръгва.

След 2 часа в жилището отива и психоложка, която работи с жената по същия проект. И на нейното позвъняване не отговаря никой. Обажда се на ръководителя си, защото ситуацията е тревожна – жената получава необходимите грижи в дома си именно защото се движи трудно и е малко вероятно да е излязла някъде, особено задълго.

Следва обаждане до дъщерята, която живее в Германия. Тя моли социалните да разбият вратата на апартамента на майка . Плащат на ключар, той отваря жилището и намират старицата на пода в безпомощно състояние. Веднага е извикана линейка и лекарите поемат случая.

"Тази жена е лежала на пода 24 часа, а ако никой не я беше потърсил в продължение на още няколко дни? Можеше да си отиде по този нелеп начин, сега посещението на сътрудничката и психоложката е спасило живота ", казва шефката на социалната дирекция в община Пловдив Веселина Ботева. Това е

показателен пример за ползата от европроекта,

който обхваща хора без право на помощ за
готвене, чистене, пазаруване и други грижи по действащата у нас нормативна уредба.

По Закона за личната помощ асистент получават хората, в чието решение от ТЕЛК изрично е записано, че имат право на това.

Друг закон – за социалните услуги, пък гарантира почасова помощ от асистент на самотните възрастни над 65 г. Но има и хора, които не могат да се грижат сами за себе си, а остават извън обхвата на тези два нормативни документа – или нямат 65 г., или в ТЕЛК са преценили, че степента на увреждане не предполага чужда помощ.

Именно към тази група хора са насочени усилията на социалната дирекция на община Пловдив, която от 2019 г. успешно защитава проекти по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В началото те бяха под мотото "Патронажна грижа", после към заглавието беше добавен един плюс, последният вариант е "Грижа в дома".

"Към момента помагаме на около 1000 пловдивчани по този проект. Сред тях има хора с травми на крайниците, но в ТЕЛК са преценили, че не отговарят на изискванията за чужда помощ по тяхната наредба. Или хора с лека деменция - случаите са най-различни.

Покриваме и нуждаещите се, които чакат произнасянето на ТЕЛК. На тези хора трябва някой да им помогне в домакинството и да им напазарува. Още по-важно по проекта е, че осигуряваме и посещение на медицински сестри, рехабилитатори и психолози.

Примерно за хората с инсулт, които имат нужда от раздвижване, е голямо облекчение да получават рехабилитаторски грижи, без да се налага да ходят до здравно заведение.

Или има болни с абокат, който трябва да се сменя. А

психолозите работят не само с пострадалия, а и с близките му

- така помагат за преодоляване на кризата, до която всяко здравно сътресение води", обяснява Ботева.

До помощта на психолог след затварянето вкъщи още от ковид пандемията е прибегнала и Йорданка Петкова, която е с рядко заболяване и от години се бори за правата на хората в нейната ситуация.

"Изпадам в депресивни състояния и поисках срещи с психолог. У дома идва едно много мило и слънчево момиче - Теодора Канева. Дава всичко от себе си, говорим си, помага ми, веднъж дори взе да чисти из вкъщи, което много ме трогна. Станахме приятелки и я чакам с нетърпение всяка седмица", описва Петкова.

Преди 4 години работата по проекта започва с грижа за около 600 души – за толкова стига отпуснатото по европейската програма финансиране.

"Имаше обаче и още желаещи и намалявахме броя на часовете, в които асистенти помагат на вече записаните хора, за да включим и новите. След това започнахме да кандидатстваме за повече средства и сега помагаме на 1100 души", допълва шефката на социалната дирекция.

Обичайно подкрепа в сложната ситуация търсят роднините на хората с увреждания или техни съседи.

Социален екип отива на място и преценява дали човекът има право на личен асистент, ако решението на ТЕЛК го позволява, или пък може да получи помощ като самотно живеещ над 65 г. Ако е така, го насочват как да си подготви документите.

А ако е в третата група – на нуждаещите се, които не попадат в първите 2 хипотези, го включват в общинския проект и преценяват от какво има нужда – дали някой да почисти и да донесе топлия обяд, на който има право по друг проект, но човекът не може да отиде да си го вземе, защото се придвижва трудно; дали има нужда от медицински или психологически грижи.

"Всеки случай се преценява индивидуално

– например има хора с превръзки след операция, които трябва да се сменят. Те или трябва да отидат до поликлиниката, което им е трудно, или да платят на някого да дойде в дома им. Ние изпращаме медицинска сестра и тя прави това напълно безплатно за болния", казва още Веселина Ботева.

Хората, които не могат да се грижат сами за себе си, получават и други услуги – например фризьори ги посещават вкъщи, а диетолози ги консултират за менюто им.

За тези 1100 пловдивчани, които се нуждаят от помощ, се грижат около 200 души

Заплатите не са високи, но не са и обидно ниски, както често се случва в социалната сфера.

Социален сътрудник взема 1350 лв., а рехабилитаторите и медицинските сестри – по 1500 лв. За последната година стойността на "Грижа в дома" е 5 530 985 лв.

Проектът изтича през февруари догодина, ще бъде удължен до април, а дотогава община Пловдив ще е подготвила поредното искане за евросредства за тази дейност.

Други от От Пловдив

Продължава битката за живота на ранените след тежката катастрофа в Пловдив

Продължава битката за живота на 22-годишните момче и момиче, които са се возили на задната седалка на джипа, катастрофирал в Пловдив. Те остават за лечение в УМБАЛ "Свети Георги"

В различни дни погребват Теди и Кристиан, експертизата с колко е карал джипа и бил ли е дрогиран може да се забави с месеци (Обзор)

Проверяват дали е бил правоспособен водач, след като са му отнели 27 контролни точки Като малък искал да става полицай, тази година прекъснал следването си заради слаб успех “Ето го нашето полицайче

Оперираха момичето от зверската катастрофа в Пловдив, джипът бил пълен с райски газ

Като че ли стана чудо, не вярва майката на Николета, която е пътувала на задната седалка По–добре бил и Иван, също пострадал в сблъсъка 22–годишното момиче, пострадало в зверската катастрофа на бул

Пловдивски лекари оперираха по спешност пострадалия при взрива на нарколаборатория в Хасково

45-годишният мъж, пострадал сериозно при взрив на лаборатория за синтетични наркотици в Хасково, е бил опериран по спешност в УМБАЛ "Свети Георги". Пациентът е в тежко състояние с над 20% изгаряния

Сгрешена дата пречи на Пламен от Пловдив да признае за смъртта на 18-годишен асеновградчанин

Грешно посочена дата на смъртта стана поредната спънка в делото на Пламен Кралев от Пловдив. 31-годишният мъж има желание да признае фактите в обвинителния акт и да получи присъда за причиняване по

>