“Рубин” – модерен, зелен и с устойчив бизнес

20.11.2023 10:12 Самуил Огнянов
Изпълнителният директор на “Рубин” Георги Пасков заедно с инж. д-р Даниел Шипан - управляващ съдружник и CEO CM project ing.
Изпълнителният директор на "Рубин" Георги Пасков заедно с инж. д-р Даниел Шипан - управляващ съдружник и CEO CM project ing.
Производството по световни стандарти привлича нови клиенти. С това се осигуряват проекти с висока добавена стойност чрез специализирани асортименти.

С инвестиции за 400 млн. лв. заводът за стъкло увеличава многократно капацитета си

Вече и в България няма голяма фирма, която да не осъзнава, че зад трите букви на абревиатурата ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление) се крият всъщност най-важните цели на една компания - бизнесът ѝ да пази околната среда, да подпомага развитието на социалната среда и да управлява етично процесите и хората.

Отдавна няма съмнение, че и потребителите стават все по-взискателни. Още повече че по силата на евродиректива ESG скоро ще стане част от отчетите на бизнеса - през 2026 г. за големите фирми, а година по-късно и за средния и малкия бизнес. И тези, които не спазват ESG стандартите, все по-трудно ще намират финансиране и клиенти. 

В България има дружества, които не чакат задължителните срокове. Пример за това е заводът за стъкло “Рубин” в Плевен. Само преди 8 години - през 2015 г., предприятието бе изправено пред реалната възможност да затвори. В онзи момент в завода функционират руски ротационни машини от седемдесетте години, за които вече липсват резервни части и пещите са отвъд края на своя жизнен цикъл.

Сега с инвестиции от над 400 млн. лева предприятието връща блясъка си на един от най-модерните заводи в световен мащаб и с минимално въздействие върху околната среда. 

Инвестиционната програма включва 4 основни етапа, през които се модернизира производството в партньорство с водещите компании в стъкларската индустрия. С подкрепата на Пощенска банка вече са направени вложения за 250 млн. лв., които имат и сертификати за инвестиции клас “А”.

Първите резултати са видими и измерими - капацитетът е с 67% по-голям, а с новите технологии ефективността е подобрена с над 60%. Заводът вече има две нови пещи с капацитет 450 тона на денонощие и много по-голяма гъвкавост за различни изделия. 

В началото на 2023 година стартира третият етап, с който производственият капацитет ще се увеличи с още 300 тона дневно, използвайки световни и най-модерни технологии в стъкларската индустрия. При това със значително намаляване на въглеродния отпечатък и икономии на ресурси. Накратко - заводът ще произвежда повече и по-качествено, използвайки по-малко суровини.

Всичко това се случва в партньорство с водещите световни компании в стъкларския бизнес - Sorg Feuerungsbau und Service, Excelsius Global Services, EME и Nikolaus Sorg Co.KGс. На тях са поверени проектирането и строителството и на третата пещ, която ще е едно от най-модерните съоръжения при производството на стъклени изделия. Гордост за екипа и гаранция за качество е фактът, че всички машини и съоръжения, които са част от проекта, са произведени в Европейския съюз.

Производственият процес включва и интеграция на иновативни технологии, в това число значително ниво на роботизация и изкуствен интелект, който позволява по-прецизен и ефективен контрол.

Последният завършен проект на германските компании е завод на швейцарската “Ветропак” в Италия на стойност над 1 милиард лева. А българският “Рубин” май ще е по-модерен. 

Производството в завода е непрекъсваемо и, характерно за стъкларския бизнес, енергоинтензивно. От ръководството на завода посочват, че са дълбоко ангажирани с ефективността и изграждането на устойчив бизнес с пълноценно използване на ресурсите. Поради това прилагат редица иновативни методи за намаляване на въглеродния отпечатък и в подкрепа на устойчиви практики.

Една от тях е хибридният характер на пещта, която може да намали консумацията на газ с над 30% и съответно вредните емисии чрез допълнителен електроподгрев.

Друг пример е събирането на дъждовна вода за производствения процес. Но не е само това - вече използваната вода се преработва и отново става ресурс. 

Енергийна ефективност се постига със собствено производство на ток. В завода има инсталирана 2 мегавата фотоволтаична мощност с план да се разшири до 10 мегавата, с което ще покрие изцяло енергийните нужди на предприятието и ще намали още въглеродните емисии. Допълнителна стъпка в тази посока е оптимизираното потребление на газ с най-съвременна технология. 

За намаляване на отпадъците и на суровините заводът използва рециклирането на стъкло. То се топи при по-ниска температура от свежите суровини, което означава, че се използва по-малко енергия в производствения процес, а това допълнително намалява въглеродния отпечатък. Нещо повече - за всеки тон рециклирано стъкло се спестяват до 1,2 тона суровини. От “Рубин” посочват, че този процес въплъщава ангажимента към производствен модел с нулеви отпадъци, устойчивост и ефективност.

За осигуряване на най-високо качество и оптимално рециклиране е създадена и модерна лаборатория за химически анализи.

Тя е оборудвана с най-новите технологии, които позволяват да бъде анализиран химичният състав на всички суровини, в това число и на различни видове стъкло. Така в производството се използват суровини без компромис в качеството на крайния продукт. 

Проблем за “Рубин” остава логистичната свързаност. Завършването на магистралата до Плевен е критичен фактор, който пряко влияе върху оперативната ефективност на предприятието.

Забавеното строителство на “Хемус” поставя големи предизвикателства, сред които по-дълго време за доставки на продукцията и евентуални закъснения, несигурност, увеличени транспортни разходи. Особено трудно става през зимните месеци - тогава има моменти, в които доставките са просто невъзможни.

Завършването на магистралата ще е от полза не само за стъкларския завод, но и за цялата икономика, особено в Северна България. Текущите ремонти, които са в ход и ограничават движението, допълнително усложняват превозването на произведената продукция. Държавата е поела ангажимент да осигури имот с подходяща локация, на който да бъде изградена открита складова площадка. Тя ще улесни логистиката и ще реши част от проблемите през зимата. Засега обаче такъв имот още не е предоставен, но от “Рубин” очакват от държавата да се случи. 

В държавния сертификат за инвестиция клас “А” е предвиден ангажимент и за ремонт на двата основни пътя до индустриалната зона на Плевен. Те са ключови не само за оперирането на “Рубин”, но и за привличането на други инвестиции в града. Към настоящия момент ремонтът е одобрен, от завода се надяват, че в обозримо бъдеще ще бъде и направен.

Приходите се вдигат 3 пъти, а заплатите са много над средните

Ефектът от инвестициите в модернизацията на “Рубин” може да се види и през финансовите резултати. През 2022 г. приходите са над 138 млн. лева, което е два пъти и половина повече на годишна база. Част от ръста се дължи на по-високите цени на изделията, но основен фактор е, че вече се произвежда по световни стандарти, което привлича нови клиенти. С това се осигуряват проекти с висока добавена стойност чрез специализирани асортименти, а не само производство на стандартни опаковки. Към момента предприятието е изцяло експортно ориентирано, с над 96% износ.

“Рубин” е един от големите работодатели в Северна България. Предприятието осигурява работа на над 400 души, като ще бъдат назначени още 150. Средната работна заплата е над 2100 лева и доста по-висока от средното възнаграждение в Плевен, което е малко над 1400 лева. 

Изпълнителният директор Георги Пасков е особено горд с “Академия Рубин” за професионално развитие, предназначена да култивира висококвалифицирани експерти в областта на производството на стъкло.

Академията има за цел да направи гладък прехода към иновативните технологии, които се внедряват, и членовете на екипа да получават уникални възможности да разширят своите умения, като се учат от най-добрите професионалисти в индустрията. Развитието и ръководството на академията е поверено на изключителния професионалист с богат опит Луис Мигел Морна от Португалия, бивш директор във Vidrala, който вече е част от екипа на “Рубин”.

Академията е ангажирана както с обучението на всички работещи в завода, така и на всички нови 150 души, една трета от които вече са назначени и се подготвят за старта на новата мощност.

Други от От страната и света

Монтана е домакин на националното шахматно турне "Асеневци"

KAMEЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА За трета поредна година Монтана е един от 40-те града в страната, домакин на националното шахматно турне "Асеневци". Утре, 9 май, в Младежкия дом ще се проведат уроци и игри за

Гордана Силяновска води при обработени 25% от резултатите на изборите в Северна Македония

При обработени 24,86 процента от резултатите на избирателните секции в Република Северна Македония кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска получава 62,37 срещу 30

Синът на Андрей Луканов - Карло, ще се бори за депутат от листите на Григорова

Мая Манолова срещу Таня Дончева - досега партньорки, Гешев срещу Васил Божков в София. И Етиен Леви кандидат  Синът на бившия премиер Андрей Луканов - Карло

Соларите изместиха ядрената централа, трети ден дават 50% от тока ни

Заради бурното им развитие се оказва, че АЕЦ "Козлодуй" е свила печалбата с 38 млн. лева Трети ден фотоволтаиците дават над 50 или близо до 50% от електроенергията, която потребяваме

ЕС не може да си върне 14 млрд. евро, раздадени неправомерно

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014 - 2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата. Голям проблем е и събирането на тези средства

>