10 храни, които ще подсилят имунитета ни през есента и зимата

10.11.2023 07:13
Ябълки Снимка: Pixabay

Важно е да се грижим за здравето си през цялата година, но за да избегнем досадните настинки и грипа е добре да засилим имунитета си на прага на зимата. Ето кои храни ще ни помогнат:

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове - портокали, лимони, грейпфрут и др. съдържат голямо количество витамин С, който предпазва от остри вирусни инфекции и настинки.

Витамин С е известен със своите антиоксидантни свойства и способността си да подобрява имунната функция.

Тиква

Тиквата съдържа високи нива на антиоксиданти, като бета-каротин, витамин С и витамин Е. Тези антиоксиданти помагат да се намали възпалението в организма и предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.

Броколи

Броколите са богати са на витамини A, C и E и фибри. Антиоксидантите в тях поддържат имунната система в добро здраве, кожата жизнена и млада, и се борят със свободните радикали, причиняващи злокачествени изменения в клетките.

Чесън

Чесънът съдържа алицин, който има антибактериални и антивирусни свойства и може да помогне за борба с инфекции. Сред най-важните му ползи за здравето са имуноподдържащото и антираково действие, както и способността му да помогне за контрол на кръвното налягане.
Ябълки

Богати са на фибри и витамин C, които помагат за поддържане на здрава имунна система.

Спанак

Спанакът е богат на витамини и минерали. Той е отличен източник на витамин А, който спомага за здравословното зрение и поддържа имунната функция. Съдържа и значителни количества витамин С - антиоксидант, който подпомага производството на колаген, укрепва имунната система и подобрява усвояването на желязото.

Моркови

Морковите правят чудеса за засилване на имунната система чрез увеличаване на производството и работата на белите кръвни клетки. Така те изграждат устойчивост при различни видове инфекции, предава Дарик нюз.

Ядки и семена

Суровите ядки са отличен източник на есенциални хранителни вещества, сред които минерали, витамини, протеини и полезни мазнини.

Червено месо

Червено месо е едно от най-ефективните средства за укрепване на имунитета. То съдържа витамин B12, желязо и цинк, които са важни за здравето.

Мед

Медът е един от най-лечебните природни елексири. Той не само засилва естествените защити на организма ни, но и спомага растежа на клетките, осигурява ни жизненост и тонус. Отличава се с мощни противовирусен, бактериоциден, бактериостатичен и антирадиационен ефект.

Други от Сила за живот

Портокаловият сок намалява възпаленията и защитава сърцето

Учените твърдят, че портокаловият сок променя начина, по който хиляди гени в имунните ни клетки функционират. Значителен брой от тези гени участват в механизми, които регулират кръвното налягане

Вечеряйте между 17 и 19 през зимата, за да сте здрави

Консумирайте много кореноплодни зеленчуци, най-добре е да са сурови и небелени за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справяте с вирусите

Диагонална бръчка на меката част на ухото показва риск за мозъка и сърцето

50 г. след детективския нюх на обикновен лекар науката вече е сигурна: чертата е самостоятелен индикатор за нещо, което се случва вътре в тялото и което класически изследвания на парче може да

Ново проучване очертава четири ключови възрасти за мозъка

Учени установиха, че мозъкът преминава през пет различни фази в живота, с важни „преломни точки" на 9, 32, 66 и 83 години. Около 4000 души на възраст до 90 години са били подложени на сканиране на

Проучване: Славата намалява продължителността на живота на музикантите

Ново проучване установи, че славата може да съкрати живота на музиканта толкова, колкото и спорадичното тютюнопушене. Изводите са направени чрез сравняване на данни за известни и по-малко известни

>