Григор удари №11 в света, стигна полуфинал в Париж и вече е 15-и в ранглистата

03.11.2023 17:25
Григор Димитров

Григор Димитров продължава да гази в един от любимите си градове. 

На турнира от категорията "Мастърс 1000" българската звезда в тениса се класира за полуфиналите след 6:1, 4:6, 6:4 с 11-ия в света Хуберт Хуркач. Полякът не е случаен съперник и през тази година е направил над 1000 аса. 

За Димитров това е 4-и успех от 4 двубоя с този съперник. Той бе полуфиналист в Париж и през 2019 г., когато отстъпи на Новак Джокович (Сър). 

Димитров постигна своята победа №40 за сезона. Той не го бе правил от 2017 г., когато завърши с баланс 49:19, спечели финалите на АТП и завърши като №3 в световната ранглиста. 

На полуфинала Григор очаква Стефанос Циципас (Гър) или Карен Хачанов (Рус). Нашият тенисист скача с 2 места в ранглистата и в актуалната за момента вече е 15-и. 

Първи сет

3:0! Григор направи ранен пробив и поведе 2:0, улеснен от двойни грешки на съперника си. В следващия гейм нашият тенисист трябваше да спасява точка за пробив, но се спаси, а ядосаният Хуркач метна ракетата си и бе освиркан.

4:1. Хуркач взе сервиса си и записа първи гейм в мача. Димитров после не допусна изненада при начален удар. 

6:1! Сет за Григор. Нашият тенисист направи пробив за 5:1, а след това при свой сервис си осигури спечелването на първата част. 

Втори сет

2:3. Хуркач показва повече стабилност на сервис, но Димитров е готов да се възползва от всяка възможност за точка. 

3:3. Григор Димитров направи първата си двойна грешка в мача, но не даде шанс на съперника си да го затрудни. 

4:5. Хуркач печели своите сервис геймове и за момента Димитров не стига до възможности за пробив. 

4:6. Хуркач изравни сетовете. Полякът реши да играе агресивно на ретур и това му донесе две възможности за пробив и гигантът се възползва. 

Трети сет.

2:3. Хуркач започна много лесно да печели геймовете при свой сервис. Димитров няма възможност да води разиграванията, защото е принуден да стои много назад. 

4:3. Пробив! Димитров послуша съвета на треньора си Джейми Делгадо да излиза напред, когато има възможност. Няколко неубедителни изпълнения на Хуркач доведоха до възможности за пробив и въпреки храбрата игра на мрежата на поляка нашият тенисист издържа и се възползва. 

5:3. Агресията на Хуркач в началото на гейма даде резултат и Димитров бе принуден да играе пасивно от дъното на корта. Въпреки това с добър сервис и атака на мрежата успя да затвърди пробива. 

6:4! Гейм, сет и мач Григор Димитров! Нашият тенисист си върна увереността в сервиса и се възползва от шанса да влезе в полуфинала. 

Други от Тенис

33 факта за 33 години на Григор Димитров (Снимки)

Най-добрият ни тенисист в историята решил още в училище какъв иска да стане Обичан или не, днес Григор Димитров става на 33 г. Каквото и да направи по-нататък

Виктория Томова направи обрат срещу французойка в Париж

Първата ракета на България Виктория Томова победи французойката Клое Паке и се класира за II кръг на турнира по тенис на клей от сериите WТА 125 в Париж

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна във Франция

Третата ни ракета Димитър Кузманов отпадна във втория кръг от квалификациите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Екс ан Прованс (Франция)

Пловдивчанинът Димитър Кузманов загуби доиграването в Острава

Рекордьорът на България за купа "Дейвис" Димитър Кузманов отпадна от турнира по тенис на червени кортове от сериите "Чалънджър" в Острава (Чехия) с награден фонд 74 825 евро

Росица Денчева спечели турнира за девойки в Пловдив

Росица Денчева спечели титлата при девойките на силния международен турнир от категория J300 на ITF в Пловдив. В изцяло български финал Денчева направи обрат и победи с 5:7, 6:3, 6:4 Елизара Янева

>