Пълна промяна - от съветска технология до най-модерен стъкларски завод

10.12.2021 19:57 Самуил Огнянов
Сега с инвестиции от над 400 млн. лева предприятието връща блясъка си на един от най-модерните заводи в световен мащаб и с минимално въздействие върху околната среда.

Инвестират 400 млн. лв. в модернизацията на "Рубин"

Само преди 8 години - през 2015 г., стъкларския завод "Рубин" бе изправен пред реалната възможност да затвори. В онзи момент там функционират руски ротационни машини от седемдесетте години, за които вече липсват резервни части и пещите са отвъд края на своя жизнен цикъл.

Сега с инвестиции от над 400 млн. лева предприятието връща блясъка си на един от най-модерните заводи в световен мащаб и с минимално въздействие върху околната среда.

Инвестиционната програма включва 4 основни етапа, през които се модернизира производството в партньорство с водещите компании в стъкларската индустрия. С подкрепата на Пощенска банка вече са направени вложения за 250 млн. лв., които имат и сертификати за инвестиции клас "А".

Първите резултати са видими и измерими - капацитетът е с 67% по-голям, а с новите технологии ефективността е подобрена с над 60%. Заводът вече има две нови пещи с капацитет 450 тона на денонощие и много по-голяма гъвкавост за различни изделия.

Третия етап на стойност 110 млн. лв. стартира в началото на 2023 година и с него производственият капацитет ще се увеличава с още 300 тона дневно, използвайки най-модерни и иновативни технологии в стъкларската индустрия. При това със значително намаляване на въглеродния отпечатък и икономии на ресурси.

За изпълнението на проекта разказват консултантът Даниел Шипан и изпълнителният директор Георги Пасков.

Даниел Шипан: Стъкларската индустрия има бъдеще и българският "Рубин" е част от него

Д-р Даниел Шипан е управляващ съдружник на CM project ing. - независима консултантска компания с многогодишен опит в международната стъкларска индустрия, специализирани в управлението и инженеринга за мащабни индустриални проекти. Д-р Даниел Шипан има богат опит в международната стъкларска индустрия и е заемал различни позиции като ръководител на научноизследователска и развойна дейност, ръководител на отдели, мениджър на завода и CPO. Компанията е главен консултант на третия етап от модернизацията на плевенския стъкларски завод "Рубин".

- Г-н Шипан, вие сте един от световните експерти в стъкларската индустрия. Какви са тенденции при нея?

- Мога да определя тенденции в стъкларската индустрия като много положителни. Светът осъзнава, че стъклото е напълно естествен продукт, което го прави неутрален при употреба, без вредни последствия за човешкото здраве.

Освен това стъклото може да бъде многократно рециклирано. Това напълно отговаря на целите за намаляване на въглеродния отпечатък в следващите години и стъкларската индустрия е много добър път да го направим. И затова мисля, че стъклото има много добро бъдеще.

- Но производството е енергоемко, ползват се много вода и други ресурси. Как е възможно това да бъде оптимизирано?

- Има редица технологии и инженерни средства за решаване на този проблем. В модерните стъкларски заводи използването на вода е затворен цикъл и на практика консумацията на прясна вода е сведена до минимум. А тази, коята се използва, се пречиства и замърсяванията се отстраняват. Това показва, че по отношение на този ресурс стъкларската индустрия е устойчива в опазването на околната среда.

Що се отнася за използваната енергия, се прилагат редица мерки за максимална ефективност. Сред тях и производството на електроенергия от слънцето, минимизиране на използването на природен газ, рециклиране на стъклото.

Разработват се и технологии за използване на алтернативни горива като зелен водород. Смятам, че индустрията върви по верния път.

- Възможно ли алтернативните горива да се използват в близко бъдеще?

- Да, има много разработки, някои от тях дори вече са внедрени в производството. Така че в близко бъдеще ще използваме водород и повече зелена електрическа енергия.

- В момента сте консултант при модернизацията на българския завод "Рубин". Как стигнахте до работата по проекта?

- Компанията, която ръководя, е създадена да консултира инвестиционни проекти в стъкларската индустрия. Ние имаме архитекти, инженери с различни специалности. Това ни позволява да управляваме проектите по цялостен начин. Работим по цял свят, което ни прави горди. Ние сме известни в индустрията. Така бе направен контакт с нас от "Рубин" за техния инвестиционен проект.

- Може ли да се твърди, че след завършване на проекта "Рубин" ще е сред най-модерните стъкларски заводи?

- Без съмнение. "Рубин" ще има възможността да използва най-добрите доставчици и най-съвременна технология. Ръководството си е поставило за цел да изгради устойчив бизнес, а това наистина означава прилагане на най-модерната технология по отношение на водни системи със затворен цикъл, опазване на околната среда, ефективност на производството, намаляване на използваната енергия.

Всичко това се прилага от най-големите в тази индустрия, а "Рубин" няма да им отстъпва по нищо.

- Ще има ли възможност предприятието да привлече нови клиенти и да предложи продукти с добавена стойност?

- Да, защото клиентите търсят предимно качество. Но и искат произведения продукт да е екологичен. А с модернизацията "Рубин" ще може да произвежда с най-високо качество, като същевременно намали своя въглероден отпечатък.

- Наскоро завършихте проект за модернизация на завод в Италия за 1 млрд. лева. Има ли разлика с това, което правите в България?

- Проектите са сходни по отношение на внедряването на най-добрите практики и технологии, което е гаранция за най-добро качество. Мога да кажа, че при работата с "Рубин" има пряка комуникация, бързи решения, което е много важно за тези проекти.

Георги Пасков: Ние не просто разчитаме да открием подготвени кадри, ние работим, за да ги създадем

- Какъв ефект очаквате от модернизацията на завода в Плевен, г-н Пасков?

- Модернизацията е важна стъпка за нас, защото ще ни даде възможност да привлечем още големи клиенти, които имат възможност да ангажират сериозен капацитет. Така ще гарантираме растеж за предприятието. Благодарни сме на Александър Зорг, а сега и Даниел Шипан, че застанаха зад нас и заедно създаваме площадка на световно ниво.

- Прави впечатление, че повечето компании, които работят по модернизацията на "Рубин", са от Германия. Защо?

- Доверили сме се на най-добрите в индустрията, а те са европейски компании. Изключително сме щастливи, че и те се довериха на нас и подкрепиха "Рубин". Горди сме, че успяхме да привлечем световните лидери като SORG, EMME, BUCHER, SEFPRO, EIRICH и разбира се CM.PROJECT.ING да реализират модернизацията на "Рубин". Проекта се отличава именно и поради факта, че всички машини, съоръжения и материали са произведени изцяло в рамките на Европейския съюз.

Почти цялата продукция е за износ, основните пазари са в Западна Европа.

- Предвид експортната ви ориентираност, важно ли е за предприятие като "Рубин" присъединяването на България към Шенген и еврозоната?

- Изключително важно. Това е от ключово значение и за дейността на „Рубин", предвид факта, че 92% от нашата продукция се изнася за страните в Европейския съюз. Именно затова приветстваме всички усилия на правителството за присъединяването на България към Шенген и еврозоната. То е от решаващо значение за повишаване на конкурентоспособността на „Рубин" на европейския пазар.

- Какви са тенденциите на европейския пазар за стъклени опаковки?

- Заради новите екологични изисквания започва постепенна замяна на пластмасовите опаковки със стъклени. Компании от цяла Европа ни търсят за тази подмяна, но и желанието да запазят визията на опаковката си. Убеден съм, че тези процеси ще доведат до сериозно увеличение на търсенето и ние трябва да сме готови.

Важно е "Рубин" да отговоря на изискванията на клиенти със специализирани асортименти. Поради това сме привлекли специалисти от цяла Европа, които да отговорят на изискванията на клиентите.

Имаме възможност за производство на големи и малки изделия, което истинско постижение в стъкларската индустрия, каза Пасков. Оборудването дава възможност и да се правят по-малки серии продукти, което разширява пазарния дял с клиенти, които не търсят големи обеми.

Значителното пдобряване на енергийната ефективност пък позволявала да се произвеждат продукти на конкурентна цена и високо качество. Доказателство за това е, че през миналата година не сме имали нито една рекламация на нашите изделия от клиентите, казва Пасков.

- Броят на служителите на "Рубин" е близо 500 и нараства предвид разширяването на капацитета. Има ли достатъчно квалифицирани кадри в Северозападна България?

- Ние не просто разчитаме да открием подготвени кадри, ние работим, за да ги създадем. Като част от нашия ангажимент да бъдем в челните редици на технологиите и устойчивостта, внедряването на нови технологии налага паралелен фокус върху образователна програма в Рубин. Нашата Rubin Academy култивира висококвалифицирани експерти в производството на стъкло, с изключителни възможности да се учат от най-добрите в индустрията.

Вече разполагаме със симулатори за възпроизвеждане на производствената среда, позволявайки на нашия екип да се обучава до степен експерти в своите роли, като същевременно дава приоритет на безопасността.Ръководителят на академията, Луис Мигел Морна от Португалия, бивш директор във Vidrala, който вече е част от екипа на "Рубин", има огромен опит именно в тази дейност.

Възможностите за обучение са на много високо ниво, а и хората в региона имат интерес към работните места, поради факта, че средната работна заплата в "Рубин" надхвърля 2100 лева, при около 1400 лева средна заплата за Плевен.

- Какви са основните предизвикателства, пред които е изправено едно производство в Северозападна България?

- Завършването на магистралата до Плевен, където се намира заводът на Рубин, е критичен фактор, който пряко влияе върху нашата логистика и оперативна ефективност. Понастоящем незавършеното състояние на магистралата поставя значителни предизвикателства, включително по-дълго време за пътуване, несигурност, увеличени транспортни разходи и потенциални закъснения в доставката.

Особени трудности се изпитват през зимните месеци, когато има моменти, в които доставките са невъзможни. В сертификатите за инвеститор клас „А" на завършените вече два етапа от инвестиционната програма са предвидени насърчителни мерки, които да облекчат тези проблеми. Има голямо забавяне в изпълнението им, но се надяваме, че с общите усилия на министерство на иновациите и растежа, община Плевен и други ангажирани институции скоро ще се случат.

 

Други от От страната и света

"Мост на Небесата" възпява божиите чудеса под звездите

На 7 и 8 юни фондация "Нашият дом е България" организира благотворителни концерти в подножието на уникалния природен феномен Фестивалът "Мост на Небесата" ще превърне за пети път природния феномен

Мъж пука гуми на паркинг в София

Мъж беше заснет да пука наред гумите на автомобили на паркинг в столичния квартал „Люлин". Кадрите бяха публикувани от една от потърпевшите в социалните мрежи

Общината обжалва решението на съда срещу новата организация на движението в центъра на София

Столичната община е обжалвала решението на Административния съд - София, според което новата организация на движението в центъра на столицата е направена незаконно, без да има основание за промяната

Нови заплахи от ревност към афганистанец и жена му

Почти два месеца след като афганистанец беше пребит с метален прът, а жена му беше гонена и замеряна с камъни - виновници за деянието няма. По техни разкази нападателите са организирана група от мъже

Дете шофира на пътя във Врачанско, майка му го снима

Пореден случай на дете зад волана. Момче шофира по път във врачанско село, а на седалката до него майка му снима видео и го напътства.  Подателят на сигнала твърди

>