Преподаватели с трапезни коментари водят до опасни последици

07.10.2023 20:55 Винсент Тановски
Ръководителят на Катедра “Политически науки” в НБУ проф. Евгений Дайнов

Българският либерал борави с рафиниран вариант за теорията на подчовека

Учудващо как езикът и реториката на една от най-уважаваните професии - преподавателската, могат да се принизят до обикновени трапезни коментари с опасни последици. Такъв е и случаят с фейсбук публикациите на проф. Евгений Дайнов, в които той определя протестиращите миньори и енергетици като “путиноиди”, “крепостни орки”, а дори и “путиноидните кръвосмесени крепостни”.

От една страна, не се нарушава буквата на закона, както се казва - той изразява лична позиция извън периметъра на университета.

Но от друга, тук се нарушава “духът” на закона - като преподавател и един от най-известните политически анализатори, неговите мнения и коментари постоянно стигат до широк кръг от млади и политически активни хора. Сиреч проф. Дайнов учи не да дебатираме или дискутираме с инакомислещите, а да им лепим грозни етикети, и то с неслучаен подбор на думите - орки, крепостни, кръвосмесени. Още повече че критиката не е на политическа, а на естестическа основа. Но принизяването или отнемането на човешките черти у хората е стъпка към тяхната дехуманизация. Въпрос на време е кога ще предложи и да им се отнемат избирателните права и да се въведе ценз.

Истината е, че много от неговите последователи наистина мислят с такива категории, но от благоприличие запазват добрия тон. Иначе ще излезе наяве, че е твърде тънка границата между българския либерал, който борави с термини “кръвосмесени крепостни”, и нацистите, които основават действията си върху теорията за подчовека.

Етичната комисия на Нов български университет няма и не би могла да има правомощия спрямо поведението на студентите и преподаватели извън университета

***

Няколко статуса във фейсбук на политолога и преподавател в Нов български университет проф. Евгений Дайнов предизвикаха буря във фейсбук.

В социалната мрежи той се обяви против протестите на енергетиците и миньорите, които блокираха АМ “Тракия”. В една от публикациите дори заплаши с линч, а самите миньори нарече “орки”. 

Нов български университет, където проф. Евгений Дайнов е ръководител на катедра “Политически науки”, излезе с позиция за публикациите на политолога в социалните мрежи. В писмо до жалбоподател, който подал сигнал за публикациите, Етичната комисия на НБУ заявява, че няма и не би могла да има правомощия спрямо поведението на студентите и преподавателите извън университета.

Съгласно статута на Комисията по етика в НБУ тя разглежда писмени сигнали за поведението на студенти, преподаватели и служители в рамките на академичната общност по отношение на тяхната дейност в университета.

Комисията няма и не би могла да има правомощия спрямо поведението на своите студенти, преподаватели и служители извън университета, където те са граждани редом с всички останали граждани на Република България. Там тяхното поведение се ръководи от принцип на морал, доблест и честност, придобити в семейството или в друга социална среда, като това поведение, ако е укоримо, подлежи на санкциониране от съответните правоприлагащи органи.

Сам твърдите, че в случая с публикациите в социална мрежа на г-н Дайнов става дума за негова “обществена позиция”, каквато всеки български гражданин има свободата да предявява и защитава. Независимо дали тази позиция ни харесва, или не. В заключение Комисията по етика в НБУ няма основания да разгледа Вашия сигнал и да се произнесе по него, пишат от Етичната комисия на НБУ.

Други от Лични

Джокович искаше да изкефи публиката, но червените линии на българската музика го спряха

Аз съм истински, искрен и дори прекален фен на Джокович. Мисля, че с неговите мачове съм получила адреналин поне за още два живота, но пък загубите му са ме водили до прединфарктни състояния и със

Умишлената слепота в ООН

Миналия месец Организацията на обединените нации отбеляза Международния ден за възпоменание и почит към жертвите на тероризма с изложба във фоайето на централата си в Ню Йорк

Кой държи ключа към изборния успех - вижте как го нарисува Анри Кулев

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти, амбициите и професионализъм остават пример за младите летци

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база „Граф Игнатиево"

Завещание на седмицата: Глупаци с добри намерения сменят пола си незаконно (Видео)

Аналогия на законопроекта на ПП за смяната на пола на деца е спасяването на българските евреи, което всъщност не е спасение Няма нищо по-страшно от глупак с добри намерения

>