Министър Гвоздейков в Пловдив: Очаквам през декември да започне ремонтът на Бетонния мост

25.10.2023 15:56 Румен Златански
Министърът на транспорта Георги Гвоздейков и областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев.

Очаквам през декември да започна ремонтът на Бетонния мост в Пловдив. Това заяви при днешното си посещение в града министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Той се запозна на място с напредъка на проекта "Развитие на железопътен възел Пловдив", който е за 200 милиона лева и се финансира от Механизма за взаимна свързаност. На огледа присъства и областният управител Илия Зюмбилев.

Дейностите включват рехабилитация на железопътни коловози, съоръжения, контактна мрежа, сигнализация и телекомуникации, както и изграждане на пътни надлези и подлези, заменящи съществуващите прелези. Срокът за завършване на проекта е до края на 2024 г. 

Реконструкцията включва събаряне на конструкцията на Бетонния мост над жп линията и изграждане на нова, с по-голяма височина. Министърът разгледа как вървят строителните дейности в района на Централна гара-Пловдив. Той заяви, че за да не бъдат изпуснати средствата от европейското финансиране, проектът трябва да се изпълни в срок. Според него община Пловдив и местните хора трябва да подходят със спокойствие за съдбата на Бетонния мост, тъй като вече няма време за губене. 

"Разбирам притесненията на хората, че след като се затвори Бетонният мост, ще има големи задръствания, но всичко това се прави за по-добрата свързаност на града. За 6 месеца мостът ще бъде повдигнат и модернизиран и всички ще са доволни", коментира Гвоздейков. Той добави, че община Пловдив е трябвало да извърши по-внимателно планиране на всички проекти, които се извършват на нейна територия.

Министърът обвини местната власт за удължаването на ремонта, защото са предприели много грешни решения.

Стана ясно, че вече има идеен проект за реализация на градската железница в Пловдив. В момента тече процедура по избор на изпълнител за техническо проектиране, за изграждане и ПУП на пловдивската градска железница.

Проектът ще се реализира по новата оперативна програма - "Транспортна свързаност", чийто бенефициент е НКЖИ.

 15 мотриси ще бъдат специално предоставени за Пловдив, така че да обслужват за градската железница.

"Пловдив заслужава да има такъв транспорт, който да дава възможност на гражданите, обществото и гостите на града да пътуват спокойно из различните части на града. Трасето на градската железница ще бъде по вътрешен и външен ринг и ще се реализиран по програма "Транспортна свързаност", поясни министър Гвоздейков.

До  15 ноември ще бъде отворен бул. “Христо

Ботев”  към ул. “Иван Вазов” и бул. “Руски”.

 

Други от От Пловдив

Няма алкохол в кръвта на Кристиан, който се заби в дърво с джипа си и загина заедно със спътница

В кръвта на 21-годишния Кристиан Екмекчиян, който причини зверска катастрофа на бул. "Руски" в Пловдив и загина заедно с возещата се на предната седалка Теодора Николова, на 20 г., няма алкохол

Бившият районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев става заместник на окръжния

Двама нови заместници има окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева и това са Чавдар Грошев и Георги Гешев. Решението за преназначаването е на Прокурорската колегия на ВСС

Продължава битката за живота на ранените след тежката катастрофа в Пловдив

Продължава битката за живота на 22-годишните момче и момиче, които са се возили на задната седалка на джипа, катастрофирал в Пловдив. Те остават за лечение в УМБАЛ "Свети Георги"

В различни дни погребват Теди и Кристиан, експертизата с колко е карал джипа и бил ли е дрогиран може да се забави с месеци (Обзор)

Проверяват дали е бил правоспособен водач, след като са му отнели 27 контролни точки Като малък искал да става полицай, тази година прекъснал следването си заради слаб успех “Ето го нашето полицайче

Оперираха момичето от зверската катастрофа в Пловдив, джипът бил пълен с райски газ

Като че ли стана чудо, не вярва майката на Николета, която е пътувала на задната седалка По–добре бил и Иван, също пострадал в сблъсъка 22–годишното момиче, пострадало в зверската катастрофа на бул

>