Дарина - дъщерята на президента Румен Радев, с главна роля в провокативен филм

09.12.2023 19:30 Мария Начевска
Дарина Радева, Йоана Димитрова и Яра Ходкевич по време на пресконференция за филм-спектакъла на Касиел Ноа Ашер "Сад. Игри по време на Апокалипсис"
Дарина влиза в ролята на една от дъщерите на графиня Монтрьой
Актьорите, сред които и Дарина Радева (най-вдясно) в кадър от филма Снимка: Фейсбук
Касиел Ноа Ашер, Яра Ходкевич, Йоана Димитрова и Дарина Радева (от ляво на дясно) след прожекцията на филм-спекаткъла
Касиел Ноа Ашер първоначално имала идеята това да е театрален спектакъл.

Режисьорката Касиел Ноа Ашер не знаела коя е, когато я избрала за роля в експеримента си по "Мадам дьо Сад"

В един дъждовен ден група млади актьори се събират за репетиции на пиесата "Мадам дьо Сад" от Юкио Мишима. Светът навън е обхванат от предчувствие за настъпващ апокалипсис. Актьорите се впускат в хипнотично изследване на страстта, порока и лицемерието в едно общество, чийто морал е дълбоко подозрителен. Постепенно личните им взаимоотношения се сливат с тези на героите от пиесата. Репетиционната се превръща в затвор, а невинните им игри - в смъртоносни.

Това накратко е сюжетът на провокативния филм-спектакъл "Сад. Игри по време на Апокалипсис" на режисьорката Касиел Ноа Ашер, в който участва и дъщерята на президента Румен Радев - Дарина. Той имаше премиера днес, 9 декември, като ще има прожекция и на 10-и от 20 ч в сцена "Дерида".

Филмът-спектакъл е по мотиви от "Мадам дьо Сад" на Юкио Мишима в превод от Дора Барова.

Първоначално идеята на режисьорката била това да е спектакъл за театър, но заради недостатъчни финанси решила да го трансформира във филм-спектакъл. "Това е направено по-скоро безвъзмездно от всички участници", каза тя. Проектът е заснет в продължение на 22 дни през лятото в централен столичен бар. В него участват още Мартина Апостолова, Йоана Димитрова, Яра Ходкевич и Паоло Лалев.

Пушене, пиене, репетиране, викане и смях - такива сцени включва "Сад. Игри по време на Апокалипсис". В него дори се вижда как героинята на Дарина Радева се целува с друго момиче. Радева и Йоана Димитрова влизат в ролите на дъщерите на графиня Монтриой, която пък е изиграна от талантливата Мартина Апостолова.

Касиел Ноа Ашер избира Дарина Радева за проекта, след като я гледала на един изпит. Тогава режисьорката не знаела, че това е дъщерята на президента, но я харесала заради лицето й, таланта й, но най-вече по усещане. Това разказа самата Ашер на пресконференция след прожекция на филма.

"За първи път се запознах на живо с Касиел в бара, малко се поизплаших в първия момент и си викам: Какво ме очаква?", каза Дарина Радева. Не се отказала от филм-спектакъла, защото по думите й това е много различно и ново за нея. "Прибираш се и си мислиш вече за следващия ден. Слива ти се реалност с пиеса", добавя още тя за ролята си, като признава, че по време на репетициите имало много викане и сълзи, но си струвало.

Филм-спектакълът е заснет не толкова професионално, даже самите артисти също са снимали непрекъснато по време на репетициите. "Целта е да има усещане, че те самите се снимат или има още едно лице, което ги снима", каза режисьорката.

''Имам чувството, че съм била в някакъв сън, в един момент всичко стана едно. За месец това ми беше животът. Процесът беше труден, обаче толкова интересен, че колкото и да сме ревали предния ден, на следващия се връщаш и искаш пак", разказа актрисата Йоана Димитрова.

"Аз изживях началото и края на света тези 22 дни, в които работихме заедно", пък призна Яра Ходкевич. По думите й този проект е огледало и едновременно революция срещу това, което се случва в света и изкуството в момента.

Финалните сцени са снимани накрая. По думите на Ашер трябвало време на актьорите, за да се опознаят, че да се стигне и до сцените с целувките.

"Това е един крайно сложен текст с много подводни камъни", смята Касиел Ноа Ашер. Според нея, този филм-спектакъл няма да бъде разбран. "Не знам дали и аз съм разбрала докрай дали нямам още да разказвам, но текстът не е лесен", добави още тя.

Все още не се знае дали проектът ще бъде представен в кината или театъра. Вероятно ще има следващи прожекции в "Топлоцентрала" и кино "г-8".

Други от От страната и света

Хилари Клинтън: България изпреварва много държави по брой на жени лидери

Правата на жените са незавършеното дело на 21 век, каза бившият държавен секретар на САЩ Правата на жените са незавършеното дело на 21 век. Нашата работа е да обединяваме хората

Потушени са 46 пожара за изминалото денонощие у нас, без загинали и ранени

Потушени са общо 46 пожара в страната за изминалото денонощие, съобщиха от от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) на сайта си

В района на ГКПП "Кулата" са открити 324 950 кутии цигари без бандерол

В Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, е постъпило съобщение от дежурен митнически инспектор в Териториална дирекция Митница София за открито голямо количество цигари

1 загинал и 19 ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Общо 19 души са ранени и един е загинал при пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщават от МВР на сайта си. Станали са 14 инцидента. Това предаде БТА

Кирил Домусчиев: Преодоляването на разликата между половете ще даде тласък на икономиката с 3 трилиона долара

Дори днес гласовете на жените предприемачи остават нечути, време е за промяна, каза бизнесменът и председател на най-голямата работодателска организация КРИБ Хилари Клинтън в София за форума

>