ЧебуРашките са в състояние “Альошо ми е”. Най-после...

14.12.2023 07:30 Едуард Папазян

"Не съм се радвал така на отрязана ръка от времето на "Междузвездни войни."

Този лаф обиколи българския фейсбук с познатата ни от космическата сага светлинна скорост по повод снимка на отрязана ръка с ППШ (пистолет пулемьот Шпагина) от МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия).

С това беше положено началото на демонтирането и преместването поетапно на един от най-мрачните съветски символи на 45-годишната комунистическа диктатура у нас.

Така че чебуРашките, както аз наричам онези, които носталгират по времената, когато Политбюро на ЦК на БКП два пъти е отправяло молба

България да стане част от "Империята на злото"

(цитатът е на холивудския актьор и между другото американски президент два мандата Роналд Рейгън) като 16-а република на СССР.

По ирония на съдбата десницата на съветския солдат беше отрязана с инструмента флекс, понякога наричан ъглошлайф. А името на този инструмент във времената на развития социализъм в 1/6 от земната суша беше "болгарка".

Просто такива инструменти се произвеждаха в България, главно в ловешкия завод "Елтос", след което масово се изнасяха, както и повечето родни стоки, по "първо направление". Страните от "второто" си имаха "Хускварна" и "Щил".

Всъщност очевидно отрязването на ръката с шпагина беше символичен акт по няколко причини. От години, всъщност веднага след 1990 г., десните хора в София, за съжаление

в момента свити до понятието  "жълтопаветен умнокрасивитет",

смятаха за основна цел. Каквито бяха махането на петолъчката от Партийния дом (днес Народно събрание), на паметника на Ленин от площад "Света Неделя" и взривяването на мавзолея на Георги Димитров.

Именно последното подсказва какво трябва да има там, ако наистина този паметник бъде демонтиран окончателно, в което искрено се съмнявам.

Отсега започват спорове кой да бъде турен на постамента, след като бъдат премахнати фигурите на съветския войник и българските му подлизурковци посрещачи.

Трябва просто да си я има пак Княжеската градинка, като най-много да се сложи една плоча с надписа от соцвреме, който редовно се появяваше на стената на Нотариата до Попа - "Тук ще се танцува".

Но за причините това да стане точно сега и точно така, което - поне за мен, не е съвсем окей.

Първо, мъжката работа пак я свърши жена. Както и притежаващата най-точните сини очи в световната спортна стрелба Весела Лечева заяви открито, че напуска БСП, а мъжете преди нея чакаха да бъдат изключени.

Второ, ситуацията е като танго наобратно. Ще припомня - в популярния танц основната стъпка е две напред, една назад. Сега ситуацията беше две назад и спешно се търсеше една напред.

Двете назад бяха действията на новоизбраната столична власт при протеста на футболните фенове и действията след бурята в София, като и до момента по улиците се виждат следи от двете.

Затова трябваше кризисен пиар,

а какво по-добро от това да стартираш демонтажа на МОЧА с отрязването на ръката с автомата.
Големият въпрос е как ще продължи това. Дали пак ще се тупка топката още 30 години, или наистина паметникът ще бъде демонтиран и предаден на някой музей.

Както и дали тези действия ще преминат в нещо повече - например преименуването на стотиците улици в България, носещи имената на съмнителни руски дипломати.

И освен това - ще бъдат ли премахнати други монументи на МОЧА. Защото част от пловдивчани вече се поздравяват с репликата от "Листопад", но я произнасят "Альошо ми е"...

Други от Лични

Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

Знаете ли, че първият ученик на Христос е обикалял нашите земи?

4 важни български приноса в християнството На великденските празници да си припомним 4 важни факта за позабравената святост на днешните ни земи, за българите и християнството. 1

Православни и католици се бият на Гроба Господен, а мюсюлманите се подсмихват отстрани

Преди много години проучвах една древна ръкописна книга от библиотеката на Православната патриаршия в Йерусалим. Вниманието ми бе привлечено от бележка на славянски език

>