Малките деца на Берлускони са малцинство в империята му, но не воюват срещу големите

13.12.2023 03:00 Виолина Христова, Рим
Барбара заедно с баща си позират с екип на “Милан”.
Луиджи Берлускони с жена си Федерика Фумагали. СНИМКИ: ИНСТАГРАМ
Барбара (вляво) и Елеонора Берлускони

Барбара, Елеонора и Луиджи печелят от инвестиции в стартъп бизнеси

Мнозина помнят как Силвио Берлускони навремето обичаше да разказва почти като виц колко е вярващ най-малкият му син Луиджи, роден през 1988 г. от втория му брак с бившата актриса Вероника Ларио.

“Обаждам се един ден по телефона и ми казват, че Луиджи се моли. След малко пак пробвам и ми отговарят, че още се моли. При третия подобен отговор си викам - ей, ама той отслужва служба.”

“Баща ми все се шегуваше - казваше, че един светец винаги е необходим в семейството”, спомня си най-малкият от синовете и дъщерите на покойния милиардер пред Бруно Веспа, автор на новопубликуваната книга “Злобата и надеждата”.

Днес заедно с двете си по-големи сестри Елеонора (37 г.) и Барбара (39 г.), плод на любовта на баща му с майка му Вероника, Луиджи споделя освен всичко друго и общ бизнес. Тримата заедно наследиха миноритарния пакет акции в семейната империя “Фининвест”, за разлика от двете по-големи деца на Берлускони Марина и Пиер Силвио от първата му съпруга Карла Елвира, които имат 53%. Това обаче не доведе нито до война, нито до размахване на шпаги между наследниците на милиардера, въпреки че той

отреди на кормилото да застанат двете деца от първия брак

“Марина и Пиер Силвио са работили дълги години с баща ни в семейните компании”, оправдава избора на Берлускони Барбара.

“Когато баща ми почина (на 12 юни 2023 г. - б.а.), намерих утеха във вярата. Тя е начинът, чрез който гледам на реалността, на която опирам стойностите и избора си. В нея намирам отговорите на мистерията за живота и смъртта”, казва Луиджи. Малцина знаят, че на младини той ходи редовно на поклонение във френския град Лурд, където придружава болни хора: “Това е едно от онези преживявания, които са част от пътя ти към вярата. Чрез благотворителността получаваш много повече, отколкото даваш. Много често си мисля за думите на баща ми, който цитира свети Августин: “Oт една болка може да се роди добро”.

Когато става баща на две деца след брака си с произлизащата от семейството на текстилен предприемач Федерика Фумагали (34 г.), Луиджи променя перспективата в живота си.

“Семейството и децата са конкретният израз на вярата, те са земното измерение на Божията любов”, казва той. Съпругата на Луиджи, която е негова бивша колежка от университета, днес има компания за организиране на събития в сферата на лукса.

Освен че е най-религиозният в семейството,

Луиджи се смята и за финансовия мозък сред децата

от втория брак на Берлускони. Заедно със сестрите си той притежава в Милано компанията H14, което е съкратеното име на 14-ия италиански холдинг. Той държи  контрола на над 21% от акциите в семейните компании “Медиасет”, “Мондадори” и “Медиоланум”. Подобно на сестрите си, и Луиджи получава образование по метода на Реформаторската педагогика на австрийския философ и езотерик Рудолф Щайнер. Израства в близост до природата, от малък е свикнал да работи с дърво. Този вид школа формира децата на Берлускони и във връзките им с изкуството, музиката, културата, спорта.

Още от средното училище Луиджи показва интереси и способности в сферата на финансите. 19-годишен влиза в управителния съвет на “Медиоланум”, банката на Берлускони. След това стажува в лондонската “Джей Пи Морган” и завършва миланския икономически университет “Бокони”. Още след стажовете в чужбина младият Луиджи и сестрите му Барбара и Елеонора се хвърлят в бизнеса. Инвестират пряко, купувайки миноритарни пакети акции в европейски компании от IT и дигиталната сфера. След това се насочват и към други сектори. H14 се специализира в стартъп компании, инвестициите в които вече се възвръщат с високи печалби. Луиджи се вдъхновява и от историите на хората от света на финансите, от това как разсъждават:

“Баща ми казваше, че един предприемач е длъжен да бъде оптимист”

39-годишната Барбара, която е първото дете от втория брак на Берлускони, се смята от мнозина за бунтовничката в семейството. Втората – Елеонора, пък е посредничката между брат си и сестра си. “Когато Луиджи прекали в споровете, след това ми праща цветя, както правеше и татко”, разказва Елеонора.

Барбара днес е майка на пет момчета от двама мъже. Още 19-годишна тя влиза в управителния съвет на “Фининвест”. По-късно баща ѝ я номинира и за вицепрезидент на “Милан”, на който става и изпълнителен директор заедно с Адриано Галиани – между двамата често прехвърчат искри от ревност, но после всичко това преминава. Барбара днес живее с бащата на три от синовете си Лоренцо Гуериери, който работи в сферата на недвижимото имущество. Семейството ѝ обитава извънградска къща от XIX век  в Макерио, до Милано.

37-годишната Елеонора пък допреди година живееше с британския модел Гай Бинс, от когото има три деца. Като малка тя иска да учи арфа в консерваторията, но майка ѝ предпочита да е близо  до дома им, затова записва класически лицей в Монца. После момичето мечтае да завърши ветеринарна медицина, но в крайна сметка заминава за Ню Йорк, където учи бизнес мениджмънт. Елеонора живее и работи в САЩ, Австралия, Великобритания. Десет години по-късно обаче решава да се върне в Милано. В Лондон завършва курс по гемология, така днес е управителка на фирма за дизайн на бижута и скъпоценности.

В книгата на Бруно Веспа трите деца от втория брак на Берлускони

коментират и страстта на баща си към жените,

както и доста свободното му мислене в тази сфера. “Неговата къща беше винаги отворена. Би било невъзможно, а и грешка да се ограничи този негов начин на живот. Той изпитваше огромно любопитство към хората, намираше добра дума за всекиго. Това беше неговият начин да обича живота, да бъде с всички, независимо дали ставаше въпрос за държавен глава, или обикновен човек. Това беше прекрасната страна от същността му”, казват децата на Берлускони.

И петте му деца сe сбогуват с него в болницата в Милано в неделя вечерта на 11 юни (той почина на следващия ден в 9,30 часа – б.а.).

“Остават ни неговата любов към живота, неспособността му да изпитва злоба и към най-големите си врагове. Не ги обичаше, но не таеше в себе си ненавист и имаше способността да прощава”, заключава Барбара.

Други от Възход и падение

На 20 май рожден ден имат

Мария Габриел, вицепрезидент на Европейската народна партия, бивш вицепремиер и министър на външните работи, бивш еврокомисар  Весела Лечева, двукратен олимпийски медалист

Мария Габриел има и друго име: достойно и видимо поведение на жените в политиката

Тя не успя да стане министър-председател, но начинът, по който влезе и излезе от изпълнителната власт, е повече от поучителен за мъжете. Вероятно бившият ни еврокомисар ще получи шанс да завърши един

Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!

Изпратете в "24 часа" снимки от най-прекрасната нощ: ваши, на мама, татко, баба или дядо, разкажете с малко думи личната си история и тя ще стане част от националната Извадете незабравимите снимки от

Моника Белучи и Венсан Касел пак са заедно – в римска изложба

Снимки на култовия моден фотограф Винсент Питерс, обезсмъртил с камерата си най-красивите звезди от киното и шоубизнеса, са наредени в изложба в Рим от 16 май

Защо Вежди Рашидов е без костюм на бала?

"Аз нямах пари и не можех да си купя костюм. Тогава реших да не ходя на абитуриентския си бал." Така Вежди Рашидов си спомня далечната 1978 г., когато завършва гимназия

>