Асен Асенов: Държавният резерв е подготвен за всякакви ситуации

24.11.2023 14:25 Самуил Огнянов

Правителството прави всичко необходимо, за да може рафинерията в Бургас да продължи нормалната си работа, включително и при спиране на дерогацията, казва председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"

- Държавният резерв стана на 73 г. на 17 ноември. Успя ли през това време да осигури помощ и сигурност при различни кризи и бедствия?

- Основната функция на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" е да помогне на населението и икономиката на страната при справянето с последиците от различни кризи, природни бедствия, аварии и други. С тази цел е създаден държавният резерв с Указ на Първото Народно събрание и вече 73 години работи в помощ на обществото.

Няма как да бъда конкретен за период от 73 години, но за последните 5 мога да кажа, че сме помогнали на общините Стрелча, Перник, Своге, Карлово, Омуртаг, Свищов, на областите Благоевград, Смолян и Пловдив. Изпращани са материали за подпомагане дейността и на различни ведомства като ГД "Изпълнение на наказанията", Държавна агенция за бежанци, Съвместно командване на силите към МО и дирекция "Миграция", Центрове за трансузионна хематология, Държавни психиатрични болници, Държавни белодробни болници, Домове за медико-социоални грижи за деца и Центрове за спешна медицинска помощ, както и хуманитарна помощ извън страната.

Като количества материали, предоставената помощ за последните 5 години възлиза на над 3 милиона и половина литра питейна вода, над 104 хиляди килограма консервирани храни. Предоставени са и лекарства, медицински изделия, болнично и домакинско имущество - палатки, походни легла, спални чували и комплекти, електрически генератори и други за над 2 милиона лева.

- От какво се оказва, че се нуждаят най-много хората при бедствено положение?

- По наши наблюдения, а и смятам е съвсем нормално и човешко, жизнено важни са храната и водата. Но различните кризи и бедствия носят след себе си различни нужди и агенцията е подготвена да отговори на потребности от различен характер, както при повишена заболеваемост с лекарства и медицински изделия, така и при засушаване с питейна вода.

- В какво състояние е сега резервът, подготвени ли сме за кризи, война, бедствия, аварии и други подобни ситуации?

- Мога да успокоя хората, че сме подготвени за ситуации от всякакъв характер и въпреки ограничения бюджет, агенцията разполага с разнообразни материали и необходимите от тях количества за преодоляване на всякакви кризи, включително и война.

- А подготвени ли сме при радиационна заплаха? Как ще реагира държавата?

- При евентуална криза от такъв характер страната ни е в готовност да реагира чрез всички ангажирани за защита на населението институции, като ДА ДРВВЗ е в състояние да изпълни възложените и задачи. В тази връзка агенцията закупи значителни количества калиев йодид с цел готовност за защита на здравето на населението и незабавна реакция при извънредна ситуация, в случай на ядрена авария.

- При евентуална нова вълна на пандемията на какво да разчитат хората като помощ?

- Агенцията поддържа наличности от различни лекарствени субстанции, които могат да бъдат предоставени на населението за лечение на симптомите. Също така разполагаме с лични предпазни средства и дезинфектанти. В национален мащаб сме в готовност да разгърнем и полеви болници,оборудвани с всичко необходимо за оказване на първа медицинска помощ, включително операционни, хирургични инструменти и др.

- Има ли всъщност специален режим на съхранение на медицинските изделия?

- Да, има. Всяко едно изделие се съхранява според инструкцията на производителя. Осигурени са необходимите условия в базите на агенцията, като влажност, светлина и хладилници за лекарствата, които изискват специален температурен режим на съхранение.

- Как на практика става освобождаването на стоки - хората не могат да поискат директно помощ, кой трябва да го направи - местната или централната власт?

- Съгласно закона, помощ за преодоляване на последствията от бедствие или друг вид криза може да бъде поискана от орган на централната или местна администрация. Това означава, че към нас могат да се обърнат кметове на общини, областни управители, ръководители на министерства и други ведомства на бюджетна издръжка. След постъпване на такова искане агенцията изготвя и внася необходимите документи в Министерски съвет. Въпреки сложната административна процедура, благодарение на натрупания опит и добрата координация между институциите, помощта достига до населението само няколко дни след постъпване на искането.

- Напоследък доста се говори за запасите от горива и нефт. Има ли достатъчно?

- Въпреки ограниченото финансиране агенцията се стреми да поддържа определените инива от горива. Извършва се и непрекъснат мониторинг и се анализира информацията подавана от други ведомства и фирмите, които са задължени да съхраняват горива в полза на държавата, съгласно Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти (ЗЗНН), което осигурява увереност, че при евентуална криза и затруднения в доставките агенцията ще е готова да реагира.

- Ако се спре дерогацията за руския нефт, ще може ли да продължи работа рафинерията в Бургас с количестава от резерва?

- Правителството прави всичко необходимо, за да може рафинерията да продължи нормалната си работа, независимо от външните фактори, включително и спиране на дерогацията. Съгласно своята компетентност агенцията е готова да реагира при нужда, така че хората да не е засегнати от случващото се.

- Колко от запасите трябва да осигури държавата и частните фирми?

- Съгласно нормативната уредба България трябва да съхранява количества, осигуряващи потреблението за 90 дни, като това задължение е разпределено между агенцията и икономическите оператори. Държавата трябва да поддържа запаси за 30 дни, а частните фирми за 60 дни потребление.

- Как се контролират дружествата и какви нарушения има?

- Въпреки големия брой задължени лица и външни съхранители, агенцията стриктно осъществява своята контролна дейност, както по отношение на тях, така и по отношение на съхранителите, притежаващи регистрирани по закона складове. Проверките се осъществяват на място от служители на териториалните ни дирекции. Ежегодно се изготвя план за контролната дейност и съответно график за проверките, също така се извършват внезапни и извънпланови проверки. При установено нарушение се изготвя акт за установено административно нарушение и се предприемат съответните законови действия.

- На какъв период се обновяват запасите и как?

- Една от основните ни грижи е поддържането на материалите в срок на годност и качество, така че да са в готовност за предоставяне на населението във всеки един момент. Агенцията поддържа много широк спектър резерви с различни срокове и специфики на съхранение. Честотата на обновяване на всяка една стока е различна, като зависи от съответния срок на годност на продукта. Стоките се реализират преди изтичане срокът им на съхранение и с получените финансови средства се закупуват нови.

- Къде държите стоките - в собствени складове, или ползвате външни и при какви условия?

- Агенцията разполага със собствени бази за съхранение на различните видове стоки, зърно бази, петролни бази, медицински бази и смесени бази, където се съхраняват индустриални и хранителни запаси не изискващи специален температурен режим. Имаме и сключени договори за съхранение с фирми - външни съхранители, избрани на конкурсен принцип и отговарящи на определени от закона услови, които съхраняват стоки, за които се изисква специфичен режим на съхранение, например млечни и месни продукти.

Други от От страната и света

Главчев предупреди: Резултатите от изборите ще се забавят

Президентът пък приканва кандидатите за ЕП да кажат как ще защитават националния интерес по темата за войната в Украйна За забавяне на официалните изборни резултати предупреди отсега служебният

За първи път жена президент в Северна Македония - професор по право

7 години след Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ пак ще определя политиката на Скопие Северна Македония избра първата жена президент в своята история. А издигналата я националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ

Украйна затяга мерките срещу бягащите от военна служба

Парламентът на Украйна одобри днес законопроект, предвиждащ строги мерки срещу хората, които избягват военна служба, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това стана в момент

Трайчо Трайков се извини за "начина, по който Столична община прави реорганизация на движението"

Бих искал да се извиня за начина, по който Столична община прави реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен"

Търговци: Не фиксирайте цена на хляба, КЗК спря такъв закон (Обзор)

Веригите искат вето от президента Радев и предупреждават, че ако таванът на надценката остане, ще има дефицит на насъщния Сдружението за модерна търговия, в което членуват търговските вериги

>