Виктор от Пловдив, който е с церебрална парализа, е на лечение в Турция и след година ще е ученик

27.12.2023 17:35 Румен Златански
7-годишният Виктор е лъчезарно дете.

Майка му: Това е единствената инициатива, която ни помага, в Истанбул плащаме сами

“Българската Коледа” ще подпомогне отново 7-годишния Виктор Петров от Пловдив. Момчето  страда от детска церебрална парализа, епилепсия и хидроцефалия.

“Виктор се роди в 27-а гестационна седмица в Университетската болница “Свети Георги”. Още тогава получи  кръвоизлив в мозъка. Прекара 88 дни в здравното заведение. Когато навърши 1 г., се установи, че е с детска церебрална парализа, а от 2019-а е с епилепсия”, разказва майка му Десислава Пирчева-Петрова.

Детето и родителите му подемат  тежка борба, която още продължава.

Прохожда на 4 г., започва да произнася думи

“Искахме да посещава държавна детска градина, за да се социализира и да установи контакти с другите деца, но не се получаваше. От забавачката изискваха от нас да бъдем непрекъснато с него, тъй като нямаха възможност да му обръщат толкова голямо внимание, след като е на количка  при наличието на още 30 деца в групата.

Разбирам хората и поради тази причина започнахме да търсим частни детски градини, където има по-малко деца”, добави още майката. През тази година Виктор е трябвало да бъде в първи клас, но родителите му са отложили с една година записването му в училище, за да напредне още повече терапията му.

Търсят частно учебно заведение, където учениците са по-малко и на Виктор ще се обръща повече внимание.

Майката и бащата намират болница в Истанбул, където се провежда лечението му. Благодарение на терапията там здравословното му състояние се подобрява.

“Плащаме си лечението в Турция сами.  Помагат ни само нашите родители и приятели. Всичко е за наша сметка”, разказва Десислава Петрова.

Кандидатствали са за помощ от “Българската Коледа” преди години и получават  одобрение.

“Средствата, които отпускат, са 1000 лева

Благодарни сме за помощта”, заяви майката.

Тя добави, че “Българската Коледа” е единствената инициатива, което до този момент е помогнала на детето им.  Родителите не спират да търсят допълнителни средства за лечението на детето им.

“През последните години всичко поскъпна, но полагаме усилия и се справяме. Аз напуснах работа през миналата година и станах асистент на сина си. В момента работи само съпругът ми.

Благодарение на “Българската Коледа” деца като Виктор не са забравени у нас. Водим го на логопед, педагог  и психолог”, добави майката.

Според нея трябва да се помисли и за родителите на такива деца, тъй като в някои моменти и на тях им се налага да потърсят психологическа  помощ.

Десислава Петрова пожелава на всички деца и родители весели коледни и новогодишни празници и да бъдат смели и силни в преодоляването на изпитанията пред тях. Семейството на Виктор продължава да набира средства за лечението на сина си.

Други от От Пловдив

Цяла нощ екшън в Пловдив. Полицаят с убитите родители разбра чрез "24 часа", че отива в затвора до живот, и се барикадира (Обзор)

Бях дотук, промълвил Венцеслав Караджов на адвокатката си, която до сутринта води преговори и с него, и със силите на реда Направил опит да се обеси, но въжето се скъсало и се предал Спецчасти

Костадин Димитров и Николай Бухалов гостуваха на студентите от ПУ „Паисий Хилендарски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов бяха гости на традиционния празник на ПУ „Паисий Хилендарски" по повод Деня на българския спорт 17

Прокуратурата разследва измами при продажба на имоти на бившия полицай от Пловдив Венцеслав Караджов

Районна прокуратура-Пловдив разследва вещно укривателство  при продажба на имоти на бившия  полицай Венцеслав Караджов, осъден на доживотен затвор за убийството на родителите си

120 абитуриенти не се явиха на матурата по български език в Пловдив и региона

120 абитуриенти не се явиха на днешната матура по български език и литература в Пловдив и областта. Това съобщи шефката на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова

Стефка Костадинова: Световният рекорд не е само мой, той е наш - пловдивски

Винаги ще подкрепям спорта в Пловдив и ще заставам зад вас. Моят световен рекорд не е само мой, той е на моето спортно училище "Васил Левски" и на моя град. Той е наш – пловдивски

>