Кметът на Ловеч търси изход от водната криза

21.11.2023 12:22 Росица Христова
Страцимир Петков КАДЪР: Фейсбук/Милко Недялков

Кметът на община Ловеч Страцимир Петков организира работна среща по проблемите на водоснабдяването във връзка с перманентните му прекъсвания. Тревожна е перспективата, тъй като декември по прогноза се очертава като месец без много валежи и с ниски температури, а всичко това допълнително усложнява дейността на "ВиК" АД и общината може да влезе в нова криза за вода.

В срещата взеха участие депутатите Николай Дренчев и Искрен Арабаджиев (вторият се включи онлайн), от "ВиК" АД Ловеч участваха директорът инж. Данаил Събевски и инж. Иван Чулев. В срещата участва и заместник-кметът Петър Маринов. Всички те се обединиха около следните идеи и становища.

Водоснабдителна група "Черни Осъм" е от 1969 г. и голямата част от трасето минава през община Ловеч, но тръбите са напълно амортизирани и се налага да се изгради ново трасе. Има един проект с количествено-стойностна сметка за Ловеч и Плевен за близо 200 млн. лв., но той е остарял.

Как може да се тръгне към разрешаване на кризата с водата - това разясни след срещата кметът Страцимир Петков.

Дългосрочният план включва изграждането на ново трасе (около 70 км.) в близост на сегашния магистрален водопровод, тъй като подмяната на тръбите ще отнеме много време. Изграждането може да стане само със средства от държавния бюджет - ако не с предстоящия, то със следващия.

В краткосрочен план се иска в бюджета да се заложат средства за първоначално хидрогеоложко проучване на няколко терена в общината, където има вероятност да се открият допълнителни водоизточници, които да са в помощ на системата.

В най-компрометираните участъци по селата, където мрежата е изключително остаряла, трябва да се подменят тръбите. Такива са селата Къкрина, Прелом и Малиново.

Пак с цел намаляване на загубите на вода трябва да се вземат спешни мерки за някои отклонения в горната част на Ловеч (отклоненията са на малка дълбочина и са с етернитови тръби). При преминаване на тежка техника те се пукат и загубата на вода е значителна.

Участници се консолидираха около тези спешни точки. Двамата депутати са поели ангажимент да лобират в парламента за отпускане на средства. Очакванията са общините да имат по-голямо финансиране за проекти от новия бюджет.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 10 май - Няма край оная 32-годишна сага за гарсониерата в "Люлин"

Само в "24 часа" на 10 май четете: Избирателите се умориха да настъпват една и съща мотика, но 85% чакат друг да е спасител и виновник - интервю със социалния психолог доц

Как да познаете дали от високомерие не саботирате успеха си

То ви пречи да получите ползи от другите, защото изначално приемате, че нямат какво да ви дадат "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Челна катастрофа между бус и тир на пътя Ботевград - Мездра, 9 са пострадалите (Снимки)

Челна катастрофа между бус и тир е станала малко преди 20 ч. на път Е-79 в отсечката Ботевград – Мездра, след с. Новачене в посока Мездра. От Спешна помощ потвърдиха за инцидента и заявиха

След потопа - в Плевен издирват във фейсбук номерата на колите си

Над 50 л/кв. м за час наводниха къщи, пропадна асфалт Жълт код за силен вятър в Източна България днес Наводнени къщи, хора без ток и паднали дървета оставиха след себе си обилните дъждове в

Кандидат за депутат не спря за проверка на пътя, отказа тест за дрога

Кандидат за депутат не спря на полицията за проверка на пътя, а след това отказа тест за дрога. Около 21,00 мъжът оказал да спре на екип на Специализираните полицейски сили и бил преследван  в

>