Людмил Тодоров засне 8 филма за човешката несрета и вярата в абсурда (Обзор)

22.11.2023 23:30 Пенчо Ковачев
Людмил Тодоров

Режисьорът почина на 68 г. след боледуване

На 68 години след тежко боледуване почина Людмил Тодоров, съобщи съпругата му, известната преводачка Златна Костова. Людмил беше всестранен творец - писател, сценарист, режисьор и актьор.

Роден е в Горна Оряховица на 12 януари 1955 г. Завършва английската гимназия в Русе. През 1982 г. се дипломира във ВИТИЗ в специалността “Кинорежисура” като ученик на Георги Дюлгеров и Младен Киселов.

Дебютира през 1987 г. с “Цветове в тъмнината”. Следват още седем изключително качествени ленти.

През разделната 1989 г. излиза филмът “Бягащи кучета”. Героите му са млади хора, които все по-често разбират, че това, което вършат, няма никакъв смисъл. Постепенно изпадат в апатия и се затварят в себе си. Какво може да ги накара да излязат от това състояние?

Година по-късно по време на започналия преход Людмил Тодоров прави филма “Любовното лято на един льохман”. Четирима приятели живеят в свой свят в изоставена рибарска хижа на пустинен плаж. След 10 години отново се връщат, но вече са трима - един от тях се е самоубил. С какво ще се промени животът на останалите трима?

Филмът “Приятелите на Емилия” (1996) се състои от няколко новели, чрез които режисьорът прави портрет на новото поколение. “Двама мъже извън града” (1998) е първият и последен опит на Людмил Тодоров за екшън, заснет по едноименния разказ на Владо Даверов, в който герои са новобогаташи, мутри и наемни убийци.

Следват трите най-силни филма на режисьора Тодоров: “Емигранти” (2002), “Шивачки” (2007) и “Миграцията на паламуда” (2012). В първия сърежисьор на Людмил Тодоров е Ивайло Христов. Двамата изследват живота на трима младежи, които са потопени в духовна, семейна и социална емиграция. Те търсят спасение в истинското емигрантство, но то не е никак лесно.

Героините на “Шивачки” са три момичета, които идват от провинцията, за да превземат столичния град. Но всичко в него си има цена. Ще могат ли момичетата да я платят? Режисьорът откри за българското кино три млади красиви актриси - Александра Сърчаджиева, Елен Колева, Виолета Марковска.

Последният филм на Людмил Тодоров е “Миграцията на паламуда”. Режисьорът отново потъва сред човешката несрета и вяра в абсурда. Както винаги - с естествена наивност и доброта. Във филма последната си роля изигра Велко Кънев.

Людмил Тодоров се е снимал и като актьор в 4 филма. Автор е на три книги.

Други от От страната и света

Две коли се сблъскаха по пътя между Места и Добринище, има пострадали

Възстановено е движението по пътя между Места и Добринище след пътен инцидент между два леки автомобила, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. По-рано днес следобед от агенцията съобщиха

Започна записването за участие в традиционния фолклорен събор „Златната гъдулка“

Община Русе започна да приема заявки за участие в 54-рия Фолклорен събор „Златната гъдулка", който ще се проведе на 30 юни от 9 ч. на открита сцена в Парка на младежта

Заявления за подвижна избирателна урна и за гласуване по настоящ адрес ще се приемат до 25 май в Русе

Във връзка с произвеждане на предстоящите на избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 09.06.2024 г., Община Русе уведомява, че до 25 май 2024 г

Разбиха наркооранжерия в София

Иззет е над килограм марихуана Специализираната операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена на 17 май. Действията са осъществени от служители на Пето РУ

Окончателно. 7 г. затвор за "мозъка" на инсцениран грабеж на инкасо автомобил с 360 000 лева

ВКС определи окончателните присъди на трима подсъдими за инсцениран грабеж на инкасо автомобил през 2017 г.   Основният извършител Явор Георгиев ще изтърпява 7 г

>