От фейсбук любовта на Калин Вельов и Ирина се изкачва до най-високия язовир на Балканите

03.11.2023 19:27 Мария Райчева
Филип Аврамов и Христина Димитрова кумуват на Калин и Ирина. СНИМКА: ВАЛЕНТИН ИВАНОВ
Кучето Декстър винаги е с Калин и Ирина по време на походите в планината. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
С Филип Аврамов имат вече пет авторски песни.
С Нина Николина правят концерти из цялата страна. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Калин Вельов и шоуто “Амазония”
С певицата Иреня Васкес

 

Калин и Ирина се запознават във фейсбук преди три години. Първите им срещи вместо на кафе или вечеря са в планината. Музикантът я води на поход до Мусала, който рекламната специалистка никога не е изкачвала. Тя му отговаря с 5-дневен преход на коне в Родопите. След това Калин ѝ показва колко красив е язовир “Голям Беглик” в Родопите, близо до Батак, където прекарват цяла седмица, карайки колела и каяци.

“Беше приказно!”, признава музикантът и на третата година точно на това място, след велопреход до родопската махала Мандрите, високо в планината, на 1528 метра надморска височина, стиска в ръка годежен пръстен. Ирина е повече от изненадана, защото двамата не са обсъждали бъдещето на своята връзка, и изобщо не подозира, че ще се наложи да избира между Да или Не.

От седмица Калин Вельов и приятелката му Ирина Вълкова, вече Вельова, се изкачват още по-високо - станаха семейство под връх Калин, който е на 2667 метра надморска височина, близо до едноименния язовир, който пък е най-високият на Балканите.

Избират за сватбата планинското село Патра, родното място на бащата на музиканта. То е специално и любимо на двойката. Венчавката е в малката църква “Св. Харалампи”, най-близката до Рилския манастир. След гражданския ритуал събират 35 свои близки в хан, кръстен на много красив водопад - “Дяволските води”, който се чува наблизо. По-нататък вероятно ще празнуват и с повече приятели.

Кумове им стават актьорът Филип Аврамов и приятелката му Христина Димитрова.

“С Филип сме като братя, той е много специален човек в моя живот. С Христина се намериха преди няколко години, тя е изключително забавна и интересна и с нея станахме близки. С Ирина решихме, че те двамата са хората, с които бихме искали да се свържем като семейство. Именно и благодарение на тях сватбата ни стана различна, интересна и весела. Сега, като гледам снимките, всички гости са уловени как се смеят”, разказва Калин Вельов.

Среща Филип на снимките на филма “Бартер”, в който актьорът е с главна роля, а музикантът - с второстепенна. В лентата тогава

участва и Татяна Лолова и за Калин това е голямо преживяване

В семейство Вельови има и трети - кучето Декстър, което е винаги с тях на преходите в планината. Присъства и на сватбената церемония. Ирина го осиновила, преди да се запознаят, но Декстър приема Калин като главата на семейството, усеща мъжката енергия и без ръмжене му се подчинява.

Ирина е далеч от музиката. Работи в рекламна агенция, интересува се и от компютърно програмиране и дори в момента е избрала такъв курс на обучение. Но е меломан, ходи на повечето от концертите на своя съпруг и има сериозно отношение към изкуството. Засега Калин Вельов е оставил политиката на заден план. През 2020 г. влезе в парламента като депутат от ГЕРБ. Днес наблюдава случващите се събития отстрани, но с интерес. Държи да изразява позицията си и ако се върне в политиката, ще държи да е активен, в никакъв случай не би позволил да е безгласна буква и пълнеж на листите.

Програмата му, свързана с музиката, обаче е препълнена. Работи едновременно върху няколко проекта и непрекъснато някъде има ангажимент.

Изключително атрактивно е бразилското му шоу “Амазония”,

в което, освен че изпълняват афро-и латино музика, са включени и впечатляващи самба костюми. Участниците в трупата са от Бразилия, Ангола, Нигерия, Аржентина и Гърция. Проектът е уникален не само за България, но и за Балканите и съществува вече 7-8 години.

Калин Вельов го създава заедно с Елена Бали, която вече живее в Щатите, но тогава имала афинитет към афро-и латино танците и често ходела на подобни партита. Именно така си харесали най-добрите танцьорки и създали трупата. С времето съставът се променя, а сега правят и авторски парчета. Предстои да започнат да вкарват и гръцки мелодии.

Вельов свири и с група, с която също изпълняват горещи латино ритми. Работи с кубинската певица и пианистка Иреня Васкес, с която изпълняват основно салса. Вече имат и три авторски парчета, които предстои да довършат. Участвали са в няколко големи салса събития, предстои такова и през януари.

Много ангажименти Калин Вельов има и с Нина Николина, пътувайки из цялата страна с проекта ѝ “Джаз и традиция”. Зад гърба си имат записани два концертни албума. С тях свирят също Ясен Велчев, Миро Турийски, Мартин Ташев и Таня Първанова. В песните смесват български фолклор с най-различни световни форми на музика - джаз, афро, латино, денс.

И наред с всичко това Калин Вельов свири в музикалния стендъп проект “Бог Рок” на Филип Аврамов. В шоуто са включени световни кавъри, но сега довършват и първите пет авторски песни. “Филип пее страхотно”, хвали кума си Калин Вельов.“Нямам обяснение как се насочих точно към барабани и перкусии, още повече че

в семейството ми няма нито един музикант

Но още на 6 години исках да свиря точно на тези инструменти”, казва той. Майка му изобщо не била ентусиазирана от идеята и около година се опитвала да го насочи към нещо “по-тихо” - пиано, китара... Но той категорично отказвал. Накрая родителите склонили и го записала на уроци по барабани в някогашния Дворец на пионерите. Покрай това се наложило да ходи на солфеж и на пиано. Станал част от инструменталистите на група “Пим-пам”, с която започнал да ходи на концерти. После го взели в детската филхармония, с която пък обикаляли различни държави. Влязъл в музикалното училище, а след него заминал за Ротердам, Нидерландия, за да профилира афро-и латино музика.

Другата голяма страст на Калин Вельов е природата. Обича я още от дете, защото родителите му често го водели в планинското село Пастра. И винаги е използвал всяка свободна минута, за да прави преходи или да кара велосипед през пресечени местности, кросов мотор, да отиде на палатка на някой язовир, да кара каяк или уиндсърф. “Това е голям дар, кара ме да се чувствам жив, зарежда ме с много енергия, изчиства ме от мръстотията в града, нямам предвид само въздуха, а мръсотията в отношенията, злобата, шума”, разказва той. Радва се, че е успял да увлече по тези свои любими занимания и Ирина и вече три години заедно обикалят планините. Обича и конете, запалил се покрай

дъщеря си, с която преди няколко години заедно започнали да яздят

Но той предпочита ездата на открито, да прави дълги преходи, докато за Карина вече е сериозен спорт. 10-годишното момиченце, което е от връзката му с предишната му приятелка Диана, има музикален талант, от първи до трети клас ходела на уроци по пиано и пеела, но се отказала заради ездата и тренировките по лека атлетика. Освен това сама изявила желание да посещава курс по японски език. Но Калин добавя, че ако на по-късна възраст тя реши отново да се върне към музиката, ще я подкрепи.

Други от Възход и падение

Как смяната на пола отвори война между "майката" на Хари Потър и актьорите от филма

Джей Кей Роулинг разцепи феминистките и твърди, че е жертва на силен тормоз През 2020 г. пламна публична полемика между Джей Кей Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър и за детектива Корморан

За ЧРД кметът на Бургас Димитър Николов излиза сред природата със сина си

Кметът на Бургас Димитър Николов ще разпуска днес в почивния си ден след натоварения график през седмицата. Както винаги, морският градоначалник не подвива крак от понеделник до петък

Ивет Лалова празнува най-щастливия си юбилей

Една от най-бързите бели жени в света - Ивет Лалова, празнува най-щастливия си юбилей. До нея за първи път ще бъде Тиаго - нейният първороден син, който се роди преди около месец

На 18 рожден ден имат

Димитър Николов, кмет на Бургас Ивет Лалова, европейска шампионка по лека атлетика Проф. Атанас Славчев, пианист Калина Константинова, депутат в 49-ото НС

“Сашко, кажи чао на каките и да си тръгваме” – след 130 целувки ергенът си остана ерген

В мрежата обявиха майка му за победител в риалитито “Сашко, кажи чао на каките и да си тръгваме; Ергенът избра да остане при мама; Ама най-много си обичам мама

>