Мъже, които често ползват мобилните си телефони, имат по-малко сперматозоиди

19.11.2023 07:00 Любомира Николаева

Това твърди швейцарско проучване. Но учените не установяван носенето на апарата в джоба на панталона да влошава параметрите повече

По-честото използване на мобилен телефон се свързва с по-ниска концентрация на сперматозоиди и понижения им общ брой. Изводът е от ново проучване на екип швейцарски учени от Женевския университет и университета на Базел. Техните заключения правят крачка напред в оживения през последните години дебат за ефекта на джиесемите върху мъжката плодовитост.

Мярката на учените за интензивно използване е повече от 20 разговора и съобщения общо на ден. 

Големият брой участници в изследването придава тежест на резултатите. Общо 2759 мъже на възраст от 18 до 22 години са били анкетирани относно използването на мобилния си телефон и изследвани. Подборката е направена без предварително познаване на техния статус на плодовитост.

Младите мъже са предоставили проба от сперма и са попълнили подробен въпросник за здравето и начина си на живот, включително броя на часовете, които са прекарвали с мобилните си телефони и къде са ги поставяли, когато не ги използват.

Изследванията показват повишен риск концентрацията на сперматозоиди и общият им брой да бъдат съответно 30% и 21% под референтните стойности на Световната здравна организация за фертилни мъже.

От двустъпковото изследване има и добри новини.

Лошите резултати намаляват във втората част на периода. Учените обясняват наблюдаваната времева тенденция като ефект от прехода към нови технологии и съответното намаляване на изходната мощност на мобилния телефон. Любопитно е, че повече от половината мъже (56,5%) са използвали телефоните си по-малко от веднъж седмично между 2005 и 2007 г., в сравнение със само 5% през 2015 - 2018 г.

Не са наблюдавани и последователни връзки между използването на мобилен телефон и подвижността на сперматозоидите или морфологията на спермата. Тези показатели са важен елемент при комплексната оценка на репродуктивните възможности.

Също така не е установено, че държането на мобилен телефон в джоба на панталона е свързано с по-ниски параметри на спермата. Другите възможности за предполагаемо безопасно носене били в някакъв вид чанта или в джоба на връхна дреха или риза.

Увеличен брой хора са засегнати от стерилитет през живота си според новия доклад, публикуван тази пролет от СЗО. Около 17,5% от възрастното население - приблизително една на всеки 6 двойки в световен мащаб, искат, но не успяват да създадат бебе.

Новите оценки сочат малки различия в разпространението на безплодието между регионите. Процентите са сравними за страните с високи, средни и ниски доходи. Това показва, че тенденцията е голямо предизвикателство за здравето в света.

Все пак се забелязва разлика. Разпространението на стерилитета през целия живот е 17,8% в страните с високи доходи и 16,5% в страните с нисък и среден стандарт на живот.

Медицината приема като критерий за репродуктивни затруднения невъзможност за зачеване на дете след 1 г. редовен секс без контрацепция. Критерият за двойки, които искат бебе в по-късна възраст, е 6 месеца. След такъв период е препоръчително да се направи консултация със специалисти. Причината е, че с годините възможностите за зачеване при жените намаляват, след 35 години - много по-бързо.

Паралелно изследване, публикувано в списанието Human Reproduction Open, установява, че преките медицински разходи, плащани от двойката за цикъл инвитро оплождане, често са по-високи от средния годишен доход в страните с ниски и средни доходи.

Половината от клиничните фактори за стерилитет се дължат на мъжа, но причината за лошото качество на спермата остава недостатъчно разбрана.

През последните десетилетия се съобщава за значителен спад в броя на сперматозоидите. Липсва обаче безспорно доказване на възможните причини. Има единомислие само в преценката, че става дума за комплексни фактори. Със спада със сигурност са свързани различни предпоставки от околната среда и начина на живот. Към момента доказателства има за неблагоприятно повлияване от затлъстяването, пушенето, многото алкохол, психологическия стрес.

Много обсъждано е и дали и как влияят мобилните телефони.

Използването на джиесеми се е увеличило значително през последните десетилетия и има нарастваща загриженост относно възможните вредни ефекти на радиочестотните електромагнитни полета, излъчвани от тези устройства, върху човешкото здраве и особено върху репродуктивните функции. Изследванията, оценяващи тази връзка, са или експериментални (върху гризачи и човешка сперма), или наблюдателни.

Швейцарското проучване допринася с данни от реални медицински тестове и анкети. Оказва се, че често използващите джиесеми (над 20 пъти на ден) са малко по-млади в сравнение с мъжете, които говорят под 10 пъти на ден или по-рядко. Освен това в групата на максимално използване се оказват мъже с по-високо тегло и съответно по-висок индекс на телесна маса. Сред тях имало и повече пушачи и любители на алкохола.

Други от Сила за живот

Как да се отървем от солта, която ни убива

В Япония изобретиха лъжичка, която овкусява храната безопасно, но и повече подправки вършат работа Японски гигант за производство на напитки съобщи наскоро, че започва да продава електрическа лъжица

Учени разработват гел против махмурлук

Първоначалните тестове при мишки предполагат "обещаваща стратегия за ефективна детоксикация на алкохола" Гел, направен от млечни протеини и златни наночастици

Турбуленцията: Какво биха искали да ни кажат пилотите

Тя е като каране с моторна лодка в развълнувано езеро или като шофиране по неравен път - може да е досадно или неудобно, но няма страшно, успокоява хората опитен експерт в авиацията За самолета няма

Римляните са го измислили – създават луксозен спа център около изворите на Хисаря

Превръщат града в най-големия комплекс за процедури в източните провинции на империята По химичен състав водата е много лека, алкална и се използва за лечение чрез пиене и чрез къпане Един от

Правиш упражнения, а “помпаш” и мозъка - учени казаха как става

Никога не е късно да започнете - спортът предпазва от свързаната с възрастта загуба на мозъчна тъкан по време на стареенето Мускулната дейност подобрява едновременно физическото здраве и умствената

>