100 години "Дисни" - големите скандали

23.10.2023 01:00

В понеделник, 16 октомври, филмовата компания The Walt Disney Company, известна само като “Дисни”, стана на 100 години.

Тя е основана от братята Уолтър и Рой Дисни като малко анимационно студио под името Disney Brothers Studio, след което последователно става Walt Disney Studio и Walt Disney Productions, преди през 1986 г. да получи настоящото си име.

В медийната корпорация Walt Disney Studios влизат Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, Pixar, Marvel Studios, Lucasfilm, 20th Century Studios, Disneynature, както и веригата атракционни паркове “Дисниленд”, театралната компания Disney Theatrical Group и телевизионнните канали ABC, ESPN, FX и National Geographic.

През 1928 г. на екран дебютира веселият мишок Мики Маус в “Безумният самолет”, а през същата година анимацията “Параходчето Уили” става и първият филм със звук в историята на киното.

На 21 декември 1937 г. е премиерата на “Снежанка и седемте джуджета”, който е първият успешен пълнометражен анимационен филм. В игралното кино успехите на компанията са свързани с “Карибски пирати” и “Междузвездни войни”.

Сексизъм

Всеизвестно е, че Уолт Дисни е бил сексист и често се шегувал, че би предпочел Мики Маус пред всяка една жена. А след няколко провала на оскарите спрял да води на церемониите съпругата си Лилиан, защото смятал, че му била на лош късмет. Вкъщи пък забранявал на дъщерите си да гледат филмите му, защото се притеснявал, че ще се разочарова от реакцията им.

В студиото сексизмът на Дисни се проявява в официалната заповед на работа да не бъдат назначавани жени аниматори, защото според него нямали чувство за хумор и не рисували достатъчно добре. Едва по време на Втората световна война, когато мъжете стават кът, позволява няколко жени да бъдат наети за асистент-аниматори.

Расизъм

Смята се, че детският анимационен филм “Песен от Юга” (1946), чийто сценарий е на основата на сборника с разкази “Приказките на чичо Римус”, буквално прави пропаганда на робството.

В него се разказва как главните герои (афроамериканци до един) по цял ден с удоволствие и весело работят на плантацията, демонстрирайки, че нищо не може да ги направи по-щастливи.
Години по-късно една от сцените е обявена за изключително скандална.

В нея чичо Римус (горе-долу като онзи другия от “Чичо Томовата колиба” на Хариет Бичър Стоу) пее веселяшки песнички на фона на трудещите се роби на плантацията.

Въпреки обвиненията в подкрепа на робството и расовите стереотипи “Песен от Юга” излиза на печалба и получава “Оскар” за най-добра песен.
Но по-късно е забранено филмът да бъде показван отново и да се продават копия от него.

Скрити сексуални послания

В един от кадрите в анимационния филм “Спасителите” на заден план се вижда плакат на момиче по цици.

По ирония на съдбата при гледането на лентата от комисията това не било забелязано, но от самата компания след това обърнали внимание. В крайна сметка създателите на анимацията били обвинени в използване на сексуализирано изображение с цел печалба.

В сцена от култовата анимация “Цар Лъв” пък, където Симба пада подкосен на една скала, в небето се вдига облак прах, който според мнението на много зрители изписва думата SEX.

Разбира се, след това представителите на киностудията твърдят, че всъщност са се виждали думите SFX, което било от уважение към авторите на специални ефекти.

Инциденти в парковете

През 1980 г. в аквапарка Disney's River Country във Флорида 11-годишно момче се заразява с амебен менингоенцефалит - рядка болест, която впоследствие отнема живота му. При проверката се оказва, че водата в басейните не се е хлорирала, а директно била доставяна от езеро наблизо. Аквапаркът е закрит чак през 2001 г.

През 2006 г. на територията на парка Walt Disney World алигатор напада и отмъква двегодишно момче, чието тяло е открито на следващия ден на дълбочина два метра. Администрацията е обвинена, че не е информирала в достатъчна степен посетителите за подобна опасност.

Сексуален тормоз от Джон Ласитър

Главният креативен продуцент на The Walt Disney Джон Ласитър подаде оставка в края на 2018 г.

Съоснователят на анимационното студио Pixar беше обвинен в сексуален тормоз. Девет жени разказаха пред The Times, че в компанията е царяла сексистка атмосфера, в която за жените е било трудно да правят кариера.

Според тях мъжете във фирмата, начело с Ласитър, непрекъснато пускали цинични коментари и шеги по отношение на колежките си, като си позволявали “неуместни докосвания и прегръдки”.

Самият Ласитър след обвиненията излезе в половингодишен отпуск, като обяви, че такова дълго отсъствие от работа е свързано с “неправилното му поведение” и ще му даде възможност за по-добър самоконтрол. След завръщането си той обяви, че напуска Disney и Pixar.

Последният му филм в Pixar стана “Играта на играчките 4”. През януари 2019 г. той стана шеф на анимационното подразделение на Skydance Media.

Експлоатация на детски труд

През 2001 г. Disney подписва договор с 14 фабрики от Китай за производство на детски играчки.

После се оказва, че там работят главно жени, чийто труд се оценява буквално на жълти стотинки. Но големият скандал е, че във въпросните предприятия работели и деца под 14 години.

През 2011 г. вестник “Гардиан” съобщи, че компанията е провела вътрешно разследване по въпросния случай и обещава това да не се случва повече.

Плагиатство

В края на 80-те години Никълъс Стрък и Едуард Ръсел вадят на бял свят идеята си за изграждане на спортен комплекс ESPN Wide World of Sports, като по онова време ESPN е дъщерна компания на Disney.

Проектът им обаче не получава одобрение.
Пет години по-късно корпорацията все пак съобщава за началото на строителството на аналогичен обект, но без участието на неговите инициатори.

Въпреки откритите и документирани 88 прилики с оригиналния проект от Disney твърдят, че това си е тяхна собствена идея.

През 2000 г. Стрък и Ръсел печелят съдебното дело.

Пропаганда на нацизма

През 1942 г. студиото на Уолт Дисни пуска късометражния прогаганден анимационен филм “Лицето на фюрера”, който се надсмива над Адолф Хитлер.

Според сюжета на Доналд Дък му се присънва, че “работи за фюрера по 48 часа на ден” и е принуден да приветства с нацистки жест портретите му. В един от кадрите присъства свастика, а въвеждащата песен от филмчето - Der Fuehrer's Face, пародира забранения химн на Третия райх.

Самият Уолт Дисни е подозиран в симпатии към нацистите и е смятан за антисемит, въпреки че “Лицето на фюрера” очевидно е пропаганден антихитлеристки филм.

Следвоенна ксенофобия

През 2013 г. блогърът Маркъс Хънтър заяви, че образите на сиамските котки Си и Ам във филма “Лейди и Скитника” демонстрират следвоенната ксенофобия в САЩ, имайки предвид настроенията срещу японците, корейците и виетнамците след военните конфликти, довели до смъртта на много американски войници.

Хънтър отбелязва, че символизиращите азиатците котки са представени като двулични, злобни и еднакви същества, и ги нарича “колониален ужас”.

Затова през 2019 г. в римейка на “Лейди и Скитника” не беше включена песента The Siamese Cat Song, която в оригиналната версия беше изпълнена от Пеги Ли.

Освен това в новата версия котките бяха заменени с котараци, които нямат азиатска външност.

Уволнението на Джеймс Гън

През 2018 г. Disney уволни режисьора Джеймс Гън като режисьор на поредицата “Пазители на галактиката” заради публикувани в интернет скрийншотове на негови съобщения в туитър, в които той се шегува с педофилията, СПИН, изнасилванията, расизма, антисемитизма и т.н.

Отстраняването му обаче доведе до бурна реакция на феновете на първите два филма от поредицата, но и от негови колеги. Например Вин Дизел, който озвучава един от героите в “Пазители на Галактиката”, призова да го върнат.

Други от Възход и падение

Весела Лечева на 60: Извън сините очи и точния мерник. 6 неизвестни истории

В понеделник Весела Лечева става на 60, които съвсем не личат. През 1980 г. аз също започнах да тренирам спортна стрелба - пушка, като нея. Тогава вървеше един шведски криминален сериал по "Студио Х"

На 20 май рожден ден имат

Мария Габриел, вицепрезидент на Европейската народна партия, бивш вицепремиер и министър на външните работи, бивш еврокомисар  Весела Лечева, двукратен олимпийски медалист

Мария Габриел има и друго име: достойно и видимо поведение на жените в политиката

Тя не успя да стане министър-председател, но начинът, по който влезе и излезе от изпълнителната власт, е повече от поучителен за мъжете. Вероятно бившият ни еврокомисар ще получи шанс да завърши един

Абитуриенти на 18 и на 81, покажете ни колко сте красиви!

Изпратете в "24 часа" снимки от най-прекрасната нощ: ваши, на мама, татко, баба или дядо, разкажете с малко думи личната си история и тя ще стане част от националната Извадете незабравимите снимки от

Моника Белучи и Венсан Касел пак са заедно – в римска изложба

Снимки на култовия моден фотограф Винсент Питерс, обезсмъртил с камерата си най-красивите звезди от киното и шоубизнеса, са наредени в изложба в Рим от 16 май

>