Мощите на Евтимий: вече признати след 100 г. спорове, 630 г. след като замръзва ятаганът над главата на патриарха

21.10.2023 08:00 Винсент Тановски
Патриарх Неофит посрещна мощите на св. Евтимий в храма “Света великомъченица Марина” в двора на Софийската митрополия. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Гробът на Патриарх Евтимий е открит в началото на XX в. от игумена на Бачковския манастир архимандрит Паисий.
Всенародно поклонение пред мощите на св. Евтимий
Надписът, намерен при мощите, удостоверяващ истиността на свещената находка. Той гласи: “Св(етие) мощи Евтимиу преос(веще)нному арх(иепископу) в(еликаго) гр(ада) Трън(ова) и блъгаро(м) патриар(ху)”

Стотици места претендирали да са последното убежище на светеца

През 1905 г. в Бачковския манастир е намерена гробница и плоча с надпис

Стотици вярващи се събраха вчера в храма “Света великомъченица Марина” в двора на Софийската митрополия, за да се поклонят пред мощите на Патриарх Евтимий. Посрещна ги българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Те бяха донесени от Бачковския манастир, където са открити още през 1905 г.

Всъщност оттогава - вече повече от век, вървят остри исторически спорове дали мощите на Патриарх Евтимий са истински.

Преди 100 години най-ярките поддръжници на тезата, че мощите са на патриарха, са историка проф. Васил Златарски и проф. Иван Богданов, а обратното мнение е отстоявал Богдан Филов - учен, който е бил и министър-председател (виж интервюто с епископ Сионий).

Всъщност наскоро ръководството на Българската православна църква взе окончателно решение за автентичността на мощите на патриарха. И призова да се спрат споровете дали това са наистина мощите на светеца, или не.

Ако началото на българската църковна история е свързана с големи святи имена - от първия български мъченик - Боян Енравота, през св. цар Тервел до св. цар Борис, братята Кирил и Методий и учениците им, то в един изключително тежък за българите период, какъвто е падането на Второто българско царство, се откроява името на св. Евтимий, последния български патриарх преди падането ни под османска власт.

През това време цар Иван Шишман е в Никопол и е оставил столицата Велико Търново в ръцете на патриарха. А след като градът е превзет през 1393 г.,

голяма част от българските боляри са обезглавени

Такава трябвало да бъде съдбата и на патриарха.

Но ръката на палача замръзва, което хвърля в потрес турците. От една страна, неговата святост предизвиква уважението на турците. Но от друга, те си давали ясно сметка, че той остане ли в града, може да предизвика сътресения - ако той е сред българите в Търново, те ще имат и ще хранят надежда да се освободят. Тоест пастирът е трябвало да бъде отделен от стадото, разказва пред “24 часа” доц. Венцеслав Каравълчев, историк и богослов от СУ “Св. Климент Охридски”.

Затова патриархът е изпратен на заточение. Оттам нататък единствената следа, която впоследствие е открита, е от един от Евтимиевите ученици - Григорий Цамблак. Преди това заминава за Литва, а когато се връща, патриархът вече не бил между живите. Цамблак обаче отбелязва на едно свидетелство, че е бил заточен някъде в Македония (географската област - б.р.). Според доц. Каравълчев това дава повод за много спекулации, а десетки, ако не и

стотици места почват да претендират да са последното убежище на св. Евтимий

Безвремието, в което се е намирал българският народ по време на османското робство, е довел до пълното заличаване на спомена за него, казва богословът пред “24 часа”.

И все пак историческите следи остават – видният представител на Търновската школа - книжовникът Константин Костенечки свидетелства за Бачковския манастир като място на заточението на патриарха. Той намира в Бачковския манастир учениците на патриарха.

Доц. Каравълчев обаче обръща внимание на една книга, която според него е трябвало да сложи край на спора за връзката между Евтимий и манастира. Откритият през 1915 г. Ловчански сборник, датиран от края на XV или началото на XVI в. включвал части от поклонническия пътепис до Светите земи, летопис на Георги Амартол, с добавки от Константин Костенечки.

В него има една приписка, в която изрично и ясно се казва, че св. Евтимий е бил заточен в Станимака, в манастира на Св. Богородица, където дочакал края на живота си, обяснява доц. Каравълчев.

В ново време съвременни слависти, сред които един от големите руски историци проф. Владимир Качановски, също посочват Бачковския манастир като последното място в житейския път на Търновския патриарх.

Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири: Нищо не може да спре чудесата - потвърдена е истинността на тази всебългарска светиня

Мощите официално ще бъдат прославени на 22 октомври и се учредява празник

Когато в историческия порядък двама професори казват едно твърдение, винаги третият казва различно

- Ваше Преосвещенство, кога са открити тленните останки на Патриарх Евтимий и къде?

- Мощите на свети Патриарх Евтимий, последния български партриарх на Второто българско царство преди падането на България под османско владичество, са намерени в Бачковския манастир през 1905 г. при разкопки пред централния храм “Свети Архангели”. Разкопките са проведени от игумена на манастира архимандрит Паисий Пастирев и събора на манастирското братство, както и от верни християни, които са били поканени за тази служба от игумена на манастира.

Разкопките били проведени по повод преданието на манастирските братя, че на това място е погребан последният български патриарх свети Евтимий Търновски. Това предание битувало през всичките години на робството и на това място било устроено специално незагасващо кандило, което се поддържало от братята в памет на свети Патриарх Евтимий.

При направените разкопки е открита гробница, в която са намерени костите, които вече трябва да наричаме светите мощи на Патриарх Евтимий, облечени в омофор и архиерейски епитрахил - одежди, които носят епископ и патриарх.

В гробницата е намерена и оловна плоча с надпис, който е публикуван и обнародван още тогава, на който пише: “Свети мощи на Евтимий, архиепископ Търновски и патриарх Български”, и годината на неговата кончина - 1404-а.

След откриването на тези артефакти е обявено откриването на мощите: имало изключително свидетелство, че това са неговите мощи - от гробницата се разнесъл аромат по целия двор на манастира. Веднага след това в светата обител се събират хиляди хора на поклонение и въпросът е отнесен до Светия синод, който прави комисия, която утвърждава, че това са мощите на свети Патриарх Евтимий Търновски.

През следващите години от тогава до сега светите мощи са съхранявани в Бачковския манастир, като последното им място на сигурно бе храмът “Свети Архангели”.

По решение на Светия синод мощите официално ще бъдат прославени на 22 октомври тази година и се учредява празник “Прославнение светите мощи на светия патриарх Евтимий”, който влиза вече в църковния ни календар.

- Тогава защо при тези безспорни артефакти учените оспорват достоверността на тези мощи?

- Най-големият учен на онова време проф. Златарски твърди, че това са мощите на св. Патриарх Евтимий, разглеждайки всички артефакти, свързани с тях. След това проф. Иван Богданов и всички професори на онова време потвърждават истинността на мощите. Единственият, който застава на противната страна, е Богдан Филов, който историята на България още не знае политик ли е, историк ли е, археолог ли е.

- А защо той заема такава позиция?

- Защото, когато в историческия порядък двама професори казват едно твърдение, винаги третият казва различно. Мисля, че в България това е една глупава противопоставяща се практика и не само в историческите среди, а навсякъде.

Просто няма никакво основание за съмнение и никаква научна обосновка, че това са мощите на св. Патриарх Евтимий.

В последно време бяха открити още доказателства от писанията на Константин Костенечки, който красноречиво описва и говори за всички тези случаи. Проф. Златарски не е имал тези писания, защото те са разкрити много по-късно - в наше време почти, и въпреки това стои твърдо зад тази теза и разглеждайки всички свидетелства. За него чии са мощите, е неоспорим факт.

Но това става от гледна точка на науката. От гледна точка на духовността и вярата за нас нещата са напълно ясни, конкретни и точни - няма никакво съмнение, че това са истинските мощи на нашия небесен покровител.

Врагът на човешкото спасение винаги намира начин да създава разни противопоставяния, но нищо не може да спре вярата и чудесата, които са потвърдили истинността на тази всебългарска светиня.

Други от От страната и света

Майката на Митко от Цалапица: Близнаците и Рангел имаха 7 дни да стиковат версиите

Рангел Бизюрев и близнаците имаха 7 дни да стиковат версиите си. Това заяви в предаването „Здравей, България" по Нова тв майката на убития Димитър от Цалапица Атанаска Бакалова

"Тесла" получи разрешение да разшири завода си в Германия

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) съобщи днес, че неговият проект за разширяване на завода му близо до Берлин е бил одобрен от местните власти въпреки съпротивата

По-топло, но отново дъжд и облаци, до 26° в почивните дни

Бури за 24 май в Дунавската равнина и за кратко захлаждане Ще продължи да е дъждовно, но ще се затопля. Така ще е и през следващите седмици. На 24 май са възможни и гръмотевични бури

Днес почитаме паметта на светите Баташки мъченици

Св. Баташки мъченици. Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея

Само в "24 часа" на 17 май - 274 изчезнали българи само за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница

Само в "24 часа" на 17 май четете: 274 изчезнали, сред тях и ученичката Ивана от Дупница. Само за 5 месеца толкова българи са напуснали домовете си и са в неизвестност

>