Коментар на седмицата №2: Преподаватели с трапезни коментари водят до опасни последици

08.10.2023 18:00 Винсент Тановски
Ръководителят на Катедра “Политически науки” в НБУ проф. Евгений Дайнов

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 2 с около 41 000 прочитания.

Българският либерал борави с рафиниран вариант за теорията на подчовека

Учудващо как езикът и реториката на една от най-уважаваните професии - преподавателската, могат да се принизят до обикновени трапезни коментари с опасни последици. Такъв е и случаят с фейсбук публикациите на проф. Евгений Дайнов, в които той определя протестиращите миньори и енергетици като “путиноиди”, “крепостни орки”, а дори и “путиноидните кръвосмесени крепостни”.

От една страна, не се нарушава буквата на закона, както се казва - той изразява лична позиция извън периметъра на университета.

Но от друга, тук се нарушава “духът” на закона - като преподавател и един от най-известните политически анализатори, неговите мнения и коментари постоянно стигат до широк кръг от млади и политически активни хора. Сиреч проф. Дайнов учи не да дебатираме или дискутираме с инакомислещите, а да им лепим грозни етикети, и то с неслучаен подбор на думите - орки, крепостни, кръвосмесени. Още повече че критиката не е на политическа, а на естестическа основа. Но принизяването или отнемането на човешките черти у хората е стъпка към тяхната дехуманизация. Въпрос на време е кога ще предложи и да им се отнемат избирателните права и да се въведе ценз.

Истината е, че много от неговите последователи наистина мислят с такива категории, но от благоприличие запазват добрия тон. Иначе ще излезе наяве, че е твърде тънка границата между българския либерал, който борави с термини “кръвосмесени крепостни”, и нацистите, които основават действията си върху теорията за подчовека.

Етичната комисия на Нов български университет няма и не би могла да има правомощия спрямо поведението на студентите и преподаватели извън университета

***

Няколко статуса във фейсбук на политолога и преподавател в Нов български университет проф. Евгений Дайнов предизвикаха буря във фейсбук.

В социалната мрежи той се обяви против протестите на енергетиците и миньорите, които блокираха АМ “Тракия”. В една от публикациите дори заплаши с линч, а самите миньори нарече “орки”.

Нов български университет, където проф. Евгений Дайнов е ръководител на катедра “Политически науки”, излезе с позиция за публикациите на политолога в социалните мрежи. В писмо до жалбоподател, който подал сигнал за публикациите, Етичната комисия на НБУ заявява, че няма и не би могла да има правомощия спрямо поведението на студентите и преподавателите извън университета.

Съгласно статута на Комисията по етика в НБУ тя разглежда писмени сигнали за поведението на студенти, преподаватели и служители в рамките на академичната общност по отношение на тяхната дейност в университета.

Комисията няма и не би могла да има правомощия спрямо поведението на своите студенти, преподаватели и служители извън университета, където те са граждани редом с всички останали граждани на Република България. Там тяхното поведение се ръководи от принцип на морал, доблест и честност, придобити в семейството или в друга социална среда, като това поведение, ако е укоримо, подлежи на санкциониране от съответните правоприлагащи органи.

Сам твърдите, че в случая с публикациите в социална мрежа на г-н Дайнов става дума за негова “обществена позиция”, каквато всеки български гражданин има свободата да предявява и защитава. Независимо дали тази позиция ни харесва, или не. В заключение Комисията по етика в НБУ няма основания да разгледа Вашия сигнал и да се произнесе по него, пишат от Етичната комисия на НБУ.

Други от Лични

Случващото се на пътя е огледало на българския парламент

Трябва изцяло нов закон за движение по пътищата и формула за фазово обучение. Докато има нежелание на институциите това да се случи, няма да има промяна

Потомците ще ни осъдят, фосилни глупаци!

Подземни паркинги във всички училищни дворове ще затворят устата на хейтърите Заглавието на този текст е компилация от двата най-популярни лозунга на “Грийнпийс” днес

Реорганизацията на бул. "П. Евтимий": 4 минуса провокират чувството за несправедливост

Супертесни велоалеи, паркиране, изяждащо платната, ненужно широки тротоари, които могат да са споделени - с много малки компромиси всички интереси могат да бъдат удовлетворени До подобни скандали

Знаете ли, че първият ученик на Христос е обикалял нашите земи?

4 важни български приноса в християнството На великденските празници да си припомним 4 важни факта за позабравената святост на днешните ни земи, за българите и християнството. 1

Православни и католици се бият на Гроба Господен, а мюсюлманите се подсмихват отстрани

Преди много години проучвах една древна ръкописна книга от библиотеката на Православната патриаршия в Йерусалим. Вниманието ми бе привлечено от бележка на славянски език

>