Как без паника да приготвим коледната трапеза

25.12.2023 07:30
Най-важното за коледния обяд е да е готов навреме.
Направете коледния сладшик предния ден.

Когато стане въпрос за приготвяне на коледния обяд, повечето домакини са обхванати от паника. Списъкът с ястията в менюто е огромен - предястия, салати, печена пуйка или друг вид месо, гарнитури, десерт. Много често хората имат печален опит с кулинарстването по Коледа - препечено месо, почернели или недопечени картофи, полусурови зеленчуци, спихнат сладкиш и какво ли още не.

Ключът към хубавата трапеза е само един - да е готова навреме. Спокойно, известният британски майстор готвач Хестън Блументал е намерил решение за проблемите ви, макар че за мнозина кулинари това ще се стори кощунство. Неговият съвет е - сгответе обяда по-рано през деня и го стоплете, когато семейството се събере около масата.

Единственото, което трябва да направите и поднесете на момента, са печените картофи в основно блюдо. Именно тях трябва да направите в последния момент, за да са вкусни. "Организирайте цялата вечеря около тях", съветва Блументал.

И така всички ястия от празничното меню трябва да са готови за поднасяне преди идването на гостите. Не оставяйте нищо за допичане или нарязване. Месото трябва да е извадено от фурната 30 - 40 минути по-рано да "отпочива", както казват кулинарите. Добре е всички зеленчуци - моркови, карфиол, зеле, да са напълно сготвени и само да се притоплят. Всички видове чинии също трябва да са извадени и подредени, така че направо да сервирате.

Ако сте поканили много гости или роднини, трябва ви сериозно планиране. Напишете всичко стъпка по стъпка на лист, като разграфите по дни кога какво трябва да направите и да напазарувате, за да подготвите менюто, къщата и подаръците.

Най-важното е менюто. Направете списък с блюдата, а след това и още по-подробен списък с продуктите за всяко от тях. Най-неприятното нещо е да започнете да готвите и да установите, че ви липсва важна съставка или подправка.

Следващата стъпка е пазаруването. Направете списък, разделен на 4 групи - млечни продукти, месо, зеленчуци и сладкиши. Не забравяйте и съставките за коктейли като лимони например. Около седмица преди празниците купете всички продукти, които са сушени или консервирани.

Ден-два по-рано преместета пуйката или пилето от фризера в хладилника, за да се размрази, ако сте го купили по-рано. Можете да приготвите блатовете за торта, ако сте предвидили такава. Ако искате баклава, направете я няколко дни по-рано и я съхранявайте на студено. Така тя ще поеме от сладкия сироп и ще е още по-вкусна. Всякакви видове чийзкейк също се правят ден по-рано и се съхраняват в хладилника. Студеното ще стегне сладкиша и той ще е удобен за рязане.

Денят преди Бъдни вечер е най-подходящият да купите пресните продукти за вечерята. Започнете да размразявате пуйката, като вечерта я посолите и после я дръжте в хладилника. Ако ще готвите друго замразено месо, извадете го от фризера и го дръжте на хладно в хладилника до пълното му размразяване.

На Бъдни вечер у нас домакините имат доста работа с приготвянето на постните ястия. Не забравяйте обаче месото за празничния обяд на следващия ден. Ако сте решили да готвите пуйка, тя вече трябва да е размразена в хладилника. Следобеда я извадете и я изплакнете от солта. Подсушете я и я обтрийте с масло, а вътре в нея поставете чесън и мащерка. После пак я върнете в покрита тава в хладилника. Ако сте приготвили друг вид месо, извадете го и го нарежете на подходящи парчета за индивидуални порции. След това направете марината за него, залейте го в дълбок съд и го върнете в хладилника, покрито с капак.

На самата Коледа най-приятният момент е разглеждането на подаръците под елхата сутринта, когато цялото семейство се е събрало около нея. Ако обаче искате да седнете на масата около 2 часа на обяд, трябва да се организирате още от 8 часа сутринта. Това е времето, когато трябва да извадите пуйката от хладилника, за да може тя да се темперира до около 10 часа. В този час поставете пуйката в тавата за печене и я подправете с лимон. Наредете необходимите зеленчуци и я сложете да се пече в силно загрята фурна, покрита с фолио. Същото направете и ако сте решили да печете пиле, свинско или телешко месо.

Във времето до 12 часа трябва да задушите останалите зеленчуци за гарнитурата, като подготвите и нарежете картофите в подходящ съд за печене. От време на време поглеждайте печащото се месо, като го обръщате или поливате със сос.

Половин час преди да е готово, махнете фолиото, за да може то да придобие апетитна коричка. Ако приготвяте пиле или стекове, те ще са готови за около 2 часа. За пуйката е необходимо малко повече време, но така или иначе около 1 часа на обяд трябва да я извадите.

Докато месото се пече и вие приготвяте гарнитурите, накарайте и другите членове на семейството да помогнат. Може да подредят масата, да поставят прибори, салфетки и различните видове чаши. Не забравяйте и коледната украса на масата.

Около 12,30 - 13 часа на обяд сложете във фурната картофите, които трябва да са готови непосредствено преди идването на гостите. Сега е времето домакинята да си вземе душ и да облече празничната си рокля. След това наредете предястията и салатите или туршиите и пригответе виното. Около 2 часа картофите трябва да са готови. Сложете ги на горния рафт на фурната, а отдолу пъхнете тавата с месото, за да е топло. Останалите задушени зеленчуци трябва да чакат на печката, готови за притопляне. Около 2 и половина следобед може да сервирате основното ястие на гостите. Сипете си малко алкохол, но внимавайте. Едно голямо питие може да си позволите едва след като сте сервирали десерта, гостите имат нужда от трезва и внимателна домакиня. Е, винаги може да компенсирате вечерта или на другия ден.

 

Други от Хоби

Плочи от дървесни частици ПДЧ (PB) и ПДЧ (МДФ/MDF): Изчерпателно ръководство за разликите и предимствата

Дървените материали се използват широко в строителството и производствените индустрии поради тяхната гъвкавост, достъпност и естетически привлекателен вид

Рецептата на Ути Бъчваров за агнешки бут с песто

Тази година имаме 2 в 1 празници като при изборите, но за разлика от тях, на които никой няма да отиде, хиляди щастливи българи ще се видят с роднините и приятелите си на Великден и Гергьовден

Иван Звездев: Паспортът на вкусното месо - пресен стрък лук, чесън и зелена салата

Бих наблегнал на правилото за подправяне на салата, защото паспортът на агнешкото е пресният стрък лук, чесън и зелена салата, казва Иван Звездев. Последователността е следната: първо се посолява

Топ 5 страни, които консумират най-много кафе

Може би за никого не е учудващ фактът, че кафените напитки са на второ място по консумация в света след чая. Близо 85% от възрастните им се наслаждават ежедневно заради ободряващия и стимулиращ ефект

5 тенденции за луксозните бижута през 2024

Луксозните бижута са символ на елегантност, изтънченост и статус от векове. Днес това също важи, но не само за кралските особи. Бижутата са достъпни за всеки

>