Правите ли дерогация?

26.10.2023 07:30 Диляна Ценова
Разговорът за дерогацията тръгна от казуса с руския петрол и газ. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Защо никой не обясни на човешки език какво е това? Да не би политиците да искат да ни объркат преди местния вот?

Пред големи главоблъсканици е изправен избирателят в настоящата кампания. Ако интересът му към кметската надпревара е мижав, причините за това са очевидни.

Не стига, че партиите скриха социологическите проучвания

за обществените нагласи и се налага да се ориентираме по интуиция кои са популярните народни любимци; не стига, че настана пълна каша с чичовците, дядовците, бабите и семейното положение на кандидатите; не стига, че Румен Радев е насрочил вота точно по време на есенната ваканция на учениците, когато стотици хиляди български семейства, верни на стародавната традиция, ще отпрашат за пет дни далеч от настоящите си адреси, а на всичкото отгоре ни набутаха и “дерогация”!

От какъв зор преди гласуването за местна власт се въвеждат непознати, строго специфични термини в публичното пространство? Защо никой не понечва дори да обясни на човешки език какво, по дяволите, е това?

Може би правим впечатление на нация, съставена от юристи с магистратури по гражданско и църковно право. Или пък политиците ни прилагат стария номер с “метранпажа”, за да внесат някаква веселост в досадно вялата предизборна обстановка.

Помните легендарната улична анкета на студентската програма “Ку-ку” с въпроса: “Правите ли метранпаж?” Минувачите

съзираха сексуален подтекст,

изчервяваха се, мънкаха смутено. Някои категорично отричаха, че правят подобни неща, други потвърждаваха и даже се хвалеха, че не пропускат, кикотеха се в шепички или побягваха.

Всъщност “метранпаж” е старата дума за “страньор” – човекът, който подрежда текстовете на вестникарските страници в колони и карета.

В началото на 90-те кукувците просто се шегуваха, но сега първите мъже в държавата повтарят с напълно сериозни изражения ден след ден “дерогация”, та “дерогация”. Като пришълци от планетата Татуин.

Пълен абсурд е граждани с хуманитарно или техническо образование, домакини, среднисти, артисти, багеристи, шлосери, дори доктори или архитекти да се ориентират в значението на термина по това, което им говорят от телевизора. А камо ли пък да съставят адекватно изречение с него. Ако вземе да се падне на матурите, децата изгарят със сигурност!

Ето как звучи главоблъсканицата в официалните изказвания.

Асен Василев: Без дерогация за руския петрол България няма да подкрепи санкциите.

Може би, мисли си средностатистическият българин, докато си пие ракията и се чуди колко ще е топла зимата и туршията ще става ли за ядене, е някакво

химическо съединение, което се прибавя към руския петрол

и той става кувейтски.

Бойко Борисов: Няма да вкарваме дерогация, докато не стане ясно дали “Лукойл” ще си плати данъците.

Този път звучи повече като нещо грамадно и опасно, направо тиранозавърско, щом се очаква “Лукойл” да си изкара акъла и да налее половин милиард в клетата ни хазна.

Делян Добрев: С две думи - от тази дерогация спечели само Путин на гърба на бедния български шофьор.

Аха, ясно! Поредната русофилска провокация за съсипването на храбрия ни народ, породена от вековна злоба и завист, защото Кирил и Методий са създали българската, а не руската азбука. Или отмъщение заради поругаването на Паметника на Съветската армия.

Следващият цитат окончателно внася хаос в съзнанията, преобръща целия ни свят, потъпквайки жалките остатъци обща култура: Според юристите на президентството дерогацията на Асен Василев важи и за член 5 к, който се отнася до заварените договори за обществени поръчки или за концесии.

Преди няколко години попаднах на бъбрив автомонтьор. Изпъчи се насреща ми пред отворения преден капак с гаечен ключ в ръка, взе да подсмърча и бършейки нос с мазния си ръкав, да сочи разни неща и да обяснява кое не е така, както трябва да бъде.

На мен! Дето няма случай да не се замисля дълбоко на бензиностанцията от коя страна ми беше резервоарът. И никога не съм сигурна кога ми е сменено маслото.

Яко се вбесих от тая агресивна демонстрация на професионална мощ,

не му се дадох. Попитах го знае ли какво е “мутация” на печатните издания и му предложих да познае колко пъти приблизително може да се приложи при отпечатването на един тираж.

Реакцията на онзи самозабравил се агресор най-кратко се описва като вцепеняване, зяпване и опулване.

Заявих, че съм завършила история и за двама ни би било най-добре да не се замеряме с терминология, за да не стигаме до походите на Александър Велики в Месопотамия.

Казах: “Нека всеки да си гледа работата, без да тормози околните”, но кой знае защо не срещнах разбиране. Тегли ми една майна и си намерих идеалния монтьор - вглъбен и неразговорлив, пълен темерут.

И за изборите важи същата тактика, страшна дерогация ни чака!

Други от Лични

Свободният свят срещу иранския джихад

Техеран има деструктивното влияние не само в Близкия изток, а активно подкрепя войната срещу Украйна, предоставяйки дронове-самоубийци Светът стана свидетел на поредната ескалация на иранска агресия

Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

Знаете ли, че първият ученик на Христос е обикалял нашите земи?

4 важни български приноса в християнството На великденските празници да си припомним 4 важни факта за позабравената святост на днешните ни земи, за българите и християнството. 1

>