Иванов, Колев и Маджид – борба за власт, пари и стари схеми зад подкупа в спортното министерство

20.12.2023 07:00
Иван Иванов и синът му още са в ареста.
Спортният министър Димитър Илиев с Ариф Маджид през октомври при новината, че София ще е домакин на европейското първенство.
Неделчо Колев е бившият президент на федерацията, който води война с Иван Иванов.

Националите разделени, но вярват, че президентът на федерацията ще осигури нов треньор и добри условия за подготовка

Скандали, борба за надмощие и пари във федерацията по вдигане на тежести вероятно стоят зад корупционния скандал в спортното министерство, научи “24 часа”.

В петък беше арестуван с белязани пари 32-годишният Иван Иванов, който е главен експерт там. Обвинен като негов помагач е баща му Иван Иванов, който тренира националите по вдигане на тежести и е член на управителния съвет на федерацията, която ще организира европейското първенство през февруари в София. Двамата са уличени лично от новия президент на федерацията Ариф Маджид, който сигнализирал КПКОНПИ, преди да предаде исканата от Иванов-младши сума от 62 500 лв. - 5% от финансирането, което спортното министерство отпуска на федерацията.

Това е първият шумен корупционен скандал в спорта, при който има арестувани, белязани пари и интереси за милиони. КПКОНПИ в миналото работи по разследванията срещу бившата кметица на район “Младост”, която вече е осъдена за поискан подкуп от 87 хил. евро. Подсъдими, но не и хванати с белязани пари са и бившите шефове на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Наскоро с 5 хил. лв. беше заловен съдия от Търговище.

Парите за подкупа към чиновника са лично на Ариф Маджид

и не са от средствата, одобрени от министерството за федерацията, които още не са преведени, твърди източник на “24 часа”. Сумата от 1,25 млн. лв. е голяма за финансиране на федерация за спортно събитие, защото министерството има бюджет от общо 5 млн. лв. за всички федерации по това перо. Според запознати от спортните среди подкупът е бил поискан, за да бъде преведена цялата сума, защото е имало вероятност и да е по-малко. Федерацията по вдигане на тежести ще организира европейското първенство през февруари и трябва да плати голяма такса към международната федерация, както и да осигури качествено видеоизлъчване, за да бъде предавано по света.

Банкнотите са белязани от инспекторите в КПКОНПИ, които са контролирали срещата на Маджид с Иванов-младши, на която пачките са предадени. А друг член на федерацията - Марин Милашки, разказва, че треньорът и негов колега от управата на структурата Иван Иванов активно е убеждавал Маджид да предаде парите на сина му, за да няма проблеми с финансирането от държавата в бъдеще.

Любопитното е, че точно Иван Иванов-старши е човекът, който вкара Ариф Маджид в щангите и го подкрепи за президент на федерацията. Иванов дълги години води борба с бившия президент Неделчо Колев, за да го отстрани. 

Ариф Маджид спечели безапелационно изборите за шеф на федерацията още през 2021 г., но бе блокиран от жалби на няколко клуба, както и от този на сина на Неделчо Колев - Милан. Иван Иванов запази мястото си в управителния съвет, както и поста на национален треньор, за което Маджид го подкрепи. Въпреки че Иванов трябваше да освободи поста си, ако Неделчо Колев се оттегли като президент на федерацията, което той направи през 2021 г.

След това Колев реши да отстрани Иван Иванов от треньорския пост на националния отбор, но повечето състезатели се обявиха в негова подкрепа. Част от тях присъстваха и в съдебната зала в понеделник, когато се гледаха мерките за неотклонение на бащата и сина.

Не е тайна, че Иван Иванов е човекът, който контролира процесите в щангите и федерацията изкъсо въпреки новото ръководство.

В отбора има сериозни раздори от месеци. Божидар Андреев тренира единствено при личния си наставник Пламен Братойчев, а голямата ни звезда Карлос Насар - при неговия Илиян Илиев. След смъртта на Илиев и тежката контузия, която претърпя след европейското тази година, Насар тренира сам с помощта на сина на треньора си, а по състезания го води отново Братойчев. За

конфликти между Насар и треньора Иванов

се заговори още в началото на годината, преди Маджид да стане шеф на федерацията. Тогава двамата се принудиха да обяснят ситуацията на съвместен брифинг и отрекоха да са скарани.

В крайна сметка след дълги преговори жалбите срещу избора на Ариф Маджид за президент на федерацията бяха изтеглени и той пое властта през февруари тази година. Тогава обяви, че е наследил тежка финансова криза, като дълговете са за над 250 хил. лв.

Постигнати бяха споразумения с Министерството на младежта и спорта. С него федерацията ще връща по 8000 лв. на месец неправомерно разходвани средства.

Голяма част от дълга е към бившия национал Яни Мърчоков, който има база за подготовка край Асеновград.

Малко след като Маджид зае поста през април, неизвестни блокираха залата на националите в столичния кв. “Дианабад”, като

напълниха ключалката на вратата с моментно лепило

“След като новият президент встъпи в длъжност, се смениха всички ключалки и кодове. Това е направено с цел да бъде блокирана работата на федерацията”, обясни тогава Марин Милашки, който също е член на управителния съвет на федерацията и е един от свидетелите срещу Иван Иванов и синът му за искания и получен подкуп. 

За тежката обстановка във федерацията разказа и звездата на отбора Карлос Насар след ареста на Иванов и сина му.

Докато треньорът и синът му бяха задържани заради корупция, Насар се състезаваше за световната купа в Доха, където спечели първо място в категорията до 89 кг.

При завръщането си звездата на щангите разказа, че е знаел за ситуацията и че всички са били наясно за парите под масата, които се раздават.

“Преминаха се всички граници. Пример е скандалът с Неделчо Колев. Бяха започнали да ни спират заплатите умишлено, тъй като счетоводителят е партия на Иван Иванов. Неделчо Колев спираше заплатата на Иван, те не предаваха отчета и спираха да дават и нашите заплати. След това ни караха да правим видеа, в които да искаме смяна на ръководството. Вменяваше ни се чувство за солидарност”, разказва Карлос Насар.

Явно е било време да се вземат мерки и това е направил Ариф Маджид

Никой от националния отбор не е говорил за това досега, защото нашият спорт дълги години е носил постижения на България и наистина това е много грозен начин, по който да завърши кариерата на един треньор. Всичко това доведе и до разделение в националния отбор. Казват ти: “Ти трябва да си с Неделчо Колев, ти с Ариф Маджид, ти с Иван Иванов”. Допуснаха се много грешки и се надявам под новото ръководство на Ариф Маджид да се избере правилният човек за треньор на националния отбор и да вървят нещата гладко”, каза още шампионът.

Ариф е син на собственика на фирма “Самекс” Заки Маджид, която оперира KFC в България. Притежава и няколко хотела. Строи туристически комплекси по морето и бизнес сгради в София. Търгува с много стоки, включително и оръжия. Синът му Ариф Маджид има 4 дъщери от съпругата си Жасмина, известна от предаването “Сделка или не”. Брат му Лезгин също е в семейния бизнес.

Други от Други спортове

Фюри: Дадоха победата на Усик заради войната в Украйна

"Усик спечели няколко рудна, но аз съм убеден, че спечелих повече. Страната му е във война и хората обикновено застават на страната на тези, които са във война. Вярвам, че спечелих този мач

Петър Стойчев стана първият българин, проплувал протока Молокай в Хавай!

Легендарният български плувец в открити води Петър Стойчев прибави и хавайския проток Молокай към прекосените от него. Ето какво написа той във фейсбук след подвига: "От тъмно до тъмно

Наш борец стигна до схватка за олимпийска квота

Българският национал Магомед Рамазанов направи перфектна серия от победи с техническо превъзходство на олимпийските квалификации по борба в Истанбул, а Миглена Селишка преодоля първите две от общо

Йоана Илиева - от “аз бях най-слабата” до вдъхновение за бъдещето на фехтовката!

Изключи социалните си мрежи и спечели най-нервното състезание, за да стигне до Париж. Сега има не мечта, а цел, защото вярва в нея - олимпийски медал Едно лъчезарно българско момиче през 2023 г

Стилияна Николова спечели историческата европейска купа с първите "крос битки"

На полуфинал с бухалки Стили отстрани Боряна Калейн в българско дерби Стилияна Николова спечели първата в историята европейска купа по художествена гимнастика.  Състезанието се провежда в Баку

>