Велико Търново - уникални исторически съкровища на 60 века

19.10.2023 08:00 Дима Максимова
Във Велико Търново има общо 1613 обекта от историческото наследство на България.
Боженци се намира на около 40 км от Велико Търново по пътя за Габрово.
Водната струя на Хотнишкия водопад е с височина около 30 метра.
Каньонът е впечатляващо съчетание от скали, пещери и водопади. Намира се до село Емен.
Карстовите образувания са скрити зад дървета и зеленина край павликенското село Мусина.
Легенда свързва възникването на Трявна с тримата братя Асеневци.
Арбанаси - селото, характерно е с къщите крепости на арбанашките търговци

В новата ни рубрика "Уикенд ОКОло" ще представяме забележителности, които могат да се видят за два дни на максимум 50-ина километра от областните градове в България. Проектът се реализира съвместно с Министерството на туризма.

Публикациите ще излизат всеки четвъртък до края на годината. Те ще улеснят планирането на вашите уикенди, в които не само да отдъхнете, да се насладите на вкусна и сезонна храна, но и да разгледате интересни забележителности - манастири, музеи, природни феномени.

Днес ви предлагаме всичко, което си заслужава да видите във Велико Търново и региона, съчетаващ факти за нашата историческа и духовна столица.

Велико Търново е разположен на стратегическо място в Централна северна България. Локацията му като кръстопът на Европейски коридор №9 и пътя от София към морската ни столица Варна го прави удобна дестинация семеен уикенд през всички сезони.

Градът има добри транспортни връзки от цялата страна, две автогари и жп гара. Разположен е на няколко хълма по поречието на река Янтра. Старият град е впечатляващ амфитеатър, а къщите му са накацали над живописните й меандри.

Коронован като историческата и духовната столица на България, Велико Търново пази уникални съкровища на историческата памет от 6 хилядолетия.

Градът е столица на Второто българско царство и на Княжество България в периода 1878-1879 г., когато тук се ражда новата държавност с Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

Двете крепости "Царевец" и "Трапезица", Иван-Асеновата църква "Св. 40 мъченици", катедралата "Рождество Богородично", градежите на майстор Колю Фичето, множеството музеи и културни забележителности - общо 1613 обекта от историческото наследство на България, няма да ви оставят да скучаете.

Независимо дали се разхождате по живописните калдъръмени улички, Самоводската чаршия - царство на занаятите и творците, в Асеновата махала със средновековните църкви или по главната улица - навсякъде има какво да видите и опитате в кокетните заведения с отлична кухня и традиционни специалитети.

От наблюдателните площадки на обърнатия към Янтра амфитеатър можете да си направите селфи с "Конниците". Така е популярен величественият паметник, посветен на българските царе Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. До композицията с четирите конни фигури и 33-метров меч на речния полуостров Боруна се стига по Стамболовия мост, също любимо място за разходка.

Там през цялото лято има концерти и арт събития. Богатият културен календар, изпълнен с атрактивни прояви на откритата сцена на Царевец, Летния театър, галериите, кв. "Варуша", Чаршията дава избор за всяка възраст и вкус.

В околността има куп забележителности и вълшебни кътчета, които връщат назад във вековете. На 4 км от Велико Търново се намира архитектурно-музейният резерват Арбанаси. На 6 км от града пък е разположен Патриаршеският манастир, известен с книжовната дейност на Евтимий Търновски.

Срещу него в скалите на другия бряг на Янтра е Преображенският манастир с Колелото на живота на Захарий Зограф. Спиращи дъха природни красоти като Еменския каньон, Хотнишния водопад, Понорите край село Мусина, са чудесна алтернатива за зареждащо преживяване.

Архитектурен резерват Боженци

Село Боженци е архитектурно-исторически резерват с непокътната архитектура и възрожденска атмосфера от XVIII-XIX в. Намира се на около 40 км от Велико Търново по пътя за Габрово. Казват, че е на повече от 600 години.

Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393 г. при превземането на Търново избягва със семейството си и търсейки спасение в гористите планини стига до малка рекичка. Заселва се по северните склонове на Стара планина и основава село Боженци.  

През XVIII и XIX век преживява своя разцвет. Търговците кърджии разнасят стоките си из цялата Османска империя, Русия, Австро-Унгария, Италия. В края на XIX век в Боженци има около 110 къщи и 500 жители.

През 1841 г. в Боженци е построена църквата "Св. Пророк Илия", една от забележителностите. Добре е да се видят къща-музей "Баба Райна" и къща-музей "Дончо Попа", Килийното училище, работилницата за пречистване на восък. В тишината на калдаръмените улички са разположени дюкяни с домашни сладка, типичния габровски пестил, сувенири.

Хотнишкият водопад и екопътека

На 15-ина километра от Велико Търново, до село Хотница се намира Хотнишкият водопад.

До него се стига по асфалтов път, който свършва непосредствено преди поляната пред водопада. На самата поляна често има къмпингуващи на палатки или просто хора, дошли на пикник. Монтирани са маси, беседки, барбекю. От поляната се открива прекрасна гледка към водопада. 

Хотнишкият водопад не е от най-високите - водната му струя е около 30 метра, а през лятото не може да се нарече най-пълноводния, но пък е един от най-красивите в България.

По скалите около него има изградена екопътека, с множество мостчета и стръмни дървени стълби, която прави разходката край водопада и по-нагоре по течението на реката много приятна.

Еменският каньон

Еменският каньон е изключително впечатляващо съчетание от скали, пещери и водопади. Намира се до село Емен на 20-ина километра от Велико Търново.

Ако пътувате по главния път София-Варна, трябва да се отклоните при село Балван. Емен е на още 4 км след него.

Има изградена екопътека. В началото е и Еменската пещера, която достига 3100 м дължина и е обитавана от колонии прилепи. До водопада Момин скок се стига за 45 минути, като първите 30 са по равна пътека през гората, а последните 15 са по много стръмен и песъчлив склон.  

Трябва да сте подготвени с подходящи туристически обувки. Скалните откоси на места достигат до 80 м височина.

Водопад Момин скок е висок 10-ина метра и образува красив вир. Местността е много подходяща за риболов, дори за палатка.

Геокомплекс "Понорите" - слизане до долната земя

Страховити карстови образувания са скрити зад дървета и зеленина край павликенското село Мусина. Легендата разказва, че са вход към земята на мъртвите. Само на 23 км от Велико Търново и на 400 м южно от селото зейват 25 метра дълбоки пропасти, без аналог в България.

Отправка към "Понорите" е беседка в нивите. Пред нея има отбивка, подходяща за паркиране. Двете дълбоки дупки са свързани, а в по-голямата е монтирана метална стълба, по която може да се стигне до дъното. 

От стълбищата се открива бездната. Навремето местните се страхували от това прокълнато място, защото от дупките се чували стонове. Вярвали, че това са гласовете на мъртвите, а всъщност често в пропастите падал добитък. Ранените животни издавали жални звуци, които усилени от ехото, отеквали до селото.

Възрожденска Трявна - първите поселения са от времето на траките

Трявна се намира на 41 км от Велико Търново. Сгушен в северните склонове на Стара планина, в долината на Тревненска река. Градът възниква през втората половина на XII век.

Надгробни могили и останки от жилища показват, че първите поселения са от времето на траките. Легенда свързва възникването на Трявна с тримата братя Асеневци.

Всеки от тях построил църква, посветена на св. Архангел Михаил. Най-малкият - бъдещият цар Калоян, издигнал своята църква в Трявна. Мястото много се харесало на братята и те построили тук своите летни дворци, за да бъдат близко до столицата Търновград. 

Трявна е средище на дърворезба, иконопис и самобитна архитектура. Тук се заражда и развива най-старата Възрожденска художествена школа по българските земи - Тревненската.

В Музея на иконата може да се проследи развитието на Тревненската художествена школа през вековете. Старото школо, известно и като Славейково, е едно от първите светски училища на територията на България.

В него има възстановена класна стая от началото на XIX в. Забележителни са Часовниковата кула, изградена през 1814 г., Гърбавият мост до нея, строен прeз 1844-1845г., както и древните църкви "Св. Георги" и "Св. Архангел Михаил".

В близост се намира природен парк "Българка" с природните феномени Виканата скала, Мъхнатите скали и Столища.

Арбанаси - селото с 5 музейни църкви и два манастира

Архитектурно-музейният резерват Арбанаси е на около 4 км североизточно от Велико Търново. Селото е разположено на високо плато, част от Търновските височини. Основано е от български боляри през XIII век и е било с особен статут през годините на османското робство.

Характерно е с къщите крепости на арбанашките търговци. Днес спецификата на арбанашкия бит е показана в Констанцалиевата къща. Почти срещу нея пък е Коконската чешма. Построена е през 1786 г. и носи името на една от обитателките на Констанцалиевата къща Кокона Султана.  

В селището има пет музейни църкви и два манастира, строени в края на XVI и началото на XVII век. Храмовете са богато изографисани и украсени с невероятно красиви дърворезби и живопис.

Най-впечатляващият християнски паметник е църквата "Рождество Христово". В нея може да се види Христос в ракета и Колелото на живота.

В манастира "Света Богородица" ще се докоснете до чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. В Арбанаси има и конна база, където може да се вземат първи уроци по езда.

Други от От страната и света

Георги Милков за срещата си с иранския външен министър, който загина с хеликоптер

След като бе потвърдена смъртта на иранския президент и всички, пътували с него в разбилия се хеликоптер, включително и външният министър Хосеин Амир-Абдулахиан

Украйна изнася над 42,91 милиона тона зърнени култури

Износът на зърнени култури от Украйна за периода юли 2023 г. - юни 2024 г. намалява до 42,91 млн. метрични тона към 20 май в сравнение с 42,94 милиона, отчетени към 24 май миналата година

Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

По случай 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Русе е подготвила редица празнични събития

Прокуратурата протестира връщането на дело за катастрофата с Местан

Окръжната прокуратура внесе протест срещу определение на кърджалийския съд, с което беше прекратено съдебното производство по обвинителния акт за катастрофата край момчилградското село Загорско

Мъж от Търговище е задържан, държал наркотици без разрешително

Мъж, държал забранени субстанции, е задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Търговище, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Мъжът е на 32 години, от Търговище, и е задържан

>