От кутията на Пандора изскачат дългове, проблеми в МВР и... рискове от изкуствения интелект

26.11.2023 18:13
Пандора отваря кутията, от която излизат всички злини и болести. СНИМКА: УИКИПЕДИЯ
Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

“Да отвориш кутията на Пандора” означава да пуснеш на бял свят тайни и злини, които са стояли заключени. Така е според гръцкия мит.

В интервю за “24 часа” в сряда вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че действията на полицията на футболния протест миналия четвъртък са отворили кутията на Пандора с нелицеприятни тайни за властта. Неотдавна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък сравни поемането на нови дългове, заложено в проектобюджета, с отваряне на кутията на Пандора и призова финансовия министър Асен Василев да не го прави.

Напоследък фразата се свързва и с британската поп звезда Роби Уилямс. В документален филм за живота и кариерата му, който тръгна по “Нетфликс”, звездата говори за паник атаките си и как “кутията на Пандора се отвори”.

Мнозина сравняват с отварянето на митичната кутия възхода на изкуствения интелект - това може да доведе до катастрофални последици за човечеството.

Точно с опасни програми за изкуствен интелект е свързан един от големите скандали в корпоративния свят през миналата седмица - уволнението на създателя на ChatGBT Сам Алтман като главен изпълнителен директор на компанията OpenAI.

Вицепрезидентът Илияна Йотова: “Действията на полицията по време на протестите отвори кутията на Пандора и една по една започнаха да излизат и други нелицеприятни тайни на властта.

Случилото се в нощта на протестите е резултат от много фактори. Вътрешният министър не счита, че трябва да е отговорен за случващото се на улицата. Вини сегашния главен секретар, а си спомняте, че му пречеше предишният, защото бил президентски човек. Сега кой му пречи?! Къде беше премиерът?! С всичките ми резерви към предишното управление на ГЕРБ не смятам, че в такава ситуация Борисов би отсъствал от публичното пространство точно в нощта на протестите. Дори и заради това, че някога е бил кмет на този град”.

(В интервю за в. “24 часа”, 22 ноември)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: “5% лихва на 2,3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре!

И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата - кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване. Къде са мерките да излезем от 3-процентния дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или поне да е на излишък? Хората в център-дясно разчитат да отстояваме интересите, за които са гласували”.

(По време на конференция на ГЕРБ на 8 ноември 2023 г.)

Капан от Зевс - девойката не устоява, отваря я и болести и злини излизат

Митът за кутията на Пандора давал на древните гърци поуки за слабостите на хората и обяснявал редица нещастия на човешкия род.

Пандора била първата жена. Тя била създадена от няколко богове, а всеки от тях ѝ дал по някакъв дар. Всъщност името ѝ на гръцки значи “тази, която носи всички дарове”.

Въпреки това появата ѝ на земята била с цел наказание на човечеството. След като Зевс взел огъня от хората, Прометей им го върнал. Затова Зевс искал да накаже хората.

Хефест създал Пандора от глина и я оформил до съвършенство, а Афродита ѝ придала женственост. Жената на Зевс - Атина, я научила на занаяти.

Хермес я научил да бъде коварна, упорита и любопитна.

На Пандора била дадена кутия, наречен на гръцки “питос”, а боговете ѝ казали, че съдържа специални дарове от тях, но тя нямала право да я отваря никога. След това Хермес я отвел при Епиметей, брат на Прометей, за да стане негова съпруга. Прометей посъветвал Епиметей да не приема нищо от боговете, но видял Пандора и бил поразен от красотата ѝ, затова веднага я приел.

Пандора се опитвала да укроти любопитството си, но накрая не могла да се сдържи повече - отворила кутията и от нея започнали да излизат всички болести и несгоди, които боговете били скрили в кутията. Пандора се уплашила, защото видяла, че всички зли духове излизат навън, и се опитала да затвори кутията възможно най-бързо, като затворила вътре Надежда.

Такава всъщност била волята на Зевс - той искал да остави хората да страдат, за да разберат, че трябва да се подчиняват на боговете. А Пандора била най-подходящата да го направи, защото била достатъчно любопитна, но не и злонамерена.

Други от От страната и света

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

Кой ще се пребори за Сливенски владика - викарият на дядо Николай или главният секретар на Синода? (Обзор)

Новият митрополит ще бъде избран на 26 май, след като в епархията посочиха имената на Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки Имената на двама епископи от списъка с шестима кандидати за митрополитския

11 жертви и 40 ранени след руски удари по Харковска област

Най-малко 11 души са загинали при обстрел днес в Харковска област в Североизточна Украйна, която от 10 май е обект на нова руска офанзива, съобщиха местните власти

>