Нова мода: гъбено кафе – по-малко кофеин, но сте пак бодри и за по-дълго

29.11.2023 06:30 Павлина Трифонова
Гъбеното кафе все още е много скъпо. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Американката Сузане Хамблин много обича кафе. Пие го повече от четвърт век, докато в един момент не открива, че не я ободрява толкова, колкото преди години.

“Правех си по две-три чаши сутрин и когато ги свършех, имах чувството, че въобще не съм пила”, разказва тя пред телевизия Spectrum news. След като стига до заключение, че кофеинът не ѝ действа вече, Сузане започва да търси негови заместители. Попада на информация за кафе с гъби и решава да опита. Открива, че то я прави по-бодра и способна да се съсредоточи върху нещата, които трябва да свърши рано сутрин.

Така постепенно Хамблин се влива в редиците на милионите почитатели на така наречените лечебни гъби, или адаптогени. Информации за благотворното им въздействие върху човешкото тяло са се превърнали в хит в социалните мрежи, въпреки че все още липсват мащабни проучвания за ползата от тях. Но както казват някои диетолози, това не означава, че те не притежават такива. Още повече че се използват за лек и облекчаване на различни здравословни състояния повече от 2000 г. в страни като Япония и Китай.

“Отдавна е известно, че гъбите осигуряват ползи за здравето, тъй като

действат като антиоксиданти

А и имащите здравословни проблеми все повече се стремят да търсят алтернативи на лекарствата чрез специални храни”, казва диетоложката Бет Червони. По тази причина, макар пиенето на кафе с гъби да е сравнително нова тенденция, тя не вижда нищо лошо в нея, особено след като води до намаляване на приемането количеството кофеин, за който е известно, че може да доведе до безпокойство и неравномерен сърдечен ритъм при прекомерна употреба.

Тъй като не става въпрос нито за познатите халюциногенни гъби, нито за такива за готвене, в Англия например вече се организират онлайн курсове за разпознаването им, а също и специални турове за бране. Те са по-скоро с опознавателна цел, отколкото човек да си набере необходимото му количество.

“Гъбеното кафе се прави чрез комбиниране на медицински гъби с кафе на зърна. Гъбите се сушат. След това се добавят към кафе на зърна и се смилат. Получава се прахообразна смес, която се сварява. Към нея може да се добави мляко, кокосово масло, какао или куркума, за да има по-приятен вкус”, разкрива “Форбс”.

Пред списанието диетологът Мери Сабат обяснява, че така получилата се напитка помага за подобряване на умствената дейност и имунитета. Въпреки че има вкус подобен, на обикновено кафе, тя съдържа по-малко кофеин, но осигурява устойчиви нива на енергия, и то без рязък срив, който понякога възниква при пиене на традиционно кафе. Създаването ѝ е следствие от засилен интерес към приемането на гъбени добавки, особено от хора с онкологични заболявания.

“През последните два месеца наблюдаваме 70% увеличение на закупуваните от нас гъбени продукти и не очакваме в скоро време този бум да се забави”, казва пред “Гардиън” Рейчъл Чатъртън от специализирана английска компания за хранителни добавки. Същата е прогнозата и на производител на медицински гъби в Бристъл, който започва да ги отглежда в стари изоставени хангари за жито преди четири години.

Приходите му за последната година са 1,4 млн. паунда и очаква са се удвоят през следващата. Половината от тях идват от продажби на гъбата лъвска грива, която според сайта на фирмата е

полезна за пациенти с лека деменция

и страдащи от хиперактивно разстройство с дефицит на внимание. Тя е и една от най-често използваните за направата на кафе с гъби.

Рейши е другата. Наричат я още божествена гъба, защото от столетия се твърди, че има благоприятно влияние върху различни органи и системи на човешкото тяло, също така може да облекчи умората и да подобри съня. Проучвания върху клетъчните култури и животни са установили, че може да стимулира и противоракова активност на имунитета и да потиска растежа на раковите клетки. “Рейши може да активира естествените клетки, убийци на тялото, които да се насочат към раковите клетки и да увеличат програмираната клетъчна смърт в тях”, обяснява Джузепе Вентурела от университета в Палермо.

Широко използваната в традиционната китайска медицина кордицепс също намира място в набиращата скорост индустрия за производство на кафе с гъби. За нея е известно, че подобрява издръжливостта и тонуса на човек, подпомага дихателната система, стимулирайки белодробната функция и усвояването на кислород.

Всички тези гъби от години се предлагат като хранителни добавки дори в България, но сега производителите на кафе се опитват да ги направят част от по-здравословните негови заместители. Причината е, че новите поколения са далеч по-информирани за

вредата от прекомерния прием на кофеин,

а и са по-загрижени за своето психическо и физическо здраве. Те търсят храна и напитки, които да им осигуряват необходимата енергия, но без да вредят дългосрочно на организма.

Тъй като кафето с гъби е нова мода, то е в пъти по-скъпо от нормалното. Но прогнозите са, че това ще се промени, след като търсенето на медицински гъби нараства и производителите им се увеличават. Прогнозите на английска компания за пазарни проучвания са, че продажбите им в глобален мащаб ще се удвоят през следващите 10 години. В момента те са около 8 млрд. долара годишно.

Други от Сила за живот

Портокаловият сок намалява възпаленията и защитава сърцето

Учените твърдят, че портокаловият сок променя начина, по който хиляди гени в имунните ни клетки функционират. Значителен брой от тези гени участват в механизми, които регулират кръвното налягане

Вечеряйте между 17 и 19 през зимата, за да сте здрави

Консумирайте много кореноплодни зеленчуци, най-добре е да са сурови и небелени за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справяте с вирусите

Диагонална бръчка на меката част на ухото показва риск за мозъка и сърцето

50 г. след детективския нюх на обикновен лекар науката вече е сигурна: чертата е самостоятелен индикатор за нещо, което се случва вътре в тялото и което класически изследвания на парче може да

Ново проучване очертава четири ключови възрасти за мозъка

Учени установиха, че мозъкът преминава през пет различни фази в живота, с важни „преломни точки" на 9, 32, 66 и 83 години. Около 4000 души на възраст до 90 години са били подложени на сканиране на

Проучване: Славата намалява продължителността на живота на музикантите

Ново проучване установи, че славата може да съкрати живота на музиканта толкова, колкото и спорадичното тютюнопушене. Изводите са направени чрез сравняване на данни за известни и по-малко известни

>