На 95 години адвокат Елена Райчева още я търсят за правни съвети, взе отличие като доайен в Пловдив (Снимки)

06.12.2023 20:11 Радко Паунов
Елена Райчева и двете й дъщери Стела Митева и Велияна Младенова.
Елена Райчева със съпруга си Георги Райчев, който много й помага в професията.
Елена Райчева със своя внук Лео.

Едно малко момиче тича по поляните на Бачково и се наслаждава на красотите около река Чая. Баща му, който е свещеник, възпитава дъщеря си в християнските ценности.

Малката Елена редовно посещава манастира и попива от добродетелите на вярата. Тогава през ум не ѝ минава, че

ще се посвети на правото, което ще практикува до дълбоки старини

Днес, на 95 години, адвокат Елена Райчева не престава да сънува съдебните зали и да се връща назад във времето, когато е защитавала стотици свои клиенти. Учудващо добре изглежда за възрастта си, а мисълта ѝ услужливо я кара да си спомня незабравими случки от впечатляващата ѝ практика.

“Като малка никога не съм мислила, че ще се посветя на правото. Бях дъщеря на свещеник, а в онези години, когато следвах, служителите на църквата бяха на прицел. Още щом записах право в Софийския университет през 1946 г., бях убедена, че ще работя като адвокат”, разказва юристката.

И макар онези времена да не са били леки, тя с охота си спомня за своето студентство и за професорите си Живко Сталев и Стефан Баламезов.

Завършва през 1951 г. и 2 г. по-късно става

първата жена, която постъпва като стажант

в адвокатския колектив в Асеновград. По това време държавният изпит се полагал след стажа. Елена го взема успешно 8 месеца по-късно и същата година се омъжва за адвокат Георги Райчев. На 11 ноември 1956 г. тя се записва в колегията в Пловдив и става първата жена адвокат там.  Началото било трудно.

Да си дъщеря на свещеник през социализма, е по-скоро спънка

в развитието ти. Но Елена не се предава и усърдно работи за името си.

Признава, че съпругът ѝ много ѝ помагал. “Кантората ни беше доста скромна. Няма нищо общо с днешните, които са добре обзаведени. Двамата работихме на една пишеща машина”, връща лентата достолепната юристка.

Адвокат Райчева избира да практикува гражданско право. “Наказателното не ми беше приятно. Само веднъж се явих на такова дело и не ми хареса”, припомня тя.

Отвращава я присъдата на първоинстанционния съд, където обвиняема е 18-годишна ученичка. Тя е изправена да отговаря за убийството на току-що родената ѝ рожба. “Тази нещастна майка беше осъдена, но окръжният съд я оправда, защото експертизата доказа, че детето е било мъртвородено”, припомня адвокат Райчева. Това дело окончателно я кара да се насочи към гражданското право. 

Работи само в адвокатския колектив на Асеновград. До началото на промените там се водят 13 адвокати.  “Имахме доста дела. Обичах работата си и тя за мен се превърна в хоби.

Работих до 80-годишна възраст”,

казва Райчева.

Спомня си, че един от най-натоварените периоди в работата на асеновградските адвокати е бил по времето на т.нар. възродителен процес и голямата екскурзия. Тогава ръководството обещавало премии на тези, които изпълнявали и преизпълнявали плановете. Обещанията обаче си останали на думи.

Всъщност заработените пари от даден адвокат, който изпълнявал и преизпълнявал плана, отивали за друг колега, който изоставал - социалистическа уравниловка.

И точно когато Елена Райчева е в силата си - с много знания, практика и опит, през 1986 г. е пенсионирана заради навършване на възраст. Било издадено разпореждане да не се допуска до каквато и да било адвокатска дейност. Отказва ѝ се достъп до адвокатски колектив, в това число до дела, които е водила, или до документи, съхранявани в архива.

“Такива са били времената”, въздъхва днес тя, без да таи лоши чувства. “Бях леко огорчена, защото забраниха на пенсионерите адвокати да работят.”

Кои са най-паметните моменти в работата ѝ, я питаме. “Ооо, толкова години са минали!

Гражданските дела са разнообразни, сложни

и не могат да се запомнят”, отговаря Райчева.

През 1992 г. тя отново се вписва в Адвокатската колегия в Пловдив и продължава да ходи по дела. Макар и на тези години сега, продължава да дава правни съвети на хора, които я потърсят.

“На младите адвокати, които сега нагазват в професията, препоръчвам да бъдат честни и ще успеят”, съветва юристката. Смята, че пренасищането с прависти не е фатално. “Ще останат само най-способните”, казва тя.

“На мен ми е било много приятно, иначе нямаше да работя толкова години”, казва Райчева.

Сега е обградена от грижите на децата си. Дъщеря ѝ Стела Митева също е адвокат в Асеновград. А внукът Лео Митев реши да се посвети не на правото, а на историческата наука.

Елена Райчева е с 66 години стаж. Тя получи почетен плакет заедно с още трима от доайените на Пловдивската адвокатура - Димитър Будаков - на 90 г., с 56 години стаж, Николай Банков и Галилей Хайверов.

Председателят на колегията Георги Баев поднесе отличията в Деня на адвоката и благодари на доайените за изключителния им пример - за голямата самоотверженост, с която са упражнявали тази трудна и отговорна професия. Бяха прочетени и

поеми, специално написани за четиримата защитници

Творбите са намерили място в албума на Адвокатската колегия от 1978 г. и трогнаха отличените юристи. Висшият адвокатски съвет също удостои колегите си от Пловдив на възраст над 90 г. с парични награди и плакети.

Други от Възход и падение

Ето кой шие костюмите за Dancing Stars

Екипът зад впечатляващите тоалети работи денонощно и поставя 3000 камъка на един от тези на Натали Трифонова Най-големите им гафове били с шал по ръката на Дара, който се оплел около врата ѝ

Дъщерята на Том Круз се отказа от фамилията на баща си

Дъщерята на Том Круз се отказа от фамилията на баща си. 18-годишната Сури е решила да приеме второто име на майка си - Кейт Ноел Холмс.  Не е ясно дали наследницата на Том Круз ще се откаже от

Рекорд - трейлърът на филма за Георги Аспарухов-Гунди с 2 500 000 гледания (Видео)

Трейлърът на филма за иконата на българския футбол и "Левски" Георги Аспарухов - "Гунди - Легенда за любовта" е навъртял над 2 500 000 гледания във всички платформи

Как внукът на Алла Пугачова избяга от войната

Крие, че го мобилизират и 3 дни по-късно напуска Русия пеша с диагноза параноя и полипи в жлъчката Сватбата му през 2017 г. е истински фурор, баба му му подарява вила

Джони Деп подстрига дългата си коса (Снимка)

Скорошна поява на Джони Деп предизвика шока на феновете му заради различния му външен вид. Известният актьор присъства на премиерата на последния си филм с нова визия - с видимо по-къса прическа

>