Боби Косатката: С Der Hunds празнуваме 20 г. Когато създавахме групата, спасявахме кучета, бях видял страшни неща

19.10.2023 16:14 Мария Райчева
Боби Косатката (вторият отляво) с бандата си Der Hunds СНИМКА: ДИМИТЪР АЛЕКСОВ
С “Тангра” ще участват в концерта на Александър Петров на 25 октомври. СНИМКА: ALL MERCH

Боби Косатката е един от най-добрите гласове на българската рок сцена в момента. Това е причината и интересът към него да е голям. Преди 20 години създава бандата Der Hunds. Преди няколко години получава покана да стане вокал на една от легендарните групи в музикалната ни история - “Тангра”. А Милен Врабевски го включва в суперуспешната си група Intelligent Music Project. Боби Косатката успешно успява да жонглира с ангажиментите си, работейки и с трите банди.

- Пеете в три различни групи, с едната от тях - Der Hunds, вече сте 20 години на сцената, как ще отбележите този юбилей?

- На 21 октомври ще направим голям концерт в София. Идеята е да съберем всички, които са били замесени по някакъв начин с групата през всички тези години. На сцената ще се качат и бивши членове на бандата, с които ще свирим някои от парчетата. От първоначалния състав съм само аз. Ще ни подгряват Soundprophet, с които много пъти сме работили.

- Много музиканти не обичат да бъдат вкарвани в жанрова рамка. Вие как бихте се определили като стил?

- Много често ни наричат гръндж, алтернативна банда, но аз обичам думата “рок”.

- Откъде дойде името Der Hunds?

- По онова време много обикалях по софийските приюти с близка приятелка на семейството ми. Спасявахме кучета, бях се нагледал на страшни неща. А с групата вече се бяхме събрали и умувахме за име. Нашият барабанист тъкмо се беше върнал след 3-годишен престой в Германия и спонтанно го попитах как е на немски кучето. И той отвърна: der hund. Предложих да добавим едно S отзад, както е за множествено число на английски. Разбира се, това на немски изобщо не е правилно граматически, даже чужденци сами правили забележка. Но още тогава си мислехме, че като се напише това име в интернет, ще излезе единствено нашата група.

- Задава ли се нов албум?

- Премиерата на последния албум трябваше да бъде през април 2020 г., но заради пандемията трябваше да я отложим за октомври. Но и тогава не се случи и го пуснахме в интернет. Сега работим върху нови неща. Тези дни ще пуснем парче с видеоклип и ще го изпълним за първи път на 21 октомври.

- Как съчетавате ангажиментите с различните групи?

- Доскоро свирех и сам, но спрях засега, защото стана твърде натоварено. А иначе с много тичане успявам да се справя. Миналия месец имаше няколко дни, в които имах по три репетиции на ден с трите различни банди. Такъв е нашият рокендрол живот, но не се оплаквам.

- Върху какво работите с Intelligent Music Project и с “Тангра”?

- С Intelligent Music Project записахме осмия демоалбум, който е петият, в който аз вземам участие. Сега започват да пристигат западни певци, които да запишат оригиналните вокали. А с “Тангра” на 25 октомври ще свирим в големия концерт на Александър Петров в зала 1 на НДК и ще изпълним някои от най-големите хитове на групата, които са по негови текстове. Междувременно Сашо Петров продуцира нови версии на някои от най-популярните песни на “Тангра” и ги записваме в сегашния състав на групата. Сред тях са “Любовта, без която не можем”, “Нашият град”, “Богатство”.

- В момента има ли голяма публика за българската рок музика?

- Има, да. С “Тангра” това лято направихме доста концерти и винаги има много хора. С Der Hunds свирим в София и Пловдив, но не сме имали турне отпреди пандемията и хора от цяла България непрекъснато ни питат кога ще направим такова. Планираме за 20-годишнината да стартираме такава обиколка.

Други от Възход и падение

За ЧРД кметът на Бургас Димитър Николов излиза сред природата със сина си

Кметът на Бургас Димитър Николов ще разпуска днес в почивния си ден след натоварения график през седмицата. Както винаги, морският градоначалник не подвива крак от понеделник до петък

Ивет Лалова празнува най-щастливия си юбилей

Една от най-бързите бели жени в света - Ивет Лалова, празнува най-щастливия си юбилей. До нея за първи път ще бъде Тиаго - нейният първороден син, който се роди преди около месец

На 18 рожден ден имат

Димитър Николов, кмет на Бургас Ивет Лалова, европейска шампионка по лека атлетика Проф. Атанас Славчев, пианист Калина Константинова, депутат в 49-ото НС

“Сашко, кажи чао на каките и да си тръгваме” – след 130 целувки ергенът си остана ерген

В мрежата обявиха майка му за победител в риалитито “Сашко, кажи чао на каките и да си тръгваме; Ергенът избра да остане при мама; Ама най-много си обичам мама

Искане за ДНК проба от актьора Ален Делон е внесено в швейцарски съд

Дъщерята на Ари Булон, който твърди, че е син на Ален Делон, е поискала от съд в Женева да назначи разреши да бъде взета ДНК проба от звездата на френското кино, предаде АФП

>