Дневен център за болни деца подобри живота на 93 семейства в Троян

29.12.2023 08:45 Росица Христова
В единствената в Ловешка област сензорна стая стимулират познавателната и интелектуалната дейност на потребителите.
Управителката на Дневния център Мария Мировойска е напълно отдадена на работата си.
Коледните сувенири, изработени в ателието по трудотерапия, са красиви и радват с пъстротата си.

Проектът е за 393 хил. лв., чрез него се осигуряват подходящи услуги за млади хора с увреждания

Доброта, уют, спокойствие - трите усещания, които изпитваме още с влизането в Дневния център за деца с увреждания и техните семейства в Троян.

Добротата лъха от служителите - усмихнати и посветени на работата си. Като такива те са създали уюта. А спокойствието е за родителите, които знаят, че децата им са в сигурни ръце, обгрижвани с внимание и разбиране.

"Центърът започва да действа през 2019 г.,

когато завършва изграждането му", обяснява Марияна Дикова, началник на отдел "Социална и здравна политика" в общинската администрация в Троян.

Проектът е изпълнен от община Троян с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Той стартира на 14.11.2017 г. и е на обща стойност 393 133,86 лв., допълва Дикова.

Главната и основна цел на проекта била осигуряването на подходяща и ефективна социална инфраструктура за деца и младежи с увреждания и за техните семейства, чрез която да получат качествена грижа според техните индивидуални потребности.

"Проектът сбъдна мечтите на много родители на деца и младежи с увреждания и им даде надежда и адекватно място, което децата им да посещават и да провеждат различни занятия", казва пък управителката на центъра Мария Мировойска.

Усеща се, че тя говори с обич за всичките 93-ма, на които помагат в момента. Те са на различна възраст - от 0 до 18 г. Всички идват почасово, а по-големите - след като завършат занятията в училище. Престоят им в центъра е различен - някои изкарват по 2 часа, други - 1, в зависимост от работата с тях.

Децата и младежите са от цялата община, допълва управителката.

Тя бърза да ни покаже помещенията за групова и индивидуална работа, психосензорната и рехабилитационната зала,

кабинетите за специалистите и стаята за персонала, както и спомагателните помещения.

"Тук ние предлагаме рехабилитация и кинезитерапия с елементи на ерготерапия, психологична, логопедична и когнитивна подкрепа. Оборудвана е и единствената в областта сензорна стая. 

Това ще рече, че децата, които не могат да възприемат по нормален начин действителността и да преработват тази информация, в сензорната стая биват стимулирани, за да преработват сензорното възприятие, което е в основата на познавателната и интелектуалната дейност.

В дворното пространство пък са изградени сензорна градина, съоръжение и места за игра и отдих на открито, адаптирани за децата и младежите с увреждания, пясъчник и зелени площи.

Децата се обучават и придобиват умения за самостоятелно справяне, а наред с това се подпомагат и техните семейства в грижата за тях. Услугата осигурява безплатна храна, съобразена с възрастта и индивидуалните особености на потребителите, ползващи дневна грижа. Центърът разполага със собствен безплатен транспорт.

"Важно е да се отбележи, че за ползването на социалната услуга не се дължи такса",

подчертава Мировойска. В центъра работят 19 души - социални работници, клиничен психолог, логопед, рехабилитатор, специален педагог, възпитател, трудотерапевт, лекар, детегледачки и шофьор. Питаме как възприемат родителите тази услуга.

"Казаха, че много е закъсняла, че много по-отдавна е трябвало да бъде изграден такъв център. И знаете ли, идваха при нас гости от Германия. Те пък казаха, че не ние трябва да се учим от тях, а те трябва да се учат от нас", с гордост разказва управителката. 

После ни показва кухнята, където децата се учат как да правят сандвичи, да пускат елуредите, развиват умения как да пазаруват, да управляват семейния бюджет, правенето на списък с необходимите продукти - въобще

умения, включени в програмата за трудова терапия, които да ги направят по-самостоятелни

Оттам преминавам в ателието за ръчен труд и пред очите ни грейват невероятно красиви предмети, изработени от децата и младежите.

Под вещото и вдъхновяващо ръководство на трудотерапевта Гергана Бонева те създават пъстри картички, изумителни свещи, украса за елха и ароматни сапуни. Най-търсени били късметите за коледната баница, посочва тя.

Ресурсният учител Надежда Русева е и майка на момче с аутизъм. Тя обяснява, че услугата е страшно необходима за родители, които за първи път се сблъскват с проблема дете с увреждане.

Тук те получават пълна информация как да процедират, при какви специалисти да потърсят помощ. Благодарна е, че реализацията на проекта значително е облекчила живота на детето й.

А на нея е осигурил свободно време, качествена консултантска подкрепа и финансови облекчения за родители с ограничени възможности. "Разбирате ли, този проект промени живота ни към по-добро", развълнувано казва Надежда Русева.

"Предоставянето на услугата бе реализирано по проект "Нова грижа в община Троян" по процедура BG05M9OP001-2.019 "Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства" - КОМПОНЕНТ 1 на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.

Бенефициент на проекта е община Троян, а стойността му е 1 220 000 лв. и

представлява 100% безвъзмездна финансова помощ

с източник на финансиране Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

След приключването на проекта община Троян продължава предоставянето на услугата от 1.10.2023 година като делегирана от държавата дейност", казва Вера Добрева, директор на "Анализ, планиране и проекти" в община Троян.

Други от От страната и света

Кола се запали на автомагистрала "Хемус" до тунел "Ечемишка"

За запален автомобил на автомагистрала "Хемус" до тунел "Ечемишка" в посока София сигнализира очевидец във Фейсбук групата "Катастрофи в София". Засега няма подробности за пътния инцидент

Писателката Елена Алексиева отказа награда за роман на годината, редакторът й бил в журито

В литературните ни среди се завихри шумен скандал - писателката Елена Алексиева отказа наградата на Фонд ''13 века България'' за своя "Вулкан", часове, след като й бе връчена снощи

Хиляди се събраха пред НДК, за да се хванат на най-дългото хоро

Над 40 клуба от цялата страна се включиха в събитието Пространството пред НДК се превърна в сцена за стотици танцьори. Те пристигнаха от различни точки на страната

"Арда" дозавърза борбата за евробаража с обрат до 2:1 срещу "Ботев" (Пд)

"Арда" направи пълен обрат срещу "Ботев" (Пд) за 2:1 на стадиона в Кърджали в мач от групата на четирите отбора, борещи се за седмото място в крайното класиране ви съответно участие на бараж за

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието в болницата в Сливен

Още едно дете със симптоми на хранително отравяне е прието днес в детско отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" Сливен. Това съобщи началникът на отделението д-р Люба Бъчварова, цитирана от БНР

>